Cu ocazia Zilelor Europei 2023, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare (CPESC) al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (BNRM) organizează expozitie si o serie de activități în scopul sensibilizării publicului cu privire la evoluția procesului de integrare europeană a Republicii Moldova
Expoziția cu genericul "Procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană"prezintă publicații și alte informații utile cu privire la beneficiile, etapele și progresul de aderare a Republicii Moldova la UE.
Activități interactive
Vizitatorii BNRM vor putea să participe șI la evenimente informative și să se implice în activități interactive.
- Evenimente informative despre istoricul, activitatea, structura, obiectivele comune, dar și diferențele dintre cele mai importante organizații europene: Consiliul Europei și Uniunea Europeană;
- Sesiuni de discuții pe subiecte de actualitate cu tematică europeană, la sugestia partenerilor de cooperare
- Jocuri de masă interactive pentru tineri.
4.05.20223
În contextul celebrării Zilelor Europei 2023, CPESC al BNRM, în parteneriat cu Universitatea de Stat a RM, a desfășurat, activități dedicate promovării valorilor europene, cu participarea studenților de la anul 1 și 2 de la Facultatea Științe Economice, specialitatea Marketing și Logistică.
26.05.2023 - Sesiunea interactivă pentru refugiați in cadrul Zilelor Europei 2023 la BNRM
În cadrul Zilelor Europei la BNRM s-a desfășurat activitatea interactivă "Să descoperim Europa împreună", organizată de CPESC în parteneriat cu organizația internațională Intersos Moldova.
La eveniment au participat mai mulți refugiați din Ucraina de diferite vârste, care locuiesc în prezent în Moldova.
Participanti au aflat semnificaţia Zilei Europei, istoricul celebrării acestei sărbători și particularitățile ediției din 2023.
Colaboratoarele Centrulu Natalia Gulco (Moldova) si Natalia Dubovyk (Ucraina) au informat publicul prezent despre aceste doua principale organizații europene: Consiliul Europei și Uniunea Europeană, au relatat succint istoria și valorile pe care acestea le împărtășesc și care constituie fundamentul societății europene., au pus accent special pe diferenţele şi similitudinile acestor organizații. Participanti au recapitulat cunoștințele despre valorile europene printr-un exercițiu practic.
Moderatorii au vorbit despre funcțiile și structura organizațiilor și au făcut o prezentare a surselor oficiale de informare, inclusiv a celor care reflectă războiul din Ucraina și care combat dezinformarea. În plus, a fost expus pe scurt parcursul european al Ucrainei. Materialul teoretic a fost însoțit de jocuri online și de masă cu tematică europeană, în cadrul cărora participanților li s-a oferit posibilitatea să-și testeze cunoștințele despre Europa și să concureze pentru premii.
Divizați pe 3 echipe(«Ucraina», «Мoldovа», «Еuropa»), copiii și maturii s-au implicat activ în toate jocurile, descoperind noi orizonturi ale Europei democratice..
Pe final, toți participanții au primit premii simbolice oferite de partenerii evenimentului, iar echipa învingătoare - premiul mare.
Activitatea s-a desfășurat într-o atmosferă prietenoasă, oaspeții ucraineni exprimându-și recunoștința și dorința de a frecventa și alte activități organizate de CPESC și BNRM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu