Faceți căutări pe acest blog

Sesiuni interactive pentru elevi și studenți în cadrul Zilelor Europei 2024 la BNRM



Pe parcursul lunii mai Biblioteca Națională a RM (BNRM) devine zona de promovare a cunoștințelor și de informare despre relațiile UE-RM și  CoE-RM.

 În cadrul Zilei Europei În Moldova cgenericul „LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!” și  Zilelor Europei 2024 la BNRM) vizitatorii își vor putea extinde orizonturile la 2 expoziții aniversare


Elevii și studenții vor afla mai mult în cadrul sesiunilor interactive desfășurate în perioada 29 aprilie - 31 mai 2024 lCentrul Pro-European de servicii si comunicare (CPESC)

Sesiuni educaţional-informative interactive 

· pentru elevi cu genericul „Europa pentru tineri - Europa pentru tine” în parteneriat cu Programul„Tinerii Ambasadori Europeni”



· pentru studenți cu genericul „Moldova Europeană: Procesul de aderare a RM la UE pe înțelesul tuturor” în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

*     *     *




16 mai 2025

În cadrul vizitei la BNRM, elevii de la Liceul Teoretic Academic "Constantin Sibirschi“ au beneficiat de un scurt tur prin 2 expoziții aniversare. Vizitând prima expoziție,  elevii au aflat despre istoricul, obiectivele și valorile Consiliului Europei, și despre cei aproape 75 de ani de experiența a Republicii Moldova în cadrul Consiliului Europei și despre impactul instrumentelor juridice ale Consiliului Europei asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. 



La expoziția dedicată UE tinerilor li s-au propus spre consultare și lectură surse informaționale și documentare privind evoluția și beneficiile procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.




În sala de lectură a CPESC liceenii s-au familiarizat cu activitatea CPESC și oportunitățile informaționale pe care acesta le oferă.




 
În cadrul sesiunii informative „Europa pentru tineri - Europa pentru tine”, facilitată de ,Tinerii Ambasadori Europeni din Moldova (https://euneighbourseast.eu/young-european-ambassadors)  a fost făcută o prezentare despre Uniunea Europeană în special, privind istoria acesteia, extinderea, valorile comune, instituțiile, programul Parteneriatului Estic și colaborarea Republicii Moldova cu UE.

 





Prezentarea a evidențiat, de asemenea, oportunitățile pentru tineret finanțate de UE   https://euneighbourseast.eu/opportunities .

Activitatea s-a încheiat cu un Quiz cu premii pentru câștigători







Liceenii au participat activ și au aflat informații relevante despre UE și beneficiile aderării Rep. Moldova la UE.








29 aprilie 2024  - Sesiunea interactivă pentru studenți „Moldova Europeană: Procesul de aderare a RM la UE pe înțelesul tuturor`”


Oaspetele de onoare al BNRM - Iulian Groza, expert național în integrare europeană, Director executiv al IPRE și membru al Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, ex-Viceministru al Afacerilor Externe, autor al rapoartelor de monitorizare a Acordului de Asociere  si procesului de negocieri de aderare, etc..

La CPESC s- a desfășurat prima sesiune interactivă în cadrul Zilelor Europei la BNRM 2024 cu genericul „Moldova Europeană: Procesul de aderare a RM la UE pe înțelesul tuturor`” , adresată studenților Facultății de Drept a USM.


Formatorul, Dl Iulian Groza, cunoscut expert național, Director executiv al IPRE și membru al Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, a vorbit despre Integrarea europeană ca fiind obiectivul strategic al Republicii Moldova, a prezentat  pașii procesului de negociere a aderării la UE.

Domnul Groza, în timpul lecției, a expus numeroase exemple despre evenimente istorice pe parcursul europenizării Moldovei la care a participat personal atât în perioada activității sale la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (cum ar fi negocierile și implementarea AA, regimului liberalizat de vize, etc.), cât și în activitatea sa ulterioară ca expert în mai multe proiecte naționale și internaționale .

In cadrul discuțiilor tinerii au adresat mai multe întrebări inclusiv privind beneficiile aderării la UE, politica externă a RM, impactulsituației geopolitice, mai ales în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, dar și conflictului transnistrean asupra mersului și rezultatelor negocierilor de aderare.

Studenții și-au îmbogățit cunoștințele cu privire la evoluția și mecanismele de integrare europeană și au înțeles de ce este important să participăm la referendumul privind aderarea la UE din toamna anului curent.



La finalul lecției BNRM a primit o mică donație de publicații IPRE care vor fi disponibile pentru vizitatorii Centrului Pro-European al BNRM în foarte scurt timp.



Foto



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti