Faceți căutări pe acest blog

Împreună pentru un internet mai bun



  
Biblioteca Naţională a Republicii Moldova marchează anul acesta "Ziua Siguranţei pe Internet 2019" prin organizarea la iniţiativa Centrului Pro-European de Servicii şi Comunicare al BNRM

  • unei expoziții de publicații și 
  • a unei ore interactive 

cu genericul "Împreună pentru un internet mai bun"

Ajunsă la cea de-a XVI-a ediție,Ziua Siguranţei pe Internet (Safer Internet Day) este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie, şi are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei online şi a dispozitivelor mobile, în special de către copii şi tineri.

Expozitia este deschisă în perioada 5 - 13 februarie 2019 în sediul central, spaţiul expoziţional Acces general de la etajul I (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

.Participanții prezenți la eveniment  au aflat mai multe despre siguranța în mediul online de la experțul invitat: Mariana TABUNCIC,  coordonator de programe din cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent. 


Educatia.mediacritica.md : Elevii de la liceul „Mircea Eliade” din Chișinău au discutat despre siguranța pe internet


Siguranța online și regulile de conduită care trebuie respectate pentru ca spațiul virtual să fie unul sigur și prietenos devine un subiect tot mai actual. Elevii unei clase de-a VI-a de la liceul „Mircea Eliade” din Chișinău au participat la o lecție interactivă în cadrul căreia au discutat acest subiect, în contextul Zilei Siguranței pe Internet, marcată pe 5 februarie 2019.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Pro-European de servicii și comunicare din cadrul Bibliotecii Naționale a Moldovei în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Sloganul ediției din acest an a Zilei Siguranței pe Internet este „Împreună pentru un internet mai bun!”, care are scopul de a promova utilizarea responsabilă a noilor tehnologii.

Împreună cu Mariana Tabuncic, coordonatoare de programe la CJI, elevii au discutat despre conceptul de „siguranță online”, au făcut asocieri dintre semaforul din lumea reală și cea virtuală, au aflat care sunt site-urile „roșii”, „galbene” și „verzi”, au descoperit instrumente online prin care pot verifica cât de sigure sunt site-urile pe care vor să le acceseze.





De asemenea, elevii au vorbit despre pericolele pe care le comportă spațiul virtual, cum ar fi hărțuirea online sau furtul de date personale. Au vizionat și câteva tutoriale digitale, produse de Mediacritica.md, care îi învață cum să-și securizeze conturile, la cine să se adreseze atunci când sunt intimidați sau hărțuiți în spațiul online și de ce este important ca părinții să aibă acces în lumea lor virtuală.

Împărțiți în trei echipe, elevii au stabilit care sunt beneficiile și riscurile internetului și au realizat profilul unui consumator de media conștient și responsabil.




Totodată, elevii au aflat despre posibilitatea învățării educației media în școală, fiindu-le prezentat manualul Educație pentru media, treapta gimnazială, elaborat de CJI.

Ziua Siguranţei pe Internet 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti