Children as defenders of human rights: a study on Council of Europe member states / Child Rights Connect; Council of Europe; prep.by Ilaria Paolazzi Zsuzsanna Rutai . - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 53 p.
Disponibil: https://rm.coe.int/children-as-defenders-of-human-rights-a-study-on-coe-member-states/1680aec9fe
Apărătorii drepturilor copilului doresc ca guvernele să înceapă să le asculte opiniile, ideile și propunerile în dezvoltarea legilor și politicilor. Acesta este unul dintre principalele concluzii ale unui nou raport: "Copiii ca apărători ai drepturilor omului: un studiu privind statele membre ale Consiliului Europei", publicat recent.
Acesta este primul studiu elaborat vreodată asupra provocărilor și răspunsurilor naționale referitoare la recunoașterea, protecția și împuternicirea copiilor care acționează ca "apărători ai drepturilor omului" în statele membre ale Consiliului Europei. Se bazează pe răspunsurile la un chestionar primite de la 20 (*) din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, precum și pe consultări cu 85 de copii din Europa, completate de cercetări de birou.
Copiii care acționează ca apărători ai drepturilor omului trebuie să aibă acces la mecanisme care să-i protejeze de daune (viol, represalii, pedepse, intimidări offline și online) care ar putea rezulta din acțiunile lor, arată studiul. În timp ce mulți copii apreciază sistemele școlare pentru furnizarea de ajutor și sfaturi împotriva intimidării, unii ar fi îngrijorați să caute ajutor acolo. În plus, în timp ce copiii sunt conștienți că se pot adresa poliției sau pot merge în instanță, ezită să facă acest lucru.
Cercetarea arată că majoritatea statelor respondente nu au o reglementare specifică privind apărătorii drepturilor omului, deoarece consideră că legislația lor privind drepturile copilului și protecția copilului acoperă, de asemenea, apărătorii drepturilor omului ale copiilor. Cu toate acestea, legislația generală privind drepturile copilului de obicei nu include termenul "apărărtori ai drepturilor omului ale copilului" și nici nu acoperă întregul spectru al drepturilor la care acești copii au dreptul, cum ar fi dreptul la acces la informații, libertatea de asociere și libertatea de întrunire. Mai mult, majoritatea statelor membre au prevederi legale care limitează dreptul copiilor de a participa, în special pentru copiii mai mici. Deși dreptul la participarea copiilor este larg menționat în legislația națională, implementarea sa rămâne o provocare majoră și participarea copiilor la afaceri politice și publice și luarea deciziilor nu se întâmplă într-un mod sistematic și semnificativ.
Copiii care au participat la consultare au văzut posibilitatea de a se implica în elaborarea legilor și politicilor ca fiind o mare realizare, dar au spus că sunt excluși din deciziile importante legate de "lucruri pentru adulți" sau nu sunt luați în serios din cauza vârstei lor. În ceea ce privește sprijinul pe care l-ar necesita de la guvernele lor, copiii ar aștepta în primul rând ca guvernele lor să-și schimbe abordarea față de ei, să înceapă să-i asculte și să ia în considerare opiniile lor atunci când iau decizii. Copiii ar dori să vadă mai multe activități de conștientizare despre drepturile lor și mai multe oportunități de a învăța cum să-și apere drepturile la școală. Sprijinul financiar furnizat direct apărătorilor drepturilor omului ale copiilor ar îmbunătăți activitățile acestora. Studiul demonstrează că majoritatea statelor membre ale Consiliului Europei (84%) ar beneficia și ar primi cu bunăvoință asistență tehnică pentru a consolida cadrul legal și pentru a sistematiza măsurile de punere în aplicare pentru a avansa drepturile apărătorilor drepturilor omului copil în țările lor.
Studiul conține mai multe recomandări pentru a sprijini statele membre în îndeplinirea mai eficientă a obligațiilor lor față de apărătorii drepturilor omului ale copiilor, cum ar fi
- integrarea termenului și conceptului în legislația națională,
- implicarea copiilor în consultări și înființarea platformelor naționale pentru participarea copiilor,
- furnizarea de informații prietenoase pentru copii și
- protejarea copiilor de toate formele de daune (inclusiv represalii pentru acțiunile lor ca apărători ai drepturilor), și asigurându-se că orice limitări ale drepturilor civile și politice ale acestor copii sunt necesare, proporționale și nediscriminatorii.
Aprobate de Comitetul Director pentru Drepturile Copilului (CDENF) în cadrul celei de-a 8-a reuniuni plenare din 14-16 noiembrie 2023, studiul face parte din activitatea de punere în aplicare a Declarației de la Reyjkavík, adoptată la 17 mai 2023 de către șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale Consiliului Europei, în care s-au angajat să intensifice și să consolideze eforturile Consiliului Europei "pentru a crea un mediu propice pentru apărătorii drepturilor omului".
Informații suplimentare:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu