Manual pentru factorii de decizie privind drepturile copilului în mediul digital în vederea sprijinirii punerii în aplicare a Recomandării CM/Rec(2018)7 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind Orientările pentru respectarea, protejarea și îndeplinirea drepturilor copilului în mediul digital [Text tipărit] / manual elab. de : Sonia Livingstone, Eva Lievens, John Carr.- Strasbourg : Consiliul Europei, 2020. - 84 p. : fig., tab.
Deoarece 1 din 3 utilizatori de internet din întreaga lume sunt copii, ei reprezintă un grup mare de cetățeni digitali. În timp ce explorează mediul digital, copiii sunt expuși la multe oportunități, inclusiv accesul la materiale educaționale și informații, și platforme pentru a-și exprima și a se juca. Cu toate acestea, copiii se confruntă și cu multe riscuri online și pot suferi de încălcări ale drepturilor omului.
Pentru a proteja drepturile copiilor în mediul digital, Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei a adoptat Ghidurile pentru respectarea, protejarea și îndeplinirea drepturilor copilului în mediul digital, care există și într-o versiune prietenoasă pentru copii. Noul Manual completează aceste ghiduri, sprijinind elaborarea politicilor de către factorii de decizie pentru tratarea concretă a drepturilor și protecției online a copiilor. Acesta va asista la formularea cadrelor și politicilor naționale, precum și la oferirea de orientări interpretative și practice pentru a asigura respectarea drepturilor copiilor online.
* * *
E.8/2023/HA 342.7 / H-36 I-729450
Hate Crimes and other Hate-motivated Incidents based on Sexual Orientation, Gender Identity, Gender Expression and Sex Characteristics: Second thematic implementation review report on Recommendation CM/Rec(2010)5 of the Committee of Ministers to member states on measures to combat discrimination on grounds of sexual orientation or gender idenity [Text tipărit] / [ed.] : Steering Committee on Anti-Discrimination, Diversity and Inclusion (CDADI) - prepared by the CDADI Working Group on sexual orientation, gender identity, gender expression and sex characteristics (GT-ADI-SOGI).- Strasbourg : Council of Europe Publications, 2023. - 67 p. : fig., tab.
Bibliogr. în notele de subsol
Această a doua revizuire tematică se concentrează asupra crimelor de ură și altor incidente motivate de ură bazate pe orientare sexuală, identitate de gen, expresie de gen și caracteristici sexuale (SOGIESC).
Raportul începe cu definiții și o prezentare generală a standardelor internaționale relevante, inclusiv jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (denumită în continuare „Curtea”) în mod particular (Secțiunea I). Raportul evidențiază apoi tendințele în ceea ce privește legislația națională și răspunsurile instituționale pentru combaterea crimelor de ură și a incidentelor bazate pe orientare sexuală, identitate de gen, expresie de gen și caracteristici sexuale secundare (SOGIESC) în statele membre ale Consiliului Europei (Secțiunea II); și prezintă statistici disponibile privind aceste crime și incidente, discutând în același timp problemele legate de colectarea datelor (Secțiunea III). Raportul oferă o perspectivă asupra provocărilor de implementare ale legislației privind crimele de ură de către poliție și sistemul judiciar (Secțiunea IV); și examinează tipurile de măsuri pentru sprijinirea victimelor (Secțiunea V).
În final, este analizat spectrul actual al măsurilor preventive luate de statele membre ale Consiliului Europei împotriva crimelor de ură și incidentelor de ură bazate pe SOGIESC în facilitățile de detenție (Secțiunea VI). Ultima secțiune include o serie de recomandări destinate statelor membre ale Consiliului Europei pentru luarea în considerare (Secțiunea VII).
* * *
F.1/2023/GU 342.7 / G-93 II-729449
La guerre en Europe et le combat pour le droit d'informer : Rapport annuel 2023 des organisations partenaires de la Plateforme du Conseil de l'Europe pour renforcer la protection du journalisme et la sécurité des journalistes / [coord. éd. : Jean-Paul Marthoz] ; Plateforme du Conseil de l'Europe pour renforcer la protection du journalisme et la sécurité des journalistes.- Strasbourg : Conseil de l'Europe, 2023. - 90 p. : il., fig.
Bibliogr. în notele de subsol
Disponibil/ Rezumat
Acest raport examinează principalele amenințări la adresa libertății presei în Europa și cuprinde recomandări ale Consiliului Europei, Uniunii Europene și statelor membre cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru a îmbunătăți situația. În cursul anului 2022, platforma pentru securitatea jurnaliștilor a publicat 289 de alerte pentru a semnala amenințări sau încălcări grave ale libertății presei în 37 de state, unde jurnaliști au fost asasinați, închiși, agresați, supuși hărțuirii juridice și victimizați de campanii de defăimare. Acest număr include alertele referitoare la Rusia, deoarece organizațiile partenere au decis să continue să monitorizeze situația libertății presei și agresiunile împotriva jurnaliștilor după excluderea sa din Consiliul Europei în martie 2022.
Platforma pentru securitatea jurnaliștilor a fost înființată în 2015 de Consiliul Europei în cooperare cu organizații neguvernamentale internaționale renumite în domeniul apărării libertății de exprimare și asociații de jurnaliști. Scopurile sale sunt îmbunătățirea protecției jurnaliștilor și gestionarea mai eficientă a amenințărilor și violenței îndreptate împotriva profesioniștilor media în Europa. Platforma facilitează difuzarea informațiilor despre amenințările grave la adresa libertății presei, în scopul consolidării capacității de reacție a Consiliului Europei și a responsabilității statelor membre. Platforma permite Consiliului Europei să fie alertat în mod sistematic și la timp cu privire la aceste amenințări și să adopte măsuri coordonate și rapide atunci când este necesar.
CoE: Protecţia jurnalismului şi a securităţii jurnaliştilor: Platformă online
* * *
E.8/2023/ET 342.7 / E-89 II-729448
Étude sur l'impact des systèmes d'intelligence artificielle, leur potentiel de promotion de l'égalité, y compris l'égalité de genre, et les risques qu'ils peuvent entraîner en materière de non-discriminarion [Text tipărit] / préparée par Ivana Bartoletti and Raphaële Xenidis ; Commission pour L'Égalité de Genre (GEC) et le Comité Directeur sur l'Anti-Discrimination, la Diversité et l'Inclusion (CDADI).- Strasbourg : Conseil de l'Europe, 2023. - 106 p.
Bibliogr. în notele de subsol
Pe măsură ce implementarea sistemelor algoritmice și a aplicațiilor de inteligență artificială (IA) continuă să câștige amploare și importanță, discriminarea algoritmică devine o preocupare tot mai mare pentru toți cetățenii. În întreaga lume sunt în curs de elaborare măsuri de reglementare.
Prezenta publicație studiează perspectivele de limitare a riscurilor de discriminare asociate tehnologiilor algoritmice, răspunsurile legale specifice la discriminarea algoritmică pe care le poate propune Consiliul Europei și potențialul acestor tehnologii de a promova egalitatea, inclusiv egalitatea de gen.
* * *
E.6/2022/GH 343.5 / G-42 II-729447
Ghid privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale în situații de criză și de urgență : Principalele obligații ale Statelor în temeiul Convenției de la Lanzarote pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale / Elaborat de Secretariatul Comitetului Lanzarote.- Strasbourg : Consiliul Europei, 2022. -53 p.
Viețile copiilor sunt perturbate și afectate grav atunci când sunt forțați să-și părăsească casele, fie în timpul deplasării, fie când sunt persoane deplasate intern sau după ce au ajuns în țara gazdă. Aceste circumstanțe îi fac pe copii particular de vulnerabili la violență, abuz sexual și exploatare, inclusiv traficul în scopuri de exploatare sexuală și la riscul de a dispărea.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Migrației, ca răspuns la riscul ridicat pe care îl întâmpină copiii afectați de migrație, Consiliul Europei a lansat un Manual privind protecția copiilor împotriva exploatației sexuale și a abuzului sexual în situații de criză și de urgență.
"Există un risc sporit ca copiii să dispară atunci când sunt în deplasare, inclusiv din facilitățile de primire responsabile cu protejarea lor. Acest Manual evidențiază diferite provocări, inclusiv aceasta și cum să le abordăm", a declarat Leyla Kayacik, Reprezentanta Specială a Secretarului General al Consiliului Europei pentru Migrație și Refugiați.
Manualul se bazează pe constatările Comitetului pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatației Sexuale și a Abuzului Sexual (Comitetul Lanzarote), în special pe runda sa urgentă de monitorizare privind protecția copiilor afectați de criza refugiaților împotriva exploatației sexuale și a abuzului sexual și include exemple de măsuri concrete care pot fi instituite sau îmbunătățite în statele membre. De asemenea, include descrierea practicilor promițătoare identificate în mai multe domenii relevante la nivel național, cum ar fi linii telefonice de asistență disponibile și alte servicii de suport pentru copii, coordonarea între agențiile responsabile de migrație și protecția copilului, colectarea datelor și fenomenul copiilor dispăruți.
Manualul contribuie la implementarea Planului de Acțiune al Consiliului Europei privind Protecția Persoanelor Vulnerabile în Contextul Migrației și Azilului în Europa (2021-2025) și a Strategiei Consiliului Europei pentru Drepturile Copilului (2022-2027)
* * *
D.4/2023/VO 342.8 / V-93 IV-66860
MOXON, Dan .Votează neconvențional : Set de instrumente pentru organele electorale privind creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor / Dan Moxon [et al.]; Direcția Alegeri și Democrație Participativă (DG Democrație) în coord. cu Dialog cu Cetățenii și Schimbare.- Strasbourg; Chișinău : Consiliul Europei, 2023. - 69 p.
În ultimele decenii, în cadrul multor democrații, participarea tineretului la vot a înregistrat niveluri istorice minime. Acest lucru i-a determinat pe unii să afirme că tineretul nu este interesat de politică – cu toate acestea, cercetările recente au demonstrat că acest lucru nu este, în mod necesar, adevărat. În schimb, tineretul este foarte motivat din punct de vedere politic, dar are un nivel scăzut de încredere și convingere în organizațiile formale reprezentative ale democrației, preferând adesea să își exprime convingerile politice prin forme alternative de participare, cum ar fi voluntariatul și activismul.
Setul de instrumente este conceput pentru a permite Organelor Electorale să dezvolte abordări strategice în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare privind procesele electorale și pentru a consolida cunoștințele electorale în rândul tinerilor în calitate de potențiali alegători care votează pentru prima dată. De asemenea, această publicație poate fi relevantă pentru alte organisme interesate de acest lucru, cum ar fi ministerele și instituțiile responsabile cu politicile pentru tineret și alți actori de stat și nestatali.
* * *
D.4/2023/DE 32.01 /D-77 III-144346
DOUBLET, Yves-Marie.
Dezinformarea și campaniile electorale / Yves-Marie Doublet; Directorat General Democrație Guvernanță Democratică, Direcția Alegeri și Democrație Participativă. - Strasbourg : Consiliul Europei, 2023. - 44 p.
Bibliogr. în notele de subsol
ISBN: 978-92-871-8911-0
Din vara anului 2016, „știrile false” denotă răspândirea deliberată, virală, a informațiilor false pe internet și rețelele de socializare, cu intenția, de exemplu, de a discredita un partid politic, de a păta reputația cuiva sau de a pune la îndoială adevărul științific. Această practică, care împiedică cetățenii să ia decizii informate, a devenit foarte răspândită. Impactul său este deosebit de semnificativ nu numai din cauza rapidității cu care se răspândesc știrile false, ci și pentru că identificarea autorilor unor astfel de campanii și materiale digitale este foarte dificilă.
Acest raport încearcă să ofere răspunsuri la problemele ridicate de acest fenomen, în special în timpul campaniilor electorale și să ofere propuneri pentru conturarea unui cadru juridic la nivel european.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu