Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicatii - Lupta împotriva dezinformării în mass-media - un nou raport al Consiliului Europei


316.7 W-26  IV-59008   F.9/2017 IN

WARDLE, Claire; DERAKHSHAN, Hossein. Information Disorder : Toward an interdisciplinary framework for research and policy making=Poluarea informațională : spre un cadru interdisciplinar pentru cercetare și elaborarea politicilor / By Claire Wardle, PhD and Hossein Derakhshan; With research support from Anne Burns and Nic Dias . ─ Strasbourg : Council of Europe, 2017. - 107 p. : fig.
Bibliogr. : p. 91-107.- Referințe bibliogr. în notele de subsol
Disponibil la : 

Raportul publicat de către Consiliul Europei analizează modul în care campaniile de dezinformare au devenit larg răspândite și, bazându-se în mare măsură pe mediile sociale, contribuie la crearea unui mediu mondial de disfuncționalitate a informațiilor. 

Deși recunoaște că impactul direct și indirect al "poluării informației" este dificil de cuantificat, raportul oferă un cadru conceptual și o structură pentru dialogul privind tulburările de informare de către responsabilii politici, legislatori și cercetători. Acesta conține 35 de recomandări adresate părților interesate relevante, cum ar fi companiile de tehnologie, guvernele naționale, mass-media, societatea civilă și ministerele educației, pentru a le ajuta să identifice strategii adecvate pentru abordarea fenomenului.

Raportul oferă o analiză completă a cercetărilor conexe și a inițiativelor practice și subliniază necesitatea unei cercetări suplimentare, inclusiv a modului în care oamenii înțeleg și folosesc informații în viața lor. De asemenea, subliniază riscul ca, în viitorul apropiat, audiențele să aibă puțină încredere în informațiile pe care le găsesc online.

Tehnologia socială contemporană înseamnă că asistăm la ceva nou: poluarea informațională la scară globală. Cum începem să abordăm poluarea cu informații?

Acest raport oferă un nou cadru de politici pentru factorii de decizie politică, legislatori, cercetători, tehnologi și practicieni care lucrează asupra provocărilor teoretice și practice legate de
  1.  informarea incorectă,
  2.  dezinformare și
  3.  informare dăunătoare - cele trei elemente ale poluării informaționale. 
Deși impactul istoric al zvonurilor și al conținutului fabricat a fost bine documentat, complexitatea și amploarea poluării informației în lumea noastră conectată digital, din ce în ce mai polarizată, reprezintă o provocare fără precedent. 

Există o necesitate imediată de a colabora pe soluții viabile, iar acest raport oferă un cadru pentru diferiții actori implicați în cercetare, discuții de politici și inovații tehnice legate de acest fenomen de poluare a informațiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti