Faceți căutări pe acest blog

CoE: Intrări noi 2024: Istorie, Cultură, Limbi

Din Donația oferită de către Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei și de către Oficiului Consiliul Europei la Chişinău

 

H.2.3/2023/CU


Cultural Routes of the Council of Europe [2024] / [forew. : Patrick Engelberg, Urszula Ślązak] ; Cultural route of the Council of Europe.- Strasbourg : Council of Europe Publications, 2023. - 72 p. : fig., fot.

338.4 / C-94
III-144349


În 1987, Consiliul Europei a inaugurat Programul Rutelor Culturale ale Consiliului Europei, care permite descoperirea și promovarea moștenirii culturale europene prin călătorii în timp și spațiu. Prin Acordul Parțial Extins privind Rutile Culturale ale Consiliului Europei (EPA), statelor membre li se permite să coopereze mai strâns și să promoveze programul. Certificarea "Rută Culturală a Consiliului Europei" este acordată anual de către reprezentanții EPA, în urma unei metodologii riguroase de evaluare. Sediul programului este la Mănăstirea Neumünster din Luxemburg, unde funcționează și Institutul European al Rutelor Culturale (EICR). Programul a devenit un simbol de calitate recunoscut în Europa și dincolo de aceasta, beneficiind de cooperare strânsă cu diverse organizații internaționale. Astăzi, există 47 de "Rute Culturale ale Consiliului Europei" certificate, acoperind o gamă largă de teme și implementând activități diverse în domeniul cercetării științifice, artei și turismului cultural. Aceste rețele transnaționale permit sinergii între autoritățile naționale, regionale și locale, încurajând participarea cetățenilor și accesul direct la patrimoniul european comun.

Această publicație oferă o serie de itinerarii de călătorie în spațiu și timp, permițând descoperirea, pe teme și pe țări, a celor 47 de Rute Culturale ale Consiliului Europei.

*     *     *

H.2.3/2022/CU

Cultural Routes of the Council of Europe [2022] : Activity Report [Text tipărit] / [forew. : Patrick Engelberg [et al.] ; Cultural route of the Council of Europe].- Strasbourg : Council of Europe Publications, 2022
102 p. : fig., fot., h. ; 30 cm.
Appendices : p. 100-101
338.4 / C-94
IV-66859


În 2022, Programul Rutelor Culturale al Consiliului Europei a înregistrat mai multe realizări semnificative:

- Extindere și consolidare: Programul a continuat să își extindă influența și să-și consolideze misiunea, cu trei noi state membre (Albania, Liban și Macedonia de Nord) și acordarea statutului de observator Republicii Cehe. Aceste adiții au adus mai multă diversitate și resurse la nivelul programului.

- Certificarea de noi rute culturale: În cadrul ciclului de evaluare 2021-2022, trei noi rute au fost certificate ca Rute Culturale ale Consiliului Europei:
Ruta Cafenelelor istorice
Ruta Poveștilor europene
Ruta femeilor-scriitoare
Aceste noi rute promit să avanseze misiunea programului de a oferi turism sustenabil, educațional și responsabil, care traversează frontierele.

- Creșterea bugetului și implicare activă: Bugetul EPA a înregistrat o creștere semnificativă, iar activitățile organizate de statele membre ale EPA, precum și contribuțiile voluntare din partea Franței, Elveției și Luxemburgului la bugetele EPA și EICR, au demonstrat un angajament puternic pentru sprijinirea programului în promovarea patrimoniului cultural național și dezvoltarea locală.

- Evenimente de impact: Forumul Consultativ Anual al Rutelor Culturale, găzduit în Chania, Grecia, a adus împreună peste 400 de părți interesate și 100 de vorbitori din Europa și dincolo. Acest eveniment a oferit o platformă pentru discuții despre valorile și patrimoniul european, dialogul intercultural, diplomația culturală și turismul cultural durabil.

- Academia de Formare: Academia de Formare din 2022, organizată de rețeaua Rutele Impresionismului în asociere cu Institutul European al Rutelor Culturale, Districtul Seine-et-Marne și Ministerul Culturii din Franța, a adunat peste 70 de participanți din 17 țări diferite. Participanții au avut ocazia să își împărtășească experiențele în gestionarea rutelor culturale, contribuind astfel la creșterea notorietății programului.

În ansamblu, realizările din 2022 demonstrează angajamentul continuu față de promovarea identității culturale europene și dezvoltarea durabilă a turismului cultural în regiune.

*     *      *

H2.3/2023/IT

Itinéraires culturels du Conseil de l'Europe en France : Depuis 1987 = Cultural Routes of the Council of Europe in France : Since 1987 / [ed.] : Direction générale des patrimoines et de l'architecture, Mission du patrimoine mondial.- [Strasbourg] : Conseil de l'Europe, 2023.

008(44) / I-87
II-729462

Rutele culturale ale Consiliului Europei în Franța: Începând cu 1987 / Direcția generală pentru ptrimonii și arhitectură. Misiunea pentru patrimoniul mondial. - Strasbourg: Consiliul Europei, 2023

Această publicație prezintă Programul și Rutele culturale ale Consiliului Europei care traversează Franța, oferind o călătorie în timp și în spațiu pentru a putea descoperi patrimoniul material și nematerial al acestor teritorii, care constituie patrimoniul nostru comun.  

*     *     *

H.1.1/2023/PA

Pandemics and natural disasters as reflected in history teaching
: thematic report by the Observatory on History Teaching in Europe, 2022 [Text tipărit] / Observatory on History Teaching in Europe.- Strasbourg : Council of Europe Publications, 2023. - 96 p. : fig., tab. ; 30 cm.
Appendices : p. 85-95
Bibliogr. : p. 79-82

ISBN: 978-92-871-9333-9

616 / O-17; 616/ P-21
IV-65468
IV-66868

*     *     *

H.1.1/2023/PA

Pandémies et catastrophes naturelles telles que reflétées dans l'enseignement de l'histoire
: rapport thématique de l'Observatoire de l'enseignement de l'histoire en Europe, 2022 [Text tipărit] / Observatoire de l'enseignement de l'histoire en Europe.- Strasbourg : Conseil de l'Europe, 2023. - 107 p. : fig., tab. ; 30 cm.
Annexes : p. 93-107
Bibliogr. : p. 89-92

ISBN: 978-92-871-9332-2

616 /O-17
IV-66869

De-a lungul întregii istorii umane, pandemiile și dezastrele naturale au avut un impact semnificativ asupra narațiunilor istorice ale omenirii. Aceste evenimente nu numai că subliniază fragilitatea umană și limitele cunoașterii, ci și oferă lecții importante pe care oamenii le pot învăța. Cu toate acestea, în ciuda impactului lor semnificativ, aceste aspecte sunt adesea neglijate în educația istorică.

Primul raport tematic al Observatorului pentru Predarea Istoriei în Europa (OHTE) analizează modul în care pandemiile și dezastrele naturale sunt predate la diferite niveluri de educație.

Misiunea observatorului este de a oferi o imagine clară asupra stării predării istoriei în Europa. În țările care fac parte din observator, acest lucru se face prin rapoartele OHTE privind starea predării istoriei și rapoartele tematice, care explorează domenii de interes particular și modul în care acestea sunt abordate în lecțiile de istorie.

Viziunea observatorului este încorporată de motto-ul său: "Predarea istoriei, fundamentul democrației". În practică, acest lucru înseamnă că promovează o educație istorică de calitate pentru a îmbunătăți înțelegerea culturii democratice în rândul tinerilor. Observatorul pentru Predarea Istoriei în Europa este un acord parțial extins al Consiliului Europei.

*     *     *


H.1.13/2023/LI

Limbile pe care le întâlnește Lara pe parcursul călătoriei sale
[Text tipărit] / Consiliul Europei.- [S. L.] : Consiliul Europei, 2021
50 p. : il. color.

81'24 / L-74
IV-66852



*     *     *

H.1.3/2021/LA


Languages Lara encounters on her journey [Text tipărit] / Council of Europe.- [S. L.] : Council of Europe, 2021
50 p. : il. color.


81'24 / L-24
IV-66851



Limbile pe care le vei întâlni în paginile broșurii reflectă diversitatea culturilor și tradițiilor care există alături unul de altul pe continentul nostru. Unele dintre cele aproximativ 225 de limbi native Europei sunt vorbite de milioane de oameni, iar altele, vorbite doar de câteva persoane, sunt, din păcate, pe cale de dispariție.

În această scurtă călătorie, vei descoperi multe similitudini. Limbile europene se încadrează în mare parte în trei categorii principale: slave, romanice și germanice, limbile din fiecare grup având aceleași rădăcini - cu toate acestea, de-a lungul secolelor, acestea s-au dezvoltat în direcții distincte. Vei afla, de asemenea, despre diferențele lor: varietatea de alfabete (cum ar fi latin, chirilic, grecesc, armean și georgian), folosind adesea scripturi artistice; modul în care abordează crearea de cuvinte pentru noile inventii și originea lor uneori misterioasă. Toate au o identitate unică și propria lor poveste de spus!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti