Faceți căutări pe acest blog

BNRM marchează Zilele Europene ale Patrimoniului 2018Anul 2018 a fost desemnat prin Decizia (UE) 2017/864 a Parlamentului  şi Consiliului European drept An European al Patrimoniului Cultural. Europa marchează la nivel: naţional, regional şi local diversitatea patrimoniului său cultural. Sărbătorite în 50 de state semnatare ale Convenției culturale europene, Zilele Europene ale Patrimoniului, sunt o inițiativă comună a Consiliului Europei și Comisiei Europene care evidențiază: diversitatea competențelor, tradițiilor, stilurilor arhitecturale și a operelor de artă locale care constituie patrimoniul european comun.
În contextul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 şi a Zilelor Europene ale Patrimoniului  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova organizează în perioada 11-31 octombrie 2018  o serie de evenimente și acțiuni culturale ce se vor desfăşura cu genericul „Patrimoniul cultural: acolo unde trecutul întâlneşte viitorulˮ. Principalele obiective sunt: de a încuraja valorificarea patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, de a conștientiza și sensibiliza opinia publică cu privire la istoria și valorile comune, precum și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Evenimentele organizate la Biblioteca Națională au drept scop: de a spori înțelegerea unui trecut european comun, de a încuraja aprecierea valorilor tradiționale și de a inspira noi practici de conservare și educare a patrimoniului, de a descoperi istoriile oamenilor și a locurilor care au contribuit la formarea culturii și patrimoniului Europei, de a permite cetățenilor să exploreze o gamă largă de bunuri culturale prin prisma cărților, artei, muzicii. Sloganul Anului este Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor.
Programul include:
 1. Inaugurarea expoziției Patrimoniul cultural european va avea loc la 11 octombrie, ora 12.00, în holul din blocul central al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. Expoziția cuprinde cărți și documente din patrimoniul Bibliotecii Naționale: Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare;  Artă și hărți; Carte veche și rară; Literaturile lumii; Audiovideoteca care vor fi  propuse spre vizionare în perioada 11-18 octombrie 2018


.Expoziția prezintă Patrimoniul european prin diversitatea materialelor expuse și are câteva compartimente foarte bine delimitate, reflectând atât documente ale principalelor organisme europene și activitatea acestora. În premieră atenției publicului larg: se propune o colecție inedită „Hărți europene medievale: sec. XVI-XVIII”. Ele reprezintă patrimoniul naţional al Republicii Moldova prin valoarea lor istorică, simbolică, ştiinţifică şi artistică. Locul său aparte în materialele expuse îl are patrimoniul literar și arta plastică precum exponatele audiovizuale ce vin și ele să completeze această bogată expoziție, care reflectă doar o mică parte din bogăția colecțiilor bibliotecii.
Invitații la festivitatea de deschidere a expozițieii sunt reprezentanți ai organismelor europene acreditate la Chișinău, reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
2.    Masă rotundă "Patrimoniul digital național: discuţii şi colaborare" cu participarea partenerilor Programului Național "Memoria Moldovei" (5 biblioteci, 5 muzee, Agenția Națională a Arhivelor, precum și Camera Națională a Cărții din Republica Moldova). Scopul mesei rotunde este de a coagula patrimoniul național digital și de a-l expune în mod unitar în mediul online. Spațiul desfășurării:  blocul central, et. 3, of. 23, sala CPESC, orele 13. 00 -14.30.
3. La etajul 3 în blocului central al Bibliotecii Nationale, spaţiile CPESC se va desfășura expoziția de publicații: "Experiența europeană privind digitalizarea patrimoniului cultural", care va fi deschisă  în perioada 11-31 octombrie 2018, spaţiile CPESC. Expoziția va cuprinde o serie de documente oficiale și publicații ale instituțiilor UE privind Europa digitală, recomandări  și propuneri privind, digitalizarea și accesibilitatea online a materialului cultural și conservarea digitală, precum  rapoarte şi concluzii privind rolul Europeana în accesul, vizibilitatea și utilizarea patrimoniului cultural european în mediul digital.
Pe parcursul întregii perioade a Zilelor Europene ale Patrimoniului sunt preconizate excursii la Muzeul cărții, BNRM, acestea înscriindu-se perfect în palmaresul de evenimente dedicate Anului European al Patrimoniului Cultural 2018. De menționat, ca Muzeul cărții de la Biblioteca Națională a fost inaugurat recent și conține adevărate exponate ale culturii și patrimoniului documentar european.  • VIDEO 
/d
https://www.moldpres.md/news/2018/10/11/18009138
http://tvrmoldova.md/…/expozitia-cu-genericul-patrimoniul-…/
https://radiochisinau.md/patrimoniului-cultural-european-pr…


 1Mai mult

Zilele Patrimoniului European 2018: Sărbătorind arta de a partaja

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti