Faceți căutări pe acest blog

Cunoaşte Europa: Surse de informare europeană: Seminar regional, Cahul


 Seminare regionale



 La 14 iunie, Biblioteca publică din or. Cahul a găzduit seminarul informativ « Cunoaşte Europa : Surse de informare europeană », organizat de Centrul « Dialog-Pro » în cooperarea cu Centrul interactiv «Pro-Europa » din Cahul.



Directorul Centrului „Pro-Europa ” din Cahul, Nicolae Dandiş, a adresat celor prezenţi un cuvânt de salut şi a remarcat impotanţa organizării evenimentelor de acest fel pentru consolidarea cooperării între instituţiile care se ocupă de promovarea integrării europene în Moldova.

Participanţii la acest seminar - Bibliotecari din Cahul, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile şi administraţiei publice, cadre didactice de la Universitatea de Stat din Cahul, voluntari ai EuroClubului, au aflat despre posibilităţile de căutare a informaţiei pe Portalul “Moldova Europeană” şi pe Portalul de bloguri al Centrului Pro-European de la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Dna Lilia Snegureac, Preşedintele Centrului de Resurse “Dialog-Pro”, expert în informare europeană a oferit detalii despre portalul informaţional “Moldova Europeană”, care oferă acces la informaţii cu privire la cele două structuri europene fundamentale: Consiliul Europei şi Uniunea Europeană. 


Specialiştii în informare europeană de la CPESC al BNRM au explicat cum poate fi găsită informaţia cu tematică europeană, ce oportunităţi oferă Portalurile CoE şi UE, dar şi Portalul “Moldova Europeană şi Portalul de bloguri al CPESC. 

Participanţii au fost informaţi despre Centrul Pro-European din cadrul Bibliotecii Naţionale în special despre biblioteca CPESC cu acces liber, care cuprinde, în mare parte publicaţiile Consiliului Europei, şi poate fi consultată on-line de pe portalul de bloguri al CPESC. În afară de colecţiile de publicaţii ale CPESC, cei prezenţi au mai fost informaţi despre bazele de date, dosarele tematice şi referinţele care pot fi consultate pe acest portal de bloguri, dar şi despre alte informaţii utile şi modalitatea de accesare a acestora. 

De asemenea, ei au aflat despre noua pagină de internet a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi despre posibilitatea căutării documentelor în limba română în baza de date HUDOC a CEDO. Cei prezentanţi au fost informaţi despre campaniile Consiliului Europei şi a Uniunii Europene şi au fost încurajaţi să participe la acestea şi să le promoveze în special printre tineri. Un accent particular a fost pus pe Anul European al Cetăţenilor şi despre sursele europene de educaţie a cetăţeniei.

Centrul « Pro-Europa » şi biblioteca-gazdă au primit seturi de literatură şi postere din partea Centrului Pro-European.

Participanţii la seminar, mai ales bibliotecarii, au remarcat importanţa organizării acestor seminare, menţionând că utilitatea acestor informaţii este evidentă pentru bibliotecari din momentul în care a crescut rolul acestora în informarea societăţii odată cu lansarea programului NOVATECA în biblioteci publice, program care contribuie la asigurarea acestora cu calculatoare şi conexiune la reţeaua internet.


Vezi de asemenea

25.05.2013, Bălţi
15.05.2013,  Comrat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti