Faceți căutări pe acest blog

Educație pentru Cetățenie Digitală : Resurse CoE

 


Ce este Cetățenia Digitală?
Cetățenia digitală reprezintă capacitatea de a participa activ, continuu și responsabil în comunități, atât online, cât și offline, printr-o implicare competentă și pozitivă în utilizarea tehnologiilor digitale (prin crearea, munca, partajarea, socializarea, investigarea, jocul, comunicarea și învățarea).

Ce este Educația pentru Cetățenie Digitală?
Educația pentru cetățenie digitală înseamnă oferirea de oportunități de învățare pentru persoane de toate vârstele, astfel încât acestea să dobândească competențele necesare pentru a participa activ în societatea digitală. Aceasta le permite să își exercite și să își protejeze drepturile și responsabilitățile democratice în mediul online, precum și să promoveze și să apere drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul cibernetic.

Cine este un Cetățean Digital?
Un cetățean digital este o persoană care se implică competent și pozitiv în utilizarea tehnologiilor digitale aflate în continuă evoluție. Acesta participă activ, constant și responsabil la activități sociale și civice, este angajat într-un proces de învățare pe tot parcursul vieții (în contexte formale, informale și non-formale) și este dedicat apărării continue a drepturilor omului și demnității umane.

Copiii și tinerii petrec astăzi mult timp conectați la tehnologia digitală.

Pentru a comunica, învăța, lucra și se juca în mod responsabil în acest mediu, ei trebuie să își dezvolte o gamă largă de competențe care să le permită să valorifice beneficiile și oportunitățile oferite, precum și să depășească provocările întâlnite. Acesta este obiectivul Educației pentru Cetățenie Digitală (ECD): să ofere tinerilor oportunități inovatoare pentru a-și dezvolta valorile, atitudinile, abilitățile și cunoștințele necesare fiecărui cetățean pentru a participa pe deplin și a-și asuma responsabilitățile în societate.

Află mai mult despre Conceptul Educației pentru Cetățenie Digitală


Anul European al Educației pentru Cetățenie Digitală 2025


Generalități

Resurse
Pliante
Broșuri


ECD pentru Factorii de Decizie


Politica este un motor important în educație. Ea oficializează și modelează activitatea practicienilor educaționali.

Totuși, implementarea eficientă a politicii în instituțiile educaționale depinde de 3 elemente cheie:

  • definiții clare,
  • obiective precise, și
  • un mijloc de evaluare pentru a măsura progresul.

Recomandarea privind Educația pentru Cetățenie Digitală (ECD) publicată de Consiliul Europei în 2019 oferă ghiduri cuprinzătoare pentru factorii de decizie, bazate pe cercetări referitoare la nevoile de competență ale cetățenilor digitali.

Declarația Ministerială "Educația pentru Cetățenie în Era Digitală", adoptată la Reuniunea Miniștrilor Educației, 26 noiembrie 2019


Resurse pentru factorii de decizie

*     *     *

ECD pentru Educatori


Cetățenia digitală înseamnă, esențial, a învăța să trăiești ca un cetățean în societatea extrem de digitalizată de astăzi.

Prin urmare, aceasta poate fi integrată în curriculum într-o abordare holistică, interdisciplinară, care nu depinde de cunoștințele digitale ale copiilor sau de timpul pe care îl petrec online.

Programul de Educație pentru Cetățenie Digitală (ECD) al Consiliului Europei definește clar competențele pe care copiii trebuie să le stăpânească pentru a fi cetățeni digitali competenți și responsabili. De asemenea, descrie cele 10 domenii largi de activități online și offline în care aceste competențe sunt folosite.

Manualul de Educație pentru Cetățenie Digitală - A Fi Copil în Epoca Tehnologiei oferă idei pentru profesori în termeni de obiective de învățare și activități care le vor permite copiilor să trăiască cetățenia digitală în și dincolo de clasă.

Digi-Nauts este o serie video dezvoltată de Consiliul Europei pentru a încuraja copiii mici, precum și părinții și educatori lor, să reflecteze asupra semnificației de a fi un cetățean digital. Fiecare video este însoțit de activități și exerciții reunite într-un Activity Book pentru a reaminti scenele din video, pentru a întări mesajele-cheie introduse și pentru a sprijini dezvoltarea competențelor de cetățenie digitală.

Fiecare video include mesaje-cheie legate de Domeniile ECD. De exemplu, primul video se referă la Domeniul „Acces și Incluziune” și mesajul-cheie este „A fi diferit este în regulă, și face lumea mai amuzantă.”


Subtitrările sunt disponibile pentru versiunea în limba engleză a videoclipurilor în: Catalană, Olandeză, Engleză, Franceză, Georgiană, Greacă, Italiană, Macedoneană, Română, Sârbească, Turcă și Ucraineană (selectați-le făcând clic pe „CC” în meniul video).

Majoritatea traducerilor au fost furnizate de Promotorii ECD.

Mai jos găsiți Activity Book pentru copii și Ghidul pentru Profesori pentru a vă ajuta să utilizați videoclipurile și Activity Book în clasă!

Activity Book este, de asemenea, disponibilă în Română.

Resurse pentru Invățători:

Pliante:
Planuri de lecție:

Broșuri
Cursuri online

Sunt disponibile o serie de cursuri online, dezvoltate în colaborare cu Centrul European Wergeland,.


Rolul părinților în societatea extrem de digitalizată de astăzi este mai provocator ca niciodată.


Dacă odinioară părinții puteau supraveghea mai ușor activitățile copiilor și persoanele cu care interacționau, în prezent, doar câteva clicuri sunt suficiente pentru ca cei mici să intre în contact cu oameni din întreaga lume și să fie expuși la conținut înfricoșător, părtinitor, dăunător sau chiar ilegal. 
A-i ajuta pe copii să devină cetățeni digitali înseamnă să le oferi posibilitatea de a beneficia de numeroasele oportunități oferite de internet, cultivând în același timp valorile și atitudinile care le vor ghida comportamentul, indiferent unde se află.

Empatia, cooperarea, înțelegerea de sine, precum și cunoașterea drepturilor și responsabilităților proprii sunt deprinderi formate încă din copilăria timpurie și esențiale pe tot parcursul vieții.

Educația pentru cetățenie digitală oferă idei și instrumente pentru părinți și îngrijitori, ajutându-i să își sprijine copiii în devenirea unor persoane grijulii, etice, capabile să se bucure de bunăstare și să participe activ în comunități atât online, cât și offline.

În 2020, Consiliul Europei a realizat un sondaj pentru a înțelege mai bine opiniile părinților cu privire la educația pentru cetățenie digitală și preocupările acestora legate de utilizarea tehnologiei digitale de către copii.

Peste 21 000 de părinți din 47 de țări au răspuns la sondaj, care a fost urmat de interviuri desfășurate în 2020 și 2021.

Publicația conturează nevoile și reflecțiile părinților în efortul lor de a asigura bunăstarea copiilor și de a-i ajuta să devină cetățeni digitali competenți, capabili să utilizeze tehnologia digitală în mod responsabil, fără a fi definiți de aceasta.

CoE: e-publicații - Era digitală? De asemenea, este și epoca mea! - Educația mediatică și informațională: o cheie pentru asigurarea drepturilor seniorilor de a participa în era digitală (2022)

Promotorii Educației pentru Cetățenie Digitală (DCE Promoters)

Pentru a facilita implementarea educației pentru cetățenie digitală în școli și în alte contexte de învățare non-formală și/sau informală, precum și pentru a o promova la nivel local, regional și național, Consiliul Europei a inițiat, în aprilie 2019, o rețea informală de profesioniști în educație, cunoscută sub numele de Rețeaua Promotorilor DCE. De atunci, membrii acestei rețele au desfășurat numeroase activități adresate factorilor de decizie, profesorilor, elevilor, formatorilor de profesori, familiilor și inspectorilor școlari.

Pornind de la realizările acestei inițiative, Consiliul Europei a formalizat Rețeaua.

Membrii statelor părți la Convenția Culturală Europeană au fost desemnați de către membrii Comitetului Director pentru Educație (CDEDU) și reprezintă:

  • autorități publice responsabile de educație (naționale, regionale sau locale),
  • instituții de învățământ superior,
  • instituții afiliate (de exemplu, agenții curriculare, instituții de formare a profesorilor).
Mandatul Rețelei este valabil între 1 iunie 2023 și 31 mai 2026 și acoperă următoarele domenii de activitate:

  • Elaborarea politicilor și a curriculumului
  •  Formarea și pregătirea cadrelor didactice
  •  Dezvoltarea și implementarea de proiecte
  •  Sensibilizarea publicului și diseminarea informațiilor
  •  Monitorizare, evaluare și măsurarea impactului
  •  Cercetare


Mai multe documente oficiale: 
Consiliul Europei și Inteligența Artificială:

Alte documente și publicații

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti