Annual Report on ECRI´a activities covering the period
from 1 January to 31 December 2024 / European Commission against Racism
and Intolerance. - Strasbourg: Council of Europe, 2025. - 54 p. - [Resursă electronică]. URL: https://rm.coe.int/annual-report-on-ecri-s-activities-covering-the-period-from-1-january-/1680b5bcd9
Raportul anual de activitate (2024) al ECRI
Comisia anti-rasism a Consiliului Europei: Profilarea rasială de către poliție, segregarea elevilor romi și transfobia – provocări-cheie în 2024
În raportul său anual pentru 2024, publicat la 28 mai 2025, Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), organismul anti-rasism al Consiliului Europei, subliniază patru provocări majore de politică publică pentru statele europene: combaterea profilării rasiale de către forțele de ordine, reducerea segregării copiilor romi în școli, asigurarea drepturilor egale și a demnității pentru persoanele transgender și intersex, precum și consolidarea instituțiilor naționale pentru egalitate. Raportul evidențiază, totodată, și progrese pozitive în anumite politici.
Alain Berset, Secretarul General al Consiliului Europei, a accentuat importanța activității ECRI în contextul „Nou Pact Democratic pentru Europa”:„Rasismul, intoleranța și discriminarea sunt contrare valorilor promovate de Consiliul Europei și reprezintă provocări pentru societățile democratice. Abordarea acestor probleme necesită un angajament reînnoit din partea statelor europene pentru dezvoltarea unor societăți incluzive”, a declarat acesta. „Un Nou Pact Democratic pentru Europa își propune să consolideze democrația pe întreg continentul prin promovarea unității, dialogului și valorilor democratice. Promovarea egalității și asigurarea demnității pentru toți, prin combaterea discriminării în toate formele sale, este esențială pentru misiunea Consiliului Europei”.
La rândul său, Bertil Cottier, președintele ECRI, a declarat:„Observăm mai multe zone de îngrijorare în lupta împotriva rasismului și intoleranței în Europa. Dar există și semne de speranță – vedem măsuri de politică relevante adoptate în diverse regiuni ale continentului. Prevenirea apariției sau extinderii practicilor de profilare rasială este esențială pentru consolidarea, menținerea sau restabilirea încrederii publice în forțele de ordine. Abordarea segregării persistente a copiilor romi în școli este crucială pentru a nu perpetua inegalitățile structurale în rândul unei noi generații. Asigurarea drepturilor și demnității egale pentru persoanele transgender și intersex și combaterea discursului instigator la ură împotriva acestora sunt pași esențiali pentru construirea unei societăți cu adevărat incluzive. În plus, este nevoie de eforturi suplimentare pentru consolidarea independenței și eficienței instituțiilor pentru egalitate la nivel național.”
Raportul ECRI semnalează că utilizarea frecventă a perchezițiilor și controalelor de către poliție – pe baza originii etnice sau naționale, a culorii pielii, religiei sau cetățeniei – indică potențiale practici de profilare rasială. Astfel de practici au fost observate în contexte diverse, precum controlul la frontiere, acțiuni împotriva terorismului sau extremismului ori controale aplicate în anumite zone geografice fără suspiciuni concrete la adresa unor persoane anume.
ECRI avertizează că profilarea rasială generează umilință și un sentiment profund de nedreptate în societate. De asemenea, aceste practici subminează munca polițiștilor care respectă legea și etica profesională și care sunt angajați activ în combaterea rasismului. În același timp, raportul salută inițiativele încurajatoare ale unor autorități naționale și locale – cum ar fi introducerea unor reguli care interzic explicit profilarea rasială sau dezvoltarea de sisteme care înregistrează cetățenia/etnia persoanelor controlate de poliție. ECRI recomandă ca aceste inițiative să fie extinse și susținute prin acțiuni ferme pentru prevenirea și combaterea eficientă a profilării rasiale.
Nivelul ridicat de segregare a copiilor romi în școli, ce duce la o educație de calitate inferioară, rămâne o realitate în mai multe state membre ale Consiliului Europei. ECRI observă că această situație este cauzată nu doar de segregarea rezidențială, ci și de practicile persistente ale unor autorități școlare de a separa copiii romi în clase sau clădiri distincte. Deși multe state membre au recunoscut segregarea școlară ca formă gravă de discriminare, au interzis-o explicit și oferă sprijin prin intermediul mediatorilor sau asistenților școlari romi, progresul real spre desegregare rămâne lent. ECRI consideră esențial ca statele să elimine toate formele de segregare școlară a copiilor romi.
Raportul semnalează și faptul că discursul instigator la ură împotriva persoanelor transgender a rămas frecvent în multe țări europene, în special în timpul campaniilor electorale. O tendință recurentă a fost invocarea protejării copiilor de așa-numita „ideologie de gen”. Dificultățile severe de acces la locuri de muncă și locuințe au forțat multe persoane transgender să activeze în economia informală, unele ajungând chiar în situații de lipsă de adăpost. Transfobia a inclus și acte de violență motivate de ură, iar ostilitatea resimțită a dus la probleme grave de sănătate mintală, inclusiv gânduri suicidare. Mulți au raportat reticență din partea personalului medical în a le oferi îngrijire.
Persoanele intersex, ale căror probleme sunt încă puțin cunoscute publicului european, s-au confruntat și ele cu dificultăți legate de sănătatea mintală și accesul la servicii medicale. Intervențiile chirurgicale de „normalizare” a sexului – care nu sunt necesare din punct de vedere medical – nu sunt interzise prin lege în majoritatea țărilor europene și continuă să fie o practică frecventă, încălcând astfel dreptul acestor persoane la integritate corporală și diversitate. Totuși, ECRI remarcă pozitiv că mai multe state europene au adoptat legislații menite să protejeze mai bine drepturile persoanelor transgender și intersex.
Deși în mai 2024 a fost adoptată o nouă legislație la nivelul UE care stabilește standarde obligatorii pentru organismele de egalitate, ECRI constată în continuare deficiențe în acest domeniu. Multe dintre aceste instituții nu dispun de resurse suficiente pentru a-și îndeplini misiunea, iar independența lor este adesea fragilă în fața presiunilor politice. În plus, nu toate organismele beneficiază de competențe și atribuții depline, mai ales în ceea ce privește litigiile sau consilierea juridică.
Cu toate acestea, organismele de egalitate continuă să aibă un impact remarcabil în Europa, fiind adesea primul punct de contact pentru victimele discriminării și oferind expertiză, sprijin și advocacy pe teme de egalitate – inclusiv pe provocări emergente precum impactul inteligenței artificiale și al noilor tehnologii.
Informații suplimentare:
Comisia
Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) este un organism
unic de monitorizare a drepturilor omului, specializat în probleme
legate de lupta împotriva rasismului, discriminării (pe motive de
„rasă”, origine etnică/națională, culoare, cetățenie, religie, limbă,
orientare sexuală, identitate de gen și caracteristici sexuale),
xenofobiei, antisemitismului și intoleranței în Europa; pregătește
rapoarte și emite recomandări către statele membre ale Consiliului
Europei.
- CoE: e- publicații recente - Raportul anual de activitate (2023) al ECRI
- BV_Raportul ECRI asupra Republicii Moldova (2024)
- BV - CoE-RM: Concluzii ECRI cu referire la punerea în aplicare a recomandărilor privind Republica Moldova
- BV_Raportul ECRI asupra Republicii Moldova ( 2018)
- CoE: e-publicații: ECRI: Integrarea și includerea migranților: Fișă de informare
- CoE:E-publicații: ECRI: Rec. nr. 9 privind prevenirea și combaterea antisemitismului
- CoE: e-publicații recente - Raport anual privind activitățile ECRI pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu