Faceți căutări pe acest blog

UE: e-publicații recente - FACT, ghid de dezinformare digitală

FACT, digital disinformation guide/ European Border and Coast Guard Agency ( Frontex). - Luxembourrg: Publication Office of the European Union , 2020 . - 16 p.[Accesat 08.02.2021]


În ultimii 10 ani, creșterea așa-numitelor „media digitale” a fost exponențială. Acum suntem asaltați de informații provenind de la mii de canale de comunicare diferite: mass-media, publicații electronice, site-uri web, bloguri și, bineînțeles, o gamă largă de social media.

Prin urmare, suntem liberi să alegem sursa care reflectă cel mai bine interesele și opiniile noastre. Cu toate acestea, la fel cum rețelele sociale devin din ce în ce mai mult surse primare de informații pentru mulți, acestea au devenit și un câmp minat al dezinformării. Având în vedere că formatele de tip știre sunt ușor de reprodus, este din ce în ce mai dificil să observăm diferența dintre un articol autentic/adevărat și unul fals.

Poveștile originale sunt răsucite pentru a impune o agendă politică, videourile vechi sunt folosite pentru a ilustra evenimente recente, sunt publicate fotografii photoshopate pentru a crește senzationalismul poveștilor inventate, armatele trolilor și postacilor sunt dislocate pentru a ataca o organizație sau o anumită persoană publică; devine din ce în ce mai dificil să distingi care știri sunt reale și care sunt false.

Autorii speră că această broșură va contribui spre  creșterea rezilienței noastre la răspândirea dezinformării în era digitală, îmbunătățindu-ne abilitățile în identificarea și eliminarea informațiilor incorecte și sprijinirea diseminării știrilor de încredere.

 
Vezi de asemenea :

RESURSE /PUBLICAȚII UE
https://ec.europa.eu/digital-single-market/media-literacy
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/fake-news-disinformation
Site-ul EUvsDisinfo
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2017/599386/EPRS_ATA(2017)599386_RO.pdf


RESURSE / PUBLICAȚII Consiliului Europei
Colecții CPESC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti