Faceți căutări pe acest blog

Raport privind implementarea Strategiei CoE pentru drepturile copilului (2022-2027)

Council of Europe Strategy for the Rights of the Child (2022-2027): First implementation report of the Council of Europe Strategy for the Rights of the Child / Council of Europe; The Secretariat of the Steering Committee for the Rights of the Child (CDENF). - Strasbourg: Council of Europe, 2024. - 50 p. [Accesat la 07.03.2024]

Disponibilhttps://rm.coe.int/cdenf-2023-27-final-first-implementation-report-2022-2023-/1680ae0ef3

Strategia Consiliului Europei pentru drepturile copilului (2022-2027): Primul Raport privind implementarea Strategiei Consiliului Europei pentru drepturile copilului / Consiliul Europei; Secretariatul Comitetului de Conducere pentru Drepturile Copilului (CDENF). - Strasbourg: Consiliul Europei, 2024. - 50 p, 

Libertatea de la violență pentru toți copiii, egalitatea de șanse și incluziunea socială, accesul la tehnologii și utilizarea lor în siguranță, justiția prietenoasă cu copiii și participarea acestora - acestea sunt obiectivele-cheie ale Strategiei Consiliului Europei pentru Drepturile Copilului (2022-2027), adoptată la 23 februarie 2022. Al șaselea obiectiv-cheie al Strategiei, protejarea drepturilor copiilor în situații de criză și de urgență, s-a concentrat inițial în principal pe protejarea copiilor de efectele pandemiei de Covid-19. Cu toate acestea, în ziua de după adoptarea Strategiei, Rusia a declanșat războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, și accentul activității Consiliului Europei s-a mutat către protejarea copiilor Ucrainei, în țară și dincolo de granițele acesteia, de consecințele dramatice ale războiului.

Adoptarea Declarației privind situația copiilor din Ucraina ca unul dintre principalele rezultate al celui de-al  4-lea Summit al Șefilor de Stat și de Guvern ai Consiliului Europei de la Reykjavik din mai 2023, și înființarea ulterioară a Grupului de Consultare privind Copiii din Ucraina (CGU) demonstrează un angajament politic la cel mai înalt nivel pentru a depăși această provocare. Activitatea desfășurată de Consiliul Europei și statele membre pentru a atinge toate obiectivele strategice în ultimii doi ani, precum și evoluțiile și realizările în fiecare dintre domeniile tematice, sunt prezentate în primul raport de implementare recent publicat (care acoperă activitățile din 2022-2023).

S-au înregistrat progrese importante în fiecare dintre cele șase obiective strategice, prin implicarea continuă cu statele membre, parteneriate cu alte organizații regionale și internaționale și societatea civilă, și prin implicarea și consultarea copiilor. Majoritatea statelor respondente consideră că situația copiilor s-a „îmbunătățit într-o oarecare măsură” în toate domeniile cheie ale Strategiei, în special în domeniile participării copiilor, justiției prietenoase cu copiii și utilizării sigure a tehnologiilor. Statele membre folosesc Strategia ca referință pentru dezvoltarea legislației, strategiilor și programelor naționale.

Cu toate acestea, mai sunt progrese de făcut și trebuie abordate limitările instituționale, financiare și umane. În timp ce lupta împotriva exploatării sexuale și abuzului sexual al copiilor rămâne o prioritate pentru Organizație, alte tipuri de violență, precum hărțuirea, hărțuirea cibernetică, violența între colegi și violența perpetrată în școli și instituții de îngrijire, au primit mai puțină atenție. Există, de asemenea, nevoia de a oferi educație sexuală explicită și cuprinzătoare copiilor pentru a preveni violența, precum și comportamentul sexual dăunător sau riscant al acestora. Trebuie să se țină cont de nevoile speciale ale copiilor cu dizabilități și ale copiilor care trăiesc în instituții. 

În plus față de munca în curs de desfășurare pentru combaterea exploatării sexuale online și a abuzului sexual al copiilor, eforturile ar trebui intensificate pentru a asigura accesul egal la tehnologii pentru toți copiii și pentru a oferi programe de educație digitală, inclusiv prin cooperare cu sectorul privat. Unul dintre provocările referitoare la participarea copiilor este asigurarea participării copiilor din diferite medii, inclusiv a copiilor în situații vulnerabile. Mai multe măsuri ar trebui luate în anii următori pentru a promova drepturile copiilor în legătură cu un mediu sănătos.


Informații suplimentare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti