Faceți căutări pe acest blog

Planeta noastră, viitorul nostru: eveniment educațional

 

La 27 octombrie 2022 la CPESC al BNRM a avut loc un eveniment tematic organizat în cadrul Săptămânii internaționale a accesului deschis “Deschiderea către echitatea climatică”.

Săptămâna internațională a accesului deschis constituie etapa de cooperare între societăți în scopul promovării deschiderii și echității ca fiind principiile de bază ale activității. Genericul din acest an oferă posibilitatea de a ne uni, de a adopta măsuri și de a spori conștientizarea despre cum deschiderea dezvoltă echitatea climatică.

La eveniment a participat un grup de elevi de la Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști (Chișinău).

Directorul General al BNRM, Elena Pintilei  a salutat participanții, le-a oferit o prezentare a bibliotecii și i-a încurajat să se implice cât mai activ în evenimente.
Evenimentul a fost structurat în 2 părți:

  1. educațională – lecția interactivă cu participarea membrilor organizației ecologice EcoVisio:Ecaterina Țăruș и Elena Tacu;
În cadrul lecției copiii au aflat:

- Ce reprezintă schimbarea climei,
- Cum și de ce are loc schimbarea climei;
- Ce fenomene au loc în regiunea noastră și la nivel mondial datorită schimbărilor climatice
- Care ar putea fi consecințele; scenarii presupuse de savanți;
- Care sunt schimbările inevitabile la nivel global;
- Cum putem contribui noi, oamenii obișnuiți, aici și acum, la atenuarea impactului negativ asupra mediului ambiant;



2. informativ-distractivă – jocul online pe pagina web a UE «Be a climate Hero», desfășurat de colaboratorii CPESC.
Prin participare la jocul online copii au putut aplica în practică cunoștințele obținute la lecție, oferind răspunsuri la întrebările competiției intelectuale, dedicate ecologiei și schimbării climei pe planetă.

Participanții au aflat multe informații noi și s-au bucurat de o atmosferă plăcută.

FOTO  https://tinyurl.com/3enj6xk6



* * *

Săptămâna internațională a accesului deschis este o posibilitate de a reuni impulsul global către schimbul deschis de cunoștințe cu promovarea schimbărilor politice și depășirea problemelor sociale care ne afectează pe fiecare. Evenimentul este celebrat de numeroase persoane, instituții și organizații din toată lumea și este coordonat de un Consiliu deliberativ global. Hashtag-ul oficial al Săptămânii accesului deschis este #OAweek.  https://openaccessweek.squarespace.com/theme/ro

Genericul acestei inițiative pentru 2022 este “Deschiderea către echitatea climatică” #OpenForClimateJustice.
Accentul pe echitatea climatică încurajează cooperarea dintre mișcarea climatică și societatea internațională deschisă. Schimbul de cunoștințe constituie unul din drepturile omului, iar depășirea crizei climatice necesită un schimb rapid de cunoștințe, indiferent de hotarele geografice, economice și disciplinare. Săptămâna accesului deschis 2022 se va desfășura între 24 și 30 octombrie.

 Biblioteca Națională a Republicii Moldova se alătură acestei inițiative globale.



Centrul Pro-European de servicii si comunicare
 în colaborare cu organizația EcoVisio va desfășura la 27 octombrie 2022 un eveniment educațional dedicat problemelor ecologice.



Reprezentanții organizației EcoVisio vor prezenta lecția publică “Ce înseamnă schimbarea climei?”, iar colaboratorii CPESC vor organiza jocuri interactive cu tematică ecologică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti