Set de instrumente pentru formatori și furnizori de formare. Livrabil nr. 3 / Pregătit de către: EAVI pentru proiectul “Get Your Facts Straight”. - Comisia Europeană, 2020. - 53 p. [Accesat 31.03.2021]
Acest set de instrumente include metodologia și schema de instruire pentru un curs de alfabetizare media cu o durată de 10 ore, axat pe dezinformare și știri false publicate pe rețelele de socializare.
Cursul este destinat pentru tinerii de 14-16 ani, precum și părinții și bunicii lor. Cursul poate fi implementat atât în școli, cât și în medii educaționale non-formale, cum ar fi cluburi de tineret, biblioteci, ONG-uri.
Cursul de formare constă din 3 module și o sarcină finală:
- Modulul 1: Ce este dezinformarea?
- Modulul 2: Cum câștigă bani rețelele sociale și de ce dezinformarea și propaganda sunt foarte prezente pe rețelele sociale
- Modulul 3: Cum să recunoaștem și să reacționăm la dezinformare
Setul de instrumente conține:
- schiță de instruire cu descriere detaliată a modulelor, sesiunilor și rezultatelor așteptate ale învățării
- metodologia adoptată
- lista partenerilor proiectului de resurse educaționale deschise (RED) utilizate în pilotarea cursului de formare
Acest set de instrumente a fost elaborat în cadrul proiectului “Get Your Facts Straight” co-finanțat de Acțiunea pregătitoare “Alfabetizare media pentru toți” din cadrul programului DG CNECT al Comisiei Europene. Acord de subvenție: LC-01249049.
Alte resurse:
Media literacy. eMedia. e-Media: Media Literacy and Digital Citizenship for All / Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union. - 2021. - 22 p. [Accesat 05.04.2021]
Disponibil: https://all-digital.org/wp-content/uploads/2021/03/Media-Literacy-Booklet-Emedia-Project-Final-ENG-1.pdf
Manual de alfabetizare media / Educație media
Manualul oferă o perspectivă a influenței mass-mediei asupra dezvoltării tinerilor și rolul noilor tehnologii informaționale în manipularea realității.
Acest manual este destinat să fie utilizat ca ghid și sursă de inspirație pentru profesorii/-oarele, formatorii/-oarele care sunt dispuși să-și extindă cunoștințele datorită exemplelor practice pe care manualul le furnizează pentru a face față educației media în sala de clasă, în cadrul instruirilor formale și non-formale.
Totodată se adresează educatorilor interesați să își dezvolte competența digitală și să-și îmbunătățească înțelegerea roboticii educaționale ca abordare pedagogică în educația formală sau non-formală.
Manualul este axat pe 3 aspecte ale competenței digitale:
1) Robotică educațională: pentru a dezvolta gândirea computațională cu activități practice.
2) Alfabetizare media: pentru a înțelege puterea și riscurile rețelelor sociale în mediul online.
3) Expresie online: pentru a promova o utilizare mai înțeleaptă a rețelelor sociale, blogurilor, web-radiourilor și web-televizoarelor.
În plus față de manualele tipărite, sunt disponibile și versiunile lor electronice, cu informații suplimentare despre subiectul în cauză. Cursuri online gratuite au fost create pe o platformă moodle.
Manuaul de educație media:
- explică pe scurt influența mass-media asupra dezvoltării tinerilor
- oferă considerații tehnice asupra a ceea ce este alfabetizarea mediatică/educația media
- oferă o imagine de ansamblu a cadrului legislativ, a licențelor și a proprietății mass-media
- oferă exemple practice pentru a face față alfabetizării media în sala de clasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu