Faceți căutări pe acest blog

Expoziția-eveniment „Consiliul Europei ‒ Republica Moldova: realizări și priorități”


Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova , Biblioteca Națională a RM de comun cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova  a inaugurat la  12 iulie 2018 expoziția-eveniment „Consiliul Europei ‒ Republica Moldova: realizări și priorități”.

Evenimentul este realizat în contextul marcării a 23 de ani de la acceptarea Republicii Moldova în familia Consiliului Europei (Moldova a devenit membru al Consiliului Europei (CoE) pe data de 13 iulie 1995).

Structura



Manifestarea a fost deschisă cu Imnul European ”Odă bucuriei”, interpretat de către cvartetul Bibliotecii Naționale: Veronica Văluță-Bantaș, Tatiana Gheiceanu, Diana Silvestru și Irina Savin



Cu un cuvânt de salut a venit

Directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova Elena PINTILEI, care a remarcat rolul BNRM și a CPESC în promovarea valorilor Consiliului Europei (drepturile omului, democrația si statul de drept ).



La eveniment cu  au participat 


Tatiana MOLCEAN , Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova;



Excelența sa, Ambasadorul Corina CĂLUGARU, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei;




Eva GUTJAHR, Șefa interimară a Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova;



Orest DABIJA, Șef Direcție arte și industrii creative, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova;



Lilia SNEGUREAC, Expert în informare europeană.


р


Sunt  expuse publicații și documente din colecţia Centrului Pro-European de servicii și comunicare (CPESC) din cadrul BNRM, dedicate CoE, cooperării cu Republica Moldova, programelor comune CoE – UE.

 În primul compartiment al expozitiei sunt prezentate cele mai importante puncte de reper si realizari ale Consiliului Europei: protectia drepturilor omului, prevenirea torturii, sustinerea libertatii de expresie, nediscriminarea   libertatea de întrunire, egalitatea și protecția minorităților etc. Totodata, sunt prezentate si publicatii, care reflecta lupta împotriva corupției și a terorismului si reformele judiciare necesare intreprinse de CoE sau consilierea  juridica oferita tarilor din intreaga lume.

Evident, alaturi de Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului, Consiliul Europei promovează drepturile omului prin convenții internaționale, cum ar fi Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și Convenția privind criminalitatea informatică. O buna parte dintre acestea sunt parte a expozitiei, dar cel mai important este ca sunt insotite de materiale educative si de promovare.

Tinand cont de faptul, ca anul 2018 este marcat de intreaga Europa ca fiind Anul European al Patrimoniului Cultural, un loc aparte il au publicatiileCoE privind patrimoniul european. Sunt prezentate o serie de publicatii si documente ale Consiliului Europei, care a lansat printre primii apelul de a proteja patrimoniul european si nu doar cel cultural, ce se refera la Politica culturala a CoE, Strategia 2021, Rutele culturale europene, etc.

Cel de-al doilea compartiment este dedicat in intregime Cooperarii Consiliului Europei cu Republica Moldova, Programelor comune ale Consiliului Europei si Uniunii Europene realizate in si pentru Moldova. De la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei din data de 13 iulie 1995, Organizația a susținut Moldova în îndeplinirea obligațiilor sale statutare și a angajamentelor specifice pentru consolidarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept. Astfel, expozitia isi propune sa prezinte cat mai amplu, posibil, proiectele si programele Coe pentru Republica Moldova , cu predilectie cele in derulare.

Totodată, un loc aparte în cadrul expoziţiei este rezervat unei donații de cărți și documente, oferite de către Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, în persoana Excelenței Sale, doamna Corina Călugăru.




Donația de documente şi publicații ale CoE vine să completeze fondul CPESC al BNRM şi va permite utilizatorilor să facă cunoştinţă cu cele mai recente domenii de interes ale CoE, valabile şi pentru Republica Moldova în calitatea sa de membru al acestui important for paneuropean.

 

MAI MULT

 VIDEO -  https://youtu.be/0MLn2VMH36c

 Comunicat de presa  al MAEIE

 IMAGINI

 

 

VIDEO Inaugurarea

 

 VIDEO  Expozitia

  ***

 IN PRESA 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti