Faceți căutări pe acest blog

𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐀 𝐥𝐚 𝐙: 𝐙𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟏 la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova


În contextul Zilelor Europei 2021, BNRM Vă invită să vă extindeți și sistematizați cunoștințele despre #EUROPA prin explorarea multitudinii de subiecte și noțiuni europene prin intermediul:
  • Expozitiei de carte „Europa de la A la Z” și
  • Activitătilor interactive: Concursul „Hai să creăm Împreună Eurodictionar-ul” și Jocuri online.


EXPLORAȚI „EURODICȚIONARUL” PUBLICAȚIILOR DIN COLECȚIA BNRM VIZITÂND EXPOZIȚIA DE PUBLICAȚII „EUROPA DE LA A LA Z” ÎN PERIOADA 5 - 31 MAI 2021.



Prin intermediul expoziției facilităm procesul de cunoaștere, percepere și la o mai bună înțelegere de către publicului larg a fenomenului integrării europene prin accesul la cărți/surse de informare cu tematica europeană.

Obiectivul principal al expoziției, organizată de CPESC în cadrul Serviciului “Informații europene pentru toți’ constituie punerea la dispoziție a publicațiilor către toți cei interesați de fenomenul atât de complex al Integrării europene, valorificarea și atragerea atenției asupra publicațiilor cu tematică europeană, precum: valori și instituții europene, politici si bune practici, integrarea RM in spațiul european, instrumente de asistenta, programe si strategii, etc.

 


Conceptul de expunere a expoziției a fost gândit după modelul unui dicționar, după termeni și cuvinte – cheie, fiind structurat în ordinea alfabetică a subiectelor/temelor prezentate în cârti din colecția BNRM, (in mod special, colecția CPESC) pornind de la Acordul de Asociere la Zona de Liber Schimb , de la Consiliul Europei, Drepturile omului , Drept European și până la Parteneriatul Estic , Tratate , și Uniunea Europeana , etc.





În acest sens, provocăm vizitatorii expoziției la o cunoaștere și înțelegere mai bună a Europei:




1. GĂSIȚI și ALEGEȚI în mod liber și aleatoriu orice subiect la orice literă care prezintă interes pentru dvs.


 
2. EXPLORAȚI și FAMILIARIZATI-VĂ cu tema abordată din cartea/publicația identificată și selectată din expoziție.



 
3. VIZITAȚI și OBȚINEȚI informații mai ample despre varii subiecte cu tematică europeană - în sala de lectură a CPESC, of. 23, etajul 3.

Un loc aparte în cadrul expoziției este acordat ABC-ului integrării europene: dicționare explicative si de termeni / noțiuni europene, ghiduri, etc. care sperăm să întregească puzzle-ul foarte complex şi sofisticat al noțiunilor de europenizare pe înțelesul tuturor, vor contribui la cunoașterea limbajului european, înțelegerea si descifrarea eurojargonului.




Publicațiile expuse într-un alt compartiment al expoziției, reprezentate prin Ghiduri europene, materiale didactice pentru profesori, publicații pentru copii si tineri, au ca scop facilitarea asimilării informației într-un mod succint și atractiv, orientarea și ghidarea cadrelor didactice, precum și informarea și dezvoltarea spiritului european la tineri.








DESCOPERIȚI EUROPA ÎN MOD ACTIV ȘI INTERACTIV: PARTICIPAȚI IN CONCURSUL “HAI SĂ CREĂM ÎMPREUNĂ EURODICȚIONARUL” si jocuri online.


Concursul “ Hai să creăm împreună Eurodicționarul”  ( 27 aprilie - 20 mai)
s-a desfășurat în luna mai 2021 https://www.facebook.com/events/260608425764987

Prin Concursul organizat de CPESC BNRM in parteneriat cu META s-a dorit încurajarea liceenilor să afle mai multe despre Europa într-un mod interactiv și dinamic.

Tinerii au avut sarcina sa elaboreze bannere electronice in baza unui subiect la alegere, de la A la Z cu tematică europeană.

Fiecare banner (format A4, portrait, jpg/png)) creat de elevi a prezentat o informație succinta despre subiectul/noțiunea ilustrat/-ă prin imagini/desene/colaje și /sau subiectul/noțiunea descrisă printr-un scurt eseu.

Creațiile elevilor au fost primite la următoarea adresă electronică cpesc@bnrm.md , si / sau au fost plasate direct in event-ul evenimentului https://www.facebook.com/events/260608425764987


La crearea bannerelor, elevii au fost îndemnați să indice sursele de informare - cărțile consultate (cărți/publicații tipărite din biblioteca școlară și personală), precum și publicații/resurse oficiale electronice. ( a se vedea lista surselor aici   -  https://cpescmdlib.blogspot.com/2021/04/europa-in-cuvinte-cheie-lista-selectiva.html)

Ulterior, prin colectarea tuturor bannerelor produse de elevi a fost elaborat un “Eurodicționar” comun și creativ.

În unele cazuri, la discreția instituției școlare, participanții au fost încurajați să creeze din produsele elevilor propriul eurodicționar.

In procesul de creare a bannerelor, tinerii au descoperit, cercetat și analizat, fiecare în modul lor, cărți și resurse cu tematică europeană, dezvoltându-și totodată și competențele digitale.

 REZULTATELE CONCURSULUI


Va prezentăm rezultatele concursului "Hai să creăm împreună Eurodicționarul"#EuroDictionar2021
Suntem plăcut impresionați de creativitatea, contribuțiile și lucrările minunaților elevi, ghidați de profesionalismul profesoarelor . Vrem să aducem mulțumiri tuturor celor care au acceptat provocarea noastră și s-au implicat cu multă dedicare, entuziasm și responsabilitate.
Mai jos vedeți contribuțiile elevilor:
Menționăm, că toți participanții au primit  certificate de participare.
Și totuși, dacă este concurs, este vorba de un câștigător. În acest sens, dorim să evidențiem - cel mai bun produs/ Eurodictionar realizat de Instituția Publică Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" din Chișinău , profesoara Olga Paicu
 https://online.flipbuilder.com/sqzwb/akse/
Instituția câștigătoare primește certificate pentru fiecare elev implicat si un set de cărți pentru clasa participantă.
Apropos, nu putem să nu menționăm și mulțumim pentru participare dlui Ciobanu Valerian pentru eseul
ce descrie experiența personală de călătorie prin #Europa - Polonia.

Premiere (foto)

https://www.facebook.com/cpescmdbnrm/posts/4096114197123315
https://www.facebook.com/cpescmdbnrm/posts/4155891627812238
https://www.facebook.com/cpescmdbnrm/posts/4173004239434310 https://www.facebook.com/cpescmdbnrm/posts/4095967207138014
https://www.facebook.com/cpescmdbnrm/posts/4197686063632794


JOCURI ONLINE


Prezentarea 



La 20 mai 2021, CPESC din cadrul BNRM a organizat pentru prima dată în format hibrid o sesiune interactivă cu jocuri online și offline intitulată "Europa este mai mult decât crezi". 


Jocurile educative online elaborate de către Uniunea Europeană și Consiliul Europei au ca scop învățarea valorilor comune ale Europei și permit elevilor să se angajeze într-o activitate recreațională comună, în același timp oferind posibilitatea reflectării asupra valorilor de bază care permit oamenilor să trăiască împreună în societate

Activitatea s-a desfășurat în contextul Zilelor Europei 2021 in R. Moldova și la BNRM, cu participarea elevilor clasei a VII-a ai Şcolii Internaţionale Heritage din Chișinău. Această inițiativă a constituit prima activitate de acest gen, urmare semnarii contractului de colaborare in 2020 intre Biblioteca Natională și Școala Internațională Heritage.

Elevii au avut posibilitatea să călătorească imaginar (prin interacțiune online și offline) și să (re)descopere cultura, democratia, politica, geografia si istoria Europei. 





Implicarea activa a elevilor a demonstrat interes sporit asupra valorilor de bază care permit oamenilor să trăiască împreună în societate - valori comune ale Europei, precum libertatea de exprimare, sistemul echitabil de justiție, egalitatea între genuri, abolirea pedepsei cu moartea, alegeri libere, diversitatea și nediscriminarea. 




Prin urmare, participanții au fost supusi unor provocări și purtat discuții în cadrul echipei, în timp ce si-au testat cunoștințele despre democrație și drepturile omului. 





Spre final, elevilor li s-au oferit certificate de participare și materiale cu tematică europeană.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti