Faceți căutări pe acest blog

Promovarea valorilor europene: Seminar de instruire




În contextul desfăşurării Anului bibliologic 2015 reprezentanţii bibliotecilor publice din teritoriu au fost invitaţi să participe, la 23 ianuarie 2015, la seminarului de instruire "Dimensiunea europeană a Republicii Moldova: opţiuni, mesaje, promovare".

Seminarul a fost organizat de Platforma Societății Civile „Pentru Europa”, în parteneriat cu Centrul Pro-european de Servicii şi Comunicare al BNRM. Dintre cei 25 de participanţi la eveniment, 11 au fost colaboratori ai bibliotecilor publice din teritoriu, iar ceilalţi – repezentanţi ai societăţii civile, în special din domeniul educaţiei şi promovării egalităţii. Acest format de participare comună, completat cu participanţi din partea autorităţilor publice locale şi mass-media ar putea contribui la stabilirea parteneriatelor eficiente la nivel local în scopul promovării democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.



Participanții la seminar au fost familiarizați cu terminologia din domeniu, cu modalitatea în care pot fi promovate valorile europene, dar și care sunt sursele de informare europeană, atât cele naționale, cât și internaționale. Experții care au vorbit la seminar au fost Lilia Snegureac, secretar al Platformei Societății Civile „Pentru Europa”, Victoria Bucătaru, specialist în programe Asociația pentru Politică Externă și Elena Carauș, specialist principal, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare.al BNRM.



Lilia Snegureac a vorbit despre formele și metodele în care pot fi promovate valorile europene, prezentând detaliat şi accesibil modul în care pot fi organizate campaniile de informare la nivel local, oferind exemple practice pentru participanți. De asemenea, ea a ghidat virtual auditoriul prin diverse compartimente ale Portalului “Moldova Europeană” – o sursă consolidată de informare care oferă un conţinut variat în sprijinul organizării eficiente a activităţilor de promovare a democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.

Victoria Bucătaru, director de programe la APE a vorbit despre strategii și instrumente de comunicare în procesul de promovare şi informare privind vectorul european al R. Moldova, despre acele mituri și informații eronate, pe care ar trebui să le combatem, atunci când discutăm cu cetățenii. Totodată, ea a adus argumente, care pot și trebuie folosite în procesul de promovare a valorilor europene. 

La rândul ei, Elena Carauș le-a explicat celor prezenți la seminar unde pot căuta informații europene, a specificat care sunt cele mai importante deosebiri între CoE și UE. Aceasta a făcut referire la sursele externe (site-urile europe.eu și coe.int), dar și la cele interne (infoeuropa.md, cpesc.md). Participanții au putut vedea pas cu pas, unde pot găsi informații importante legate de Uniunea Europeană, Consiliul Europei și valorile comune ale acestor două organisme europene. A fost pusă în evidenţă importanţa educaţiei cât mai timpurii a cetăţenilor cu privire la democraţie şi drepturile omului. Astfel, în calitate de exemplu de material didactic care ar putea fi utilizat în acest scop, a fost prezentată broşura elaborată de Consiliul Europei “Democraţia şi drepturile omului încep cu noi”. Cei prezenţi au fost încurajaţi să utilizeze materialele elaborate de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, cu ocazia diferitor activităţi care ar putea fi organizate la nivel local în scopul promovării valorilor europene, în special în rândul tinerilor. 

Unul dintre scopurile trainingului a fost să disemineze informa
ția în baza unei mape cu fișe informative care constituie un dosar de promovare a mesajului european în rândul cetățenilor. Participanților li s-au oferit pliante, broșuri și ghiduri informative la acest subiect. Bibliotecilor publice le-au fost repartizate publicaţii cu tematică europeană, ajunse în ţară cu susţinerea Delegaţiei UE în RM.  Acest set vine să completeze seria de publicaţii oferite de către CPESC bibliotecilor publice în cadrul CODIBIP, în scopul dezvoltării colecţiei de referinţă cu tematică europeană.

Informaţii suplimentare

Prezentări:

 Promovarea valorilor europene : Surse de informare europeană
 






Mai mult despre:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti