Faceți căutări pe acest blog

UE:e-publicații - Scurt ghid privind implicarea cetățenilor în bibliotecile publice

tradaptare bnrm.md
Rough guide to citizen engagement in public libraries/ Joint Research Centre (European Commission);Filipa Barros, Ilona Kish, Luca Moltmann ,Susana Silvestre; Quaglia, A.(editor), Guimarães Pereira, Â.(editor) . -  Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2023. -  82 p. (Accesat 10.07.2023)

PDF ISBN 978-92-76-60599-7 
doi:10.2760/957683 KJ-04-22-300-EN-N



Acest ghid sumar ilustrează contribuția unică pe care o pot aduce bibliotecile publice în implicarea cetățenilor în procesele de formulare a politicilor sau în alte domenii ale vieții publice. Aici, implicarea cetățenilor este înțeleasă ca o formă de invitație la participare cetățenească, în care instituțiile publice îi invită pe cetățeni să discute deschis probleme de îngrijorare și importanță (vezi glosarul) și, în mod important, să urmărească rezultatele. 

Bibliotecile există din vremuri străvechi. Colecții de documente și cărți existau în antichitate și erau în principal păstrate în mănăstiri, universități sau la persoane private. Chiar și atunci, bibliotecile erau despre mai mult decât o simpla lectură; unele biblioteci antice erau locuri care încurajau dezbaterea, creația și împărtășirea de idei.

Începutul secolului al XX-lea a marcat începutul finanțării bibliotecilor publice de către guvernele democratice, făcându-le deschise și gratuite pentru toată lumea. De atunci, rolul bibliotecilor publice ca poartă către cunoaștere și informație s-a dezvoltat în societățile noastre. Astăzi, bibliotecile publice sunt mult mai mult decât spații care găzduiesc colecții de cărți: ele servesc drept spații publice, inspiră curiozitatea și oferă programe culturale și de învățare pentru comunități diverse.

Acest ghid sumar explorează rolul bibliotecilor publice în procesele de implicare a cetățenilor și, în mod general, în crearea și întreținerea societăților democratice. Implicarea cetățenilor se referă în general la forme invitate de implicare a cetățenilor în formularea politicilor și luarea deciziilor inițiate de instituțiile publice, inclusiv de către organisme guvernamentale. Aceasta se diferențiază de formele neinvitate de participare cetățenească caracterizate prin caracterul lor spontan și de jos în sus. Invitarea cetățenilor la discutarea unei probleme publice specifice implică crearea unui spațiu de dialog între cetățeni și decidenții publici (vezi glosarul).

Studiile de caz prezentate de autori oferă o varietate de instrumente și metode aplicate în diverse procese de implicare a cetățenilor, desfășurate de bibliotecile din Europa. În capitolul 4 al acestui document, veți găsi un ghid sumar pentru a începe planificarea propriului proces de implicare a cetățenilor. Acesta include înțelegerea multitudinii de roluri pe care le pot juca bibliotecile publice pentru a stimula dinamismul democratic și cele 4 etape cheie ale unui proces de implicare a cetățenilor. În concluzie, autorii abordează câteva considerații etice care sunt aplicabile înainte și pe parcursul unui proces de implicare a cetățenilor. Deși veți întâmpina provocări și eșecuri în cadrul inițiativelor, este important să vă amintiți că aceste inițiative au ca scop stimularea creativității, co-crearea și o cultură a participării care, sperăm, să dureze și după încheierea procesului. Cu alte cuvinte, procesele de implicare a cetățenilor prin intermediul bibliotecilor publice ar trebui văzute în contextul contribuției lor sporite la viața democratică.

Cuprinsul:
  1. INTRODUCEREA IMPLICĂRII CETĂȚENEȘTI ÎN BIBLIOTECILE PUBLICE
  2. POVESTIRI DESPRE SCHIMBARE? EXPERIMENTAREA IMPLICĂRII CETĂȚENEȘTI ÎN BIBLIOTECILE PUBLICE
  3. INTERVIURI CU INOVATORII
  4. UN SET DE INSTRUMENTE (SUMAR) PENTRU IMPLICAREA CETĂȚENEASCĂ ÎN BIBLIOTECILE PUBLICE
  • Ce rol pot juca bibliotecile publice în procesele de implicare a cetățenilor?
  • Inițierea unui proces de implicare cetățenească pentru biblioteca ta
  • Laboratoare de viață
  • Café de dialog/World Café
  • Adunări ale cetățenilor
  • Gândirea de design
  • Grup de focalizare
  • Evaluarea și urmărirea activităților participative: câteva considerații
  • Provocări și considerații etice

Țineți cont de ceea ce puteți învăța personal, de ceea ce învățați despre comunitatea în care locuiți, colegii și alte organizații și de orice presupuneri, prejudecăți sau așteptări pe care le-ați avut, și folosiți-le pentru a vă dezvolta abilitățile, experiența și capacitatea de a facilita procese de implicare cetățenească semnificative și cu impact pentru comunitate și bibliotecă! 

Bucurați-vă de lectură și folosiți acest ghid pentru implicarea cetățenilor în bibliotecile publice!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti