Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații recente - Raportul "Impactul inteligenței artificiale asupra relației medic-pacient"

 

Mittelstadt, Brent. The impact of artificial intelligence on the doctor-patient relationship: Report / Steering Committee for Human Rights in the fields of Biomedicine and Health (CDBIO) . - Council of Europe, 2021. - 67 p. - [Accesat la 08.06.2022].
Comitetul Director al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului în domeniile Biomedicină și Sănătate (CDBIO) a emis un nou raport privind impactul inteligenței artificiale asupra relației medic-pacient, pregătit de Brent Mittelstadt, Senior Research Fellow și director de cercetare la Oxford Internet Institute, Universitatea din Oxford.

Raportul examinează sistemele de inteligență artificială privind relația medic-pacient în raport cu principiile drepturilor omului menționate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Biomedicinei din 1997, cunoscută și sub denumirea de „Convenția de la Oviedo”. Mai exact, raportul investighează impactul potențial al IA asupra drepturilor omului în funcție de șase teme: 
(1) Inegalitatea în accesul la asistență medicală de înaltă calitate; 
(2) Transparență față de profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți; 
(3) Riscul de părtinire socială în sistemele AI; 
(4) Diluarea raportului de bunăstare al pacientului; 
(5) Risc de părtinire a automatizării, decalificare și răspundere deplasată; și 
(6) Impactul asupra dreptului la viață privată.

Raportul a fost elaborat în cadrul Planului strategic de acțiune al Consiliului Europei privind drepturile omului și tehnologiile în biomedicină (2020-2025), privind guvernanța tehnologiilor și obiectivul strategic de „Incorporarea drepturilor omului în dezvoltarea tehnologiilor care au un aplicare în domeniul biomedicinei”.

Raportul contribuie la activitatea unui nou grup de redactare CDBIO privind IA în asistența medicală, responsabil cu pregătirea reflecțiilor și recomandărilor ulterioare care urmează să fie luate în considerare de CDBIO în 2023-24.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti