Faceți căutări pe acest blog

Sesiuni interactive în contextul Zilei Siguranței pe Internet 2023

 În anul 2023 Ziua Siguranţei pe Internet (Safer Internet Day) este marcată la 7 februarie.


Ziua Siguranţei pe Internet este o campanie desfăşurată anual în februarie

Sloganul campaniei , ''Împreună pentru un internet mai bun'', este o chemare la acţiune pentru ca toate părţile interesate să-şi unească forţele şi să îşi îndeplinească misiunea în crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, şi în special pentru utilizatorii tineri.


Această zi are drept scop sensibilizarea cu privire la utilizarea în siguranţă a tehnologiei digitale. Cu prilejul Zilei Siguranţei pe Internet, milioane de persoane sunt solidare scopului misiunii de a face internetul un loc unde fiecare poate să utilizeze tehnologia în mod responsabil, cu respect, în mod critic şi creativ..

Susținută la nivel european de către Consiliul Europei, organizația INSAFE, Directoratul General pentru Media şi Societatea Informatică a Comisiei Europene, Ziua Siguranței pe Internet a atins un grad global de participare, conștientizare și acoperire media, aflându-se în continuă creștere.

Campania urmărește să atragă copii și tineri, părinți și îngrijitori, profesori, educatori și asistenți sociali, precum și industria, factori de decizie și politicieni, pentru a încuraja ca toată lumea să își asume rolul în crearea unui internet mai bun, pentru a inspira schimbări pozitive online, pentru a crește gradul de conștientizare a aspectelor legate de siguranța online și pentru a participa la evenimente și activități globale.

În Zilele Internetului mai sigur, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, și în mod special, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare în parteneriat cu Centrul Național de Digitizare susține această inițiativă în fiecare an (puteți vedea în link-urile atașate activitățile noastre interactive anterioare).  

2023

Ziua siguranței pe internet - organizată de către Rețeaua Insafe/INHOPE a Centrelor europene pentru siguranța pe internet (SICs) cu susținerea Comisiei Europene - este o acțiune comunitară care oferă spații unde toate părțile interesate pot reflecta cum să promoveze împreună o utilizare responsabilă, respectuoasă, critică și creativă a tehnologiilor digitale, având ca și scop final încurajarea unui internet mai bun pentru toți.

Pe parcursul ultimilor 20 de ani, Ziua Siguranței pe Internet s-a extins astfel încât acum este celebrată de către copii, tineret, părinți și îngrijitori, învățători, educatori și lucrători sociali, industriași, factori de decizie și politicieni din peste 180 de țări și teritorii.

De Ziua Siguranței pe Internet 2023 - marți, 7 februarie - milioane de oameni de pe tot globul își vor uni forțele "Împreună pentru un internet mai bun". Ediția curentă este una specială deoarece se afla la cea de-a 20-a aniversare, și va fi mai sensibilă și mai responsabilă ca niciodată, datorită resurselor voluminoase și creative din partea vastei rețele a susținătorilor SID, care au fost alicate pentru ca noi toți să reflectăm cum să protejăm copiii, ce împuterniciri să le oferim și cum să respectăm toți copiii și tinerii atunci când se află online.

În contextul ediției aniversare (cea de-a 20-a ) a Zilei Sigurantei pe Internet, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare al BNRM organizează, în perioada  07-10 februarie 2023, sesiuni interactive pentru elevi și studenți dedicate promovării
  •  siguranței online și securității informației, precum şi
  •  combaterii dezinformării și rezistenței la răspândirea fake-news-urilor în era digitală.


#SaferInternetDay la #BNRM
𝗦𝗲𝘀𝗶𝘂𝗻𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗶̂𝗻 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗹 #𝗦𝗜𝗗𝟮𝟬𝟮𝟯 https://tinyurl.com/22ekvjh5
07.02.2023 - https://tinyurl.com/mumpabcc
08.02.2023 - https://tinyurl.com/v42ntkx3
10.02.2023 - https://tinyurl.com/45st93m5
13.02.2023 - https://tinyurl.com/2zkfz66n


07.02.2023


Pe 7 februarie 2023, in sala de lectură a Centrului Pro-European al Bibliotecii Naționale a avut loc o lecțiie interactivă cu elemente de joc. Participanții la eveniment au fost elevi din clasa a V-a a Liceului Teoretic "N.V.Gogol"



In cadrul sesiunii interactive copiii au aflat semnificația Zilei Siguranţei pe Internet și care este scopul acestei acțiuni anuale. 
Au fost abordate subiecte precum:
- principalele amenințări ale internetului pentru copii și adolescenți, o atenție deosebită fiind acordată problemei dependenței de internet;
- regulile de conduită online, inclusiv neticheta și discursul instigator la ură, etc.



 
Împărțiți în trei echipe, copiii și-au prezentat răspunsurile la următoarele subiecte: avantajele și oportunitățile internetului, dezavantajele și amenințările online-ului, regulile de comportament sigur pe internet.






Membrii echipelor s-au completat în mod activ și au discutat probleme controversate.

 La final, copiii și-au testat cunoștințele cu ajutorul jocului online al Uniunii Europene „Happy on-life”, răspunzând la întrebări legate de comportamentul corect pe rețelele de socializare și respectarea regulilor de siguranță pe internet. Acest joc își propune să dezvolte o experiență digitală responsabilă și să construiască o relație de încredere cu părinții care sunt cei mai buni prieteni și aliați în combaterea amenințărilor online.




Elevii au dat dovada de o inteligență sporită si un nivel destul de serios de conștientizare a problemelor abordate.


*  *  *


7 февраля 2023 года в стенах Проевропейского центра Национальной библиотеки прошло мероприятие в рамках Международного дня безопасного интернета.
Мероприятие прошло в формате интерактивной лекции с игровыми элементами. Участники мероприятия стали ученики 5 класса лицея им Гоголя.
На лекции ребята узнали, что собой представляет День безопасного интернета и какая цель этой ежегодной акции.
В ходе занятия были подробно освещены такие темы как :
- основные угрозы интернета для детей и подростков, особое внимание было уделено проблеме интернет-зависимости;
- правила поведения онлайн, в том числе сетевой этикет и язык ненависти;
Поделившись на три команды, дети представили свои ответы на следующие вопросы: плюсы и возможности интернета, минусы и угрозы в онлайне, правила безопасного поведения в интернете.
Участники команд активно дополняли друг друга и дискутировали по спорным моментам. В завершении дети проверили свои знания с помощью онлайн игры Европейского союза «Happy on-life», ответив на вопросы, связанные с правильным поведением в социальных сетях и соблюдением правил безопасности в интернете.
Например, «Чем НЕЛЬЗЯ делиться в социальных сетях?», «Вы встретили человека в чате и начали общаться. Он/она кажется хорошим человеком и предлагает вам встретиться с ним/ней. Что вы делаете?», «Ваша семья решила ограничить использование Интернета. Никакой техники после ужина! Уже поздно, и вы понимаете, что действительно хотите искать информацию, которую можете найти только в Интернете. Что вы делаете?» и т.д. Эта игра направлена на формирование ответственного обращения с цифровыми технологиями и установление доверительных отношений с родителями, которые являются главными друзьями и союзниками в противодействии онлайн-угрозам.
Школьники проявили высокий интеллект и достаточно серьезный уровень осведомленности о рассматриваемых вопросах.

 8.02.2023


Copii de vârstă școlară din Ucraina și Moldova au participat, la 8 februarie 2023, la un eveniment dedicat Zilei Sigurantei pe Internet 2023, organizat de Centrul Pro-European al Bibliotecii Naționale în parteneriat cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rau” și Centrul Orășenesc al tinerilor naturaliști.




La lecția educațională interactivă, copiii au aflat detalii despre campania internaționala anuala cu motto-ul „Împreună pentru un Internet mai sigur” 



si s-au familiarizat cu următoarele subiecte:
- avantajele si posibilitatile internetului;
- principalele amenințări pe internet pentru copii și adolescenți, inclusiv dependența de internet, cyber-bullying, sexting etc.;
- reguli de conduită online, inclusiv neticheta și discursul instigator la ură.


În timpul sesiunii interactive, copiii au participat activ la discuții și și-au argumentat punctul de vedere.







Împărțiți pe echipe, elevii au enumerat avantajele și dezavantajele internetului, completându-se reciproc. 




Pe parcursul activității, participanții au elaborat o listă de reguli de siguranță pentru activitățile online și au ajuns la concluzia că dacă aceste reguli simple sunt respectate, utilizarea internetului poate fi sigură, utilă și eficientă.



La finalul lectiei copiii și-au consolidat cunoștințele cu ajutorul jocului online al Uniunii Europene „Happy on-life”,


 răspunzând la întrebări din diferite blocuri tematice:
  • joacă în sigur!
  • viaţă socială!
  • problemă de confidențialitate!
  • rămâi conectat!
  • nu risca! stop hartuirii!
  • ai grijă!
  • dar ţi se pare corect?

Copiii au rămas mulțumiți de activitate, exprimându-și dorința de a participa și la alte activități ale Centrului Pro-European al BNRM.


 10.02.2023

În contextul Zilei Siguranței pe Internet studenții anului 2 Colegiului „Alexei Mateevici” din Chișinăuau participat la sesiunea interactivă "Fenomenul manipulării informaționale",facilitată de traineră în educație mediatică, Natalia Ghimpu.



 În cadrul lecției au fost abordate subiecte cu privire la

• Manipularea ca fenomen
 Familiarizarea cu tehnicile manipulării;
• Utilizarea conceptelor-cheie ca instrumente de gândire analitică;
• Fenomenul Manipulării prin tot ce se scrie, ce se citește, ce se vizionează, ce se aude.

Studenții au fost implicați într-un exercițiu practic unde au făcut cunoștință cu metodele de dezvoltare a gândirii analitice pentru a depista fenomenul manipulării.

În contextul Zilei Siguranței pe Internet studenții anului 2 Colegiului „Alexei Mateevici” din Chișinău au participat la sesiunea interactivă "Fenomenul manipulării informaționale",facilitată de traineră  în educație mediatică, Natalia Ghimpu.

În cadrul lecției au fost abordate subiecte cu privire la

  •  Manipularea ca fenomen
  • Familiarizarea cu tehnicile manipulării;
  • Utilizarea conceptelor-cheie ca instrumente de gândire analitică;
  • Fenomenul Manipulării prin tot ce se scrie, ce se citește, ce se vizionează, ce se aude.

Studenții au fost implicați într-un exercițiu practic unde au făcut cunoștință cu metodele de dezvoltare a  gândirii analitice pentru a depista fenomenul manipulării. 

De asemenea, tinerii au fost antrenați în analiză și depistarea fotografiilor, imaginilor trucate, folosind instrumente de verificare a imaginilor.

Pe final de prezentare, trainera  a menționat despre instrumentele online și platformele de fact-checking.  

Studentilor le- au fost distribuite nateriale informative privind  resursele cu situri veridice 




13.02.20223


La 13 februarie 2023, CPESC a continuat seria de activități, dedicate Zilei Siguranței pe Internet. Oaspeți au fost elevi din clasa X-a de la liceul "Antioh Cantemir" din Chișinau.


O scurtă prezentare despre Biblioteca Națională, despre istoricul, activitățile și colecțiile sale a fost oferită de către vicedirectorul instituției, Aliona Muntean.

Principalul subiect pus în discuție a fost "Ce înseamnă manipularea informațională și cum rezistăm acestui fenomen?". Sesiunea interactivă, moderată de Natalia Ghimpu, a generat un interes deosebit printre participanți.



 
Pentru început au fost explicate mai multe noțiuni:
· Comunicarea verbală (scrisă pentru Internet)
· Comunicarea non verbală (fotografii, imagini)
· Comunicarea para verbală

Elevilor li s-a explicat că doar prin dezvoltarea gândirii analitice, ei vor putea să evite capcanele Manipulării




Aceștia au aflat care site-uri și rețele de socializare ar putea oferi informații false, cum pot fi raportate informațiile false și cum se poate verifica dacă informația, fotografiile, filmele sunt veridice.


In cadrul lecției s-a discutat despre:
  • Manipulare ca fenomen
  • Tehnicile manipulării;Utilizarea conceptelor-cheie ca instrumente de gândire analitică;
  • Fenomenul Manipulării prin tot ce se scrie, ce se citește, ce se vizionează, ce se aude.
Pe final, participanții au fost implicați într-un exercițiu practic unde au făcut cunoștință cu metodele de dezvoltare a gândirii analitice pentru a depista fenomenul manipulării.
Elevilor le- au fost distribuite nateriale informative privind  resursele cu situri veridice 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti