Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații recente - Cel de-al 22-lea raport general de activitate 2021 al GRECO

 

22th General Activity Report (2021) of the Group of States against Corruption (GRECO). Anti-corruption trends, challenges and good practices in Europe & the United States of America   Group of States against Corruption (GRECO) . - Council of Europe, 2022. - 62 p. - [Accesat la 02.06.2022].

Disponibil la: https://rm.coe.int/greco-general-activity-report-2021/1680a6bb79


Cel de-al 22-lea Raport general de activitate (2021) al Grupului de State împotriva corupției (GRECO). Tendințe, provocări și bune practici anticorupție în Europa și Statele Unite ale Americii 

Guvernele europene ar trebui să sporească transparența și responsabilitatea în ceea ce privește activitățile de lobby pentru a se asigura că publicul cunoaște ce actori încearcă să influențeze deciziile politice, astfel încât riscul de practici corupte să poată fi redus, menționează GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei, în raportul său anual.

Deși recunoaște că lobby-ul este o activitate legitimă care poate contribui la procesul democratic și la luarea deciziilor bine informate, GRECO reamintește că este esențial ca standardele anticorupție să fie pe deplin respectate. Acest lucru se poate realiza prin înființarea registrelor de lobby, indicând dacă contactele sunt formale sau informale, identitatea persoanelor care au fost în contact și subiectele discutate.

Raportul analizează măsurile de prevenire a corupției luate în statele membre ale GRECO în 2021 în cadrul celei de-a cincea runde de evaluare, care se concentrează pe guvernele centrale – inclusiv funcțiile executive de vârf – și agențiile de aplicare ale legii. Acesta examinează, de asemenea, pașii realizați în cadrul celei de-a patra runde de evaluare a GRECO - care îi privește pe parlamentari, judecători și procurori.

La sfârșitul anului 2021, 13 țări au fost supuse procedurii de neconformitate a rundei a patra de evaluare GRECO: Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Danemarca, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Turcia și Ucraina, precum și Luxemburg și Serbia, care din cauza noilor rapoarte de conformitate publicate în 2022 nu mai fac obiectul acesteia.

Vezi de asemenea:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti