5th GENERAL REPORT ON GREVIO’S ACTIVITIES (covering the period from January to December 2023) / Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence. - Strasbourg: Council of Europe, 2024. - 71 p. - [Accesat la 15.10.2024].
Disponibil: https://rm.coe.int/5th-general-report-on-grevio-s-activities/1680b1f78f
tradaptare bnrm.md
Grupul de Experți în combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice (GREVIO) a publicat al 5-lea raport general de activitate pentru 2023, care prezintă principalele realizări ale activității sale și include o secțiune tematică despre „rolul și importanța evaluării riscurilor și gestionării riscurilor în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”.Acest raport subliniază importanța creșterii nivelului de formare pentru autorități, astfel încât acestea să abordeze mai bine diferitele forme de violență, inclusiv manifestările psihologice și digitale ale violenței. Monitorizarea GREVIO pe parcursul anului 2023 a determinat, de asemenea, că separarea de un partener violent poate crește riscurile pentru copii, subliniind astfel importanța integrării evaluărilor dinamice ale riscurilor în procedurile de custodie și acces. Aceste proceduri pot fi folosite pentru a perpetua abuzul după separare, inclusiv prin litigii abuzive. O înțelegere mai profundă a violenței post-separare este, așadar, esențială pentru a asigura siguranța victimelor.
În perioada de raportare a anului trecut, GREVIO a publicat șapte rapoarte de evaluare inițială (Luxemburg, Croația, Macedonia de Nord, Irlanda, Grecia, Republica Moldova și Liechtenstein). De asemenea, a început primele vizite tematice de evaluare pe tema „Construirea încrederii prin oferirea de sprijin, protecție și justiție” și a asistat la ratificarea Convenției de la Istanbul de către Uniunea Europeană.
Secțiunea tematică tratează „rolul și importanța evaluării riscurilor și gestionării riscurilor în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”. Evaluarea riscurilor este un mecanism cheie care permite autorităților naționale să prevină încălcările drepturilor omului, în special violența domestică și violența bazată pe gen, care afectează în mod disproporționat femeile și fetele. Evaluarea riscurilor ajută la protejarea drepturilor fundamentale, cum ar fi dreptul la viață și securitatea fizică. Articolul 51 din Convenția de la Istanbul subliniază importanța acestei evaluări, completată de articolele 52 și 53 privind ordinele de protecție și restricție, precum și de articolul 31 referitor la custodia copiilor.
Rapoartele de evaluare ale GREVIO recomandă mai multă formare pentru autorități cu privire la diferitele forme de violență, inclusiv violența psihologică și manifestările digitale ale violenței. Ele subliniază, de asemenea, că separarea de un partener violent poate crește riscurile pentru copii, subliniind astfel importanța integrării evaluărilor dinamice ale riscurilor în procedurile de custodie și acces. Aceste procese pot fi folosite pentru a perpetua abuzul după separare, inclusiv prin litigii abuzive. O înțelegere mai bună a violenței post-separare este, prin urmare, esențială pentru a asigura siguranța victimelor.
Se face o legătură cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, prin jurisprudența sa, solicită statelor părți să ia măsuri preventive împotriva violenței domestice, evaluând riscurile reale și imediate pentru viață și integritatea fizică. Se pune accent pe necesitatea de a identifica posibila repetare a actelor violente în cadrul familiei, dincolo de protecția generală a unei persoane aflate în pericol.
Raportul GREVIO menționează Republica Moldova în mai multe contexte importante:
Vizită de evaluare în Moldova: Între 30 ianuarie și 3 februarie 2023, GREVIO a efectuat o vizită în Republica Moldova, analizând progresul în implementarea Convenției de la Istanbul și măsurile luate de autorități pentru a preveni și combate violența împotriva femeilor și violența domestică. Raportul de evaluare inițială pentru Republica Moldova a fost adoptat în cadrul celei de-a 31-a reuniuni a GREVIO și publicat pe 14 noiembrie 2023. Raportul subliniază recomandările făcute autorităților din Moldova pentru a îmbunătăți protecția victimelor .
Curtea Europeană a Drepturilor Omului: În 2023, Republica Moldova a fost implicată în două cazuri la CEDO care au vizat violența domestică și drepturile de custodie. În ambele cazuri, Bîzdîga v. Republica Moldova și Luca v. Republica Moldova, Curtea a constatat încălcări ale drepturilor victimelor din cauza lipsei de evaluare a riscurilor de violență în cadrul procedurilor de custodie .
Aceste evaluări denotă nevoia de acțiuni mai eficiente în Moldova pentru protecția victimelor violenței domestice și respectarea standardelor stabilite de Convenția de la Istanbul.
Informații suplimentare:
- GREVIO: Evaluarea Republicii Moldova
- LEGE Nr. 144 din 14-10-2021 a Parlamentului Republicii Moldovacu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice
- Convenția Consiliului Europei privind Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței Domestice (cunoscută ca "Convenția de la Istanbul")
- Despre Convenția cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice
- GREVIO: Cel de-al 4-lea Raport general de activitate
- Cel de-al doilea raport GREVIO (Grupul de experţi privind Acţiunea împotriva violenţei asupra femeilor și violenţei domestice)
- Primul raport general al GREVIO (Grupului de experţi privind Acţiunea împotriva violenţei asupra femeilor și violenţei domestice)
- CoE:e-publicații - Procesul de ratificare și implementare a Convenției de la Istanbul: bunele practici ale statelor semnatare
- Mai multe publicatii despre Prevenirea și combaterea violenţei împotriva femeilor și a violenţei domestice (2022)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu