Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicatii recente: Consiliul consultativ al procurorilor europeni al CoE

Consiliul consultativ al procurorilor europeni al Consiliului Europei: Concept, funcționare și responsabilități / Antonio Vercher Noguera. - Strasbourg: Consiliul Europei, 2021. - 26 p. - [Accesat 06.01.2023].



Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) reprezintă un organism consultativ al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care a fost înființat în scopul instituționalizării unei conferințe anuale a procurorilor europeni. Obiectivul principal al Conferinței anuale a fost punerea în aplicare a Recomandării Rec(2000)19 privind rolul procuraturii în sistemul de justiție penală.

Prin instituționalizarea acestui forum a fost recunoscută importanța acestuia și necesitatea implicării procuraturilor statelor membre în activitatea lor, vizând în special elaborarea de politici și instrumente juridice comune referitoare la funcționarea și activitatea profesională a Comitetul de Miniștri și Comitetul European pentru Probleme Penale.

În plus față de rolul său de organism consultativ al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, CCPE a fost înființat, de asemenea, pentru a fi responsabil pentru dezvoltarea procuraturilor pe continentul european în contextul schimbărilor sociale care au loc în Europa. 

Acest Ghid descrie activitatea, funcțiile și responsabilitățile Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) al Consiliului Europei și include o compilare a avizelor elaborate de CCPE cu referință specială la cele mai reprezentative probleme pe care le reglementează.

Ghidul este un instrument practic pentru profesioniștii din domeniul juridic în vederea îmbogăţirii practicilor aferente implementării recomandărilor Comitetului de Miniștri emise pentru statele membre ale Consiliului Europei cu privire la chestiuni referitoare la drepturile omului, democraţie și statul de drept.

CUPRINS:

I. CELE MAI IMPORTANTE DOUĂ INSTITUȚII EUROPENE
II. CONSILIUL CONSULTATIV AL PROCURORILOR EUROPENI
III. MEMBRII ȘI FUNCȚIILE CCPE

III (a) Avizele
III (b) Câteva concepte comune exprimate în avize
III (c) Comunicate și declarații de presă

IV. AVIZE ELABORATE DE CCPE, CU REFERINȚĂ SPECIALĂ LA CELE MAI REPREZENTATIVE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE PROBLEMELE PE CARE LE REGLEMENTEAZĂ

IV (a) Etica și procuratura
IV (b) Relațiile dintre procuratură și alte instituții publice sau private
IV (c) Avizul nr. 3 (2008) privind rolul procuraturii în afara domeniului justiției penale
IV (d) Avizul nr. 7 (2012) privind managementul resurselor de care dispun procuraturile
IV (e) Avizul nr. 2 (2008) privind alternativele la urmărirea penală
IV (f ) Avizul nr. 14 (2019). Rolul procurorilor în combaterea corupției și infracțiunile economice și financiare conexe
IV (g) Avizul nr. 15 (2020). Rolul procurorilor în situații de urgență, în special atunci când se confruntă cu o pandemie  
V. OBSERVAȚII FINALE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti