Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații - Participarea copiilor

Strengthening National Child Participation Frameworks and Action in Europe – CP4Europe:  Guidelines for developing a National Children’s Participation Strategy or a Participation Strategy within a National Children’s Rights Strategy / Sandra Roe. - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 48 p.


Disponibil: https://rm.coe.int/guidelines-for-developing-a-national-children-s-participation-strategy/1680abb33f

Consolidarea Cadrului și Acțiunii Naționale pentru Participarea Copiilor în Europa - CP4Europe: Ghid pentru dezvoltarea unei Strategii Naționale de Participare a Copiilor sau a unei Strategii de Participare în cadrul unei Strategii Naționale pentru Drepturile Copilului

Scopul acestui document este de a dezvolta ghiduri/notițe de orientare adresate autorităților naționale ale statelor membre ale Consiliului Europei pentru a le oferi posibilele sau necesare "ingrediente" pentru strategii eficiente de participare a copiilor în cadrul unei strategii naționale de participare a copiilor sau a unei strategii privind drepturile copilului.

Obiectivul ghidurilor este ca ele să fie adaptabile tuturor țărilor, folosind exemple din alte țări și să aibă în vedere în special următoarele aspecte: 
► promovarea importanței abordării strategice a participării copiilor prin intermediul unei strategii naționale/plan de acțiune, evidențiind practici bune rezultate din implementarea strategiilor naționale; ► sprijinirea statelor membre în dezvoltarea unui cadru strategic cu rezultate posibile așteptate, exemple de termene-limită cu etape specifice, exemple de structuri (grupuri de lucru, grupuri consultative pentru copii) și procese de consultare pentru a facilita procesul de dezvoltare; 
► ghidarea statelor membre în stabilirea unui proces de monitorizare pentru a evalua nivelul de implementare a strategiilor naționale, cu indicatori de evaluare și periodicitate, precum și urmărirea progresului; 
► evidențierea practicilor bune rezultate din strategiile naționale.

*    *     *

Let’s decide together! Guide to meaningful and effective engagement of children in decision-making processes / Raluca Verweijen-Slamnescu. -   Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 43 p.


Disponibil: https://rm.coe.int/let-s-decide-together-guide-to-meaningful-and-effective-engagement-of-/1680abb33e

"Să decidem împreună! Ghid pentru implicarea semnificativă și eficientă a copiilor în procesele de luare a deciziilor."

Acest Ghid este destinat adulților responsabili de planificarea și implicarea copiilor în procesele de luare a deciziilor din cadrul autoritățile locale și naționale. În majoritatea cazurilor, aceștia sunt funcționari publici care proiectează și organizează activități de participare a copiilor în procesele de luare a deciziilor care au loc în cadrul autoritățile naționale și locale.

Scopul Ghidului este de a-i sprijini pe toți acești adulți cu orientări practice și exemple inspiraționale pentru a face participarea copiilor în procesele de luare a deciziilor o practică obișnuită, sigură și accesibilă pentru fiecare copil.

În timp ce Ghidul este conceput să fie utilizat în întregime, fiecare capitol poate fi citit și utilizat independent. Cu toate acestea, chiar dacă sunteți interesat doar de un singur capitol din acest Ghid, vă încurajăm să citiți mai întâi capitolul 1, care descrie premisele necesare, procesele și resursele care fac posibilă participarea incluzivă și sigură a copiilor împreună cu adulții în procesele de luare a deciziilor din autoritățile locale și naționale. Cele șase capitole ale Ghidului se referă la:

► Premisele pentru o participare semnificativă, incluzivă și sigură a copiilor în procesele de luare a deciziilor (Capitolul 1);
► Domeniile, subiectele și activitățile în care copiii pot fi implicați în luarea deciziilor (Capitolul 2);
► Planificarea activităților pentru implicarea copiilor în procesele de luare a deciziilor (Capitolul 3);
► Desfășurarea activităților care implică copiii în procesele de luare a deciziilor (Capitolul 4);
► Oferirea feedback-ului și evaluarea participării copiilor în procesele de luare a deciziilor (Capitolul 5); și
► Protecția participării copiilor și a proceselor de luare a deciziilor (Capitolul 6).

Fiecare capitol conține orientări rezultate din practică, îmbogățite cu exemple inspiraționale, precum și legături directe către instrumente practice și sugestii pentru măsuri specifice de protecție.

Acest Ghid va servi ca o prezentare practică și rapidă pentru profesioniștii care au nevoie să știe care sunt aspectele minime care trebuie luate în considerare atunci când se implică copiii în procesele de luare a deciziilor, în diverse faze ale acestor procese și în diferite contexte locale și naționale. În anexă la Ghid, profesioniștii pot găsi un instrument de autoevaluare care să-i ajute să compare nivelul actual de performanță în implicarea copiilor în procesele de luare a deciziilor cu recomandările Ghidului și să planifice îmbunătățiri.

Utilizatorii vor beneficia de cunoștințe, practică și încredere dacă vor citi și alte publicații dezvoltate de Consiliul Europei, în special Manualul privind participarea copiilor "Ascultă-Actionează-Schimbă" (2020) și "Ghidul pentru dezvoltarea unei strategii naționale de participare a copiilor sau a unei strategii de participare în cadrul unei strategii naționale privind drepturile copilului" (2022).

*     *     *

Measuring impact of the Child Participation Assessment Tool: Outcome indicators and guidance for data collection / Gerison Lansdown and Roberta Ruggiero. - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 28 p.


Disponibil: https://rm.coe.int/cpat-outcome-indicators-final-version/1680abaa7d

Măsurarea impactului Instrumentului de Evaluare a Participării Copiilor: Indicatori de rezultate și îndrumări pentru colectarea datelor.

Instrumentul de evaluare a participării copiilor al Consiliului Europei (CPAT) a fost dezvoltat pentru a furniza guvernelor indicatori pe baza cărora să poată evalua progresul în implementarea Articolului 12 din Convenția privind Drepturile Copilului. Cu toate acestea, cei zece indicatori abordează doar măsurile necesare pentru construirea unui mediu propice pentru participarea copiilor. Cu alte cuvinte, accentul a fost pus pe elementele fundamentale necesare pentru a facilita și susține participarea copiilor. Indicatorii conținuți în instrumentul CPAT sunt enumerați în mai jos.

Listă a indicatorilor de structură și proces CPAT

Protejarea dreptului de a participa 1 Protecția legală a dreptului copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor este reflectată în Constituția și legislația națională. 2 Includerea explicită a dreptului copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor într-o strategie națională intersectorială pentru implementarea drepturilor copilului. 3 Există o instituție independentă pentru drepturile copilului, protejată prin lege. 4 Există mecanisme care permit copiilor să-și exercite în siguranță dreptul de a participa în procedurile judiciare și administrative. 5 Există proceduri de plângere adaptate copiilor.

Promovarea conștientizării dreptului de a participa 6 Dreptul copiilor de a participa la luarea deciziilor este integrat în programele de formare în pre-serviciu pentru profesioniștii care lucrează cu și pentru copii. 7 Copiilor li se furnizează informații despre dreptul lor de a participa.

Crearea spațiilor pentru participare 8 Copiii sunt reprezentați în forumuri, inclusiv prin propriile organizații, la nivelul școlilor, administrațiilor locale, regionale și naționale. 9 Există mecanisme de feedback adresate copiilor privind serviciile locale. 10 Copiii sunt sprijiniți să participe la monitorizarea CRC (Convenția privind Drepturile Copilului) și a instrumentelor și convențiilor relevante ale Consiliului Europei (inclusiv raportarea în umbra CRC).

Acest lucru a fost făcut în mod intenționat prin omiterea indicatorilor de rezultate care ar urmări schimbările efective în percepțiile copiilor cu privire la îndeplinirea dreptului lor de a fi ascultați. Statele membre au considerat că includerea indicatorilor de rezultate, înainte de a avea ocazia să pună în aplicare structurile și procedurile necesare pentru dreptul de a fi ascultați, ar fi fost prematură.

Acest ghid a fost dezvoltat pentru a sprijini statele în aflarea cât de eficiente au fost acțiunile lor în conformitate cu CPAT în construirea "arhitecturii" necesare pentru a facilita, susține și permite o participare semnificativă a copiilor. Acesta oferă orientări indicative cu privire la modul de colectare a datelor pentru a măsura rezultatele acelor acțiuni.

Vezi de asemenea

"Ascultați – Acționați – Schimbați" : Manualul Consililui Europei privind participarea copiilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti