Faceți căutări pe acest blog

Achiziții noi - Aprilie- august 2024


339.9 / M-69
 
MILEA, Oana Maria. Economie europeană  / Oana Maria Milea. ─ Ed. a 2-a, rev. şi adăugită.- București : Editura Universitară, 2022.- 205 p.. - (Ştiinţe economice)
Bibliogr. : p. 201-205 (119 tit.) și în notele de susbsol
ISBN: 978-606-28-1443-4


Cand vorbim de Uniunea Europeana vorbim de o forma de integrare economica si monetara, care, mai mult ca oricand, tinde si spre o integrare politica.

In prezent este important sa cunoastem trecutul pentru a intelege prezentul si pentru a ne putea proiecta viitorul.
Aceasta carte reprezinta o incercare de a prezenta cele mai importante momente ale constituirii Uniunii Europene, institutiile si rolul lor in asigurarea existentei si functionarii pietei unice si a uniunii in
ansamblul sau, precum si principalele elemente ale politicilor europene comune.

Lucrarea prezenta se doreste a fi un instrument ce ofera informatii cu privire la strategiile si politicile europene comune, respectiv nationale stabilite pentru perioada viitoare si care stau la baza deciziilor prezente.

Prin aceasta lucrare doresc sa ofer celor interesati o prezentare concreta, clara si concisa a celor mai importante politici economice si sociale ce ne afecteaza pe fiecare dintre noi in calitate de cetateni ai
Uniunii Europene. / Oana Maria Milea.

din Cuprins

Capitolul 1. Etapele constituirii Uniunii Europene .
Capitolul 2. Instituţiile Uniunii Europene 
Capitolul 3. Politica monetară a Uniunii Europene 
Capitolul 4. Politica Bugetară a Uniunii Europene 
Capitolul 5. Politica Agricolă Comună .
Capitolul 6. Politica Comercială Comună a Uniunii Europene .
Capitolul 7. Politica de Coeziune şi dezvoltare regională .
Capitolul 8. Politica concurenţială şi securitatea consumatorilor 
Capitolul 9. Politica socială 
Capitolul 10. Politica în domeniile educaţiei şi formării profesionale .



339.9     II-729999

Integrarea economică și economia europeană : suport de curs / Petru Roșca, Universitatea Liberă Internațională din Moldova.- Chișinău : Print-Caro, 2024, - 284 p. : fig., tab.

Referințe bibliogr. : p. 214-221 (171 tit.)
ISBN: 978-9975-180-55-9


 Nucleul acestui curs îl constituie studierea 
  • etapelor de creare a economiei mondiale, formelor de colaborare şi integrare economică internațională şi regională; 
  • a principalelor etape de creare şi extindere a Uniunii Europene, structura instituțională și funcțiile acestor organisme,
  •  politicile comune ale UE, 
  • locul şi rolul UE în economia mondială etc.

Prezentul Suport de curs oferă o prezentare generală a diferitor aspecte a esenței procesului de integrare, formelor și etapelor evoluției acestea. Sunt descrise esența și etapele de dezvoltare a diviziunii internaționale a muncii; tipurile economiilor naționale și adâncirea interdependenței dintre țări; etalele formării economiei mondiale, specializarea și cooperarea economică internațională, care crează premise pentru dezvoltarea procesului de integrare. 

Se analizează particularitățile evoluţiei dezvoltării procesului de integrare în diferite grupări de țări de tip integratioonist în plan international și regional (NAFTA, MERCOSUR, ANDIN, APEC, G7, G20, BRIC, BRICS, CSI, GUAM, Uniunea Vamală Euroasiatică, UE etc.); rolul organismelor economico-finnaciare (FMI, BERD, BEI,  OMC, FAO, USAID, PNUD etc) şi a Societăților Transnațioonale în dezvoltarea integrării economice inter naționale. 

Sunt dezvăluite avantajele generale ale procesului de integrare economică, în deosebi,
  •  în cadrul UE;
  •  integrarea Republicii Moldova în structurile economice internaţionale şi regionale;
  • perspectivele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Bârdan, Veaceslav. Integrare economică şi economie europeană: Suport de curs / Veaceslav Bârdan; Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Inginerie Economică şi Business, Departamentul Teorie Economică şi Marketing. – Chişinău Tehnica-UTM, 2024 , 2 vol.

Materialul prezentat este sintetizat în urma analizei lucrărilor fundamentale ale autorilor naționali și străini, a prelucrării datelor statistice și rapoartelor prezentate de instituțiile de profil la nivel european și internațional.
Materialul reprezintă rodul unui volum bogat de informații selectat, prelucrat și sintetizat, care este oferit atât destinatarilor imediați ai notelor de curs, precum și tuturor celor interesați de fenomenul integrării economice


 
Vol. 1,- 276 p. 
Referințe bibliogr. : p. 266-268 (76 tit.)
ISBN: 978-9975-64-427-3



În primul volum al lucrării sunt analizate aspectele teoretice ale fenomenului integrării economice internaționale prin prisma factorilor declanșatori, condițiilor necesare de îndeplinit de către statul pretendent pentru aderarea la o grupare integraționistă. Sunt descrise și analizate principalele forme integraționiste și caracteristicile lor și, evident, sunt analizare implicațiile integrării economice interstatale prin prisma avantajelor și dezavantajelor.


Cuprins

1. Fenomenul integrării economice internaţionale
2. Organizaţii integraţioniste internaţionale
3. Apariţia şi extinderea Uniunii Europene
4. Tratatele de constituire a UE
5. Sistemul instituţional al UE şi mecanismele de funcţionare
6. Locul şi rolul UE în economia mondială
7. Relaţiile Republicii Moldova cu UE
  • 7.1. Relațiile politice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană
  • 7.2. Colaborarea economică dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană
  • 7.3. Comerțul bilateral Republica Moldova – Uniunea Europeană
  • 7.4. Investițiile financiare din partea UE în sprijinul Republicii Moldova
  • 7.5. Perspectivele de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană
  • 7.6. Costurile și beneficiile aderării la UE

Vol. 2, 2024. - 366 p. : fig., fot., tab.
Referințe bibliogr. : p. 364-366 (76 tit.)
ISBN: 978-9975-64-428-0

Volumul II  este destinat studierii politicilor comune ale Uniunii Europene. Sunt expuse aspectele economice ale doar câtorva politici comune importante din cadrul UE, care examinează cele mai mari și importante domenii sociale și economice.

 În acest volum se examinează modul practic de construire, administrare și dezvoltare a diferitor sectoare ale economiei UE, care se realizează prin politicile economice comune (setul de norme, reguli, măsuri, programe, acțiuni etc. implementate de către toate statele Uniunii). Logica expunerii materialului presupune studierea temelor prin prisma evidențierii locului, rolului și importanței pe care o reprezintă domeniul analizat pentru întreaga economie comunitară. La fiecare temă (politică) este prezentată câte o scurtă descriere a necesității apariției acestor reglementări (politici) și a evoluției în timp a mecanismelor și instrumentelor utilizate de Comunitatea Europeană pentru o mai bună și eficientă implementare, ținând cont și ajustând-o la schimbările survenite în cadrul economiei mondiale. Rostul unei astfel de expuneri constă nu doar în familiarizarea studenților cu modelul de afaceri europene, dar, cel mai important, a forma modul de gândire economică la studenți. Se acordă o atenție deosebită studierii mecanismelor de implementare a politicilor comune și comunitare din diferite domenii



327(478) / C-16

Calea europeană a Republicii Moldova
/ Coord. : Sorin Bocancea, Radu Carp ; pref. : Sven-Joachim Irmer.- Iaşi : Adenium, 2016. - 377, [6] p.
ISBN: 978-606-742-169-9

Volumul reunește contribuțiile unui număr de 40 de specialiști din diverse domenii (științe sociopolitice, mass-media, arte) având ca temă evoluția postcomunistă a Republicii Moldova și perspectivele care se profilează în vederea aderării și integrării sale în Uniunea Europeană, pe fondul clivajului evident care există în clasa politică de la Chișinău, care trimite electoratul într-o perpetuă confuzie. Un alt aspect important abordat în carte este fenomenul central care, până acum, a compromis traiectul european al Moldovei: corupția.

342.74 / C-75   III_144851


Constituții și regimuri politice din statele europene în secolele XIX-XX / vol. coord., [trad.] de Ioana Drăgulin, Muzeul Național Cotroceni.- București : Editura Muzeul Național Cotroceni, 2023. - 522 p. : facs.

Bibliogr. : p. 512 și în notele de subsol

ISBN: 978-606-95736-0-0


Volumul  reprezintă o continuare tematică a cărții Democrație și totalitarism în Europa secolului XX, publicată la editura Muzeului Național Cotroceni în anul 2023.

Subiectele abordate se înscriu în titlul primei teme de la secțiunea istorie susținută în cadrul Colocviului Național de Istorie, cu participare internațională, ediția a XXIV-a, organizat în zilele de 10-11 mai 2023 la Muzeul Național Cotorceni. Tema volumului și-a propus să adauge două direcții de cercetare importante în analiza fenomenului istoric, ideologic și politic din perioada interbelică: 
  1. Constituțiile, ca legi fundamentale ale statului, care vin să statueze realitatea instituțională și filosofia politică a vremii și 
  2. regimurile politice ce au fost expresia frământărilor momentului istoric național și internațional.

Sumarul propune douăzeci și șase de studii și articole, din care paisprezece au fost semnate de autori din România, iar douăsprezece din Italia și Albania. Volumul este împărțit în două capitole: primul, intitulat Constituții și regimuri politice din statele europene în secolele XIX-XX găzduiește studii despre Constituția din 1923 și experiențe constituționale din afara României, iar al doilea intitulat Constextele constituirii și modernizării statelor europene (sec XIX-XX) abordează teme ce privesc natura și destinul statului național în Italia, Albania, la nivel european, critici aduse statului liberal în Italia, criza individualismului, ca sursă a noilor ideologii contemporane, natura regimului comunist în România și rezistența civilă.


Cristina VOHN. Primele Comunități Europene - Fundația construcției europene



351.8 / M-36
MÂRZAC, Elena. Mapping International Assistance in the Security and Defence Sector of the Republic of Moldova : Study [T / Elena Mârzac, Rodica Panța, Sanda Sandu.- Chișinău : [s. n.] , 2024 ((Bons Offices). - 97 p. : fig., tab. ; 30 cm.

Referințe bibliogr. în notele de subsol

ISBN: 978-5-36241-167-1

This comprehensive study seeks to illustrate the role played by the international community in the improvement of the Moldovan security sector.

Spearheaded by DCAF and PISA, the Platform for Security and Defense Initiatives, the mapping lists and explores the international assistance provided by bilateral and multilateral actors for the development of the security and defense sector in Moldova. It can be used as a reference, for the country to better mobilise and capitalise on foreign assistance in its European integration efforts and in its plans for security sector governance and reform.

In an effort to effectively analyse the changes taking place in the Moldovan security sphere, this study utilises various external assistance datasets, legislative reviews, field research, as well as interviews of members of civil society, state officials, and representatives of various embassies and international organizations. Quantitative data related to the security sphere was also examined which included allocated budgets and funding from external partners.

Varianta electronică


351.8 M-36    IV-67241
Mârzac, Elena. Cartografierea asistenței externe în sectorul de securitate și apărare al Republicii Moldova :Studiu / Elena Mârzac, Rodica Panța, Sanda Sandu. – Chişinău : [S. n.], 2024 (Bons Offices).
– 99 p. : tab. Referinţe bibliogr. în subsol. –
ISBN 978-5-36241-163-3.


Studiul oferă publicului larg o analiză coerentă şi bine structurată a asistenței în domeniul securității primite de țară şi permite experților interesați să-şi aprofundeze înțelegerea interacțiunii cu multiple fațete dintre sectorul de securitate al Moldovei şi comunitatea internaţională.

Studiul aduce  3 contribuții principale la înțelegerea dinamicii de securitate a Moldovei.
  1. oferă un volum mare de informații despre proiectele şi activitățile în curs de desfăşurare care vizează consolidarea capacității de securitate a Moldovei
  2. analizează mecanismele instituite la diferite niveluri pentru a coordona asistenţa externă.
  3. evidențiază rolul primordial al asistenței externe în modelarea destinului țării. Autorii explică modul în care sprijinirea capacității naționale de a asigura guvernanța sectorului de securitate este esențială pentru a menține Moldova pe direcția actuală pro-UE şi pentru a atenua riscurile de fragilitate generate de războiul din Ucraina. 
  4. Studiul reprezintă un mic fragment din călătoria unei națiuni spre o mai mare securitate, prosperitate şi stabilitate, şi se focalizează pe sprijinul acordat de partenerii săi externi în acest parcurs. Cu aceste contribuții şi perspective valoroase, Cartografia se adresează unui public divers, atât din cadrul comunității locale, cât şi internaționale.

351.8    IV-67247

Guvernarea sectorului de securitate în Moldova: Raport independent / Natalia Albu, Nicolae Arnaut, Sergiu Bozianu [et al.]; metodologie și coordonare: Vadim Enicov, Natalia Albu; [sponsori]: Platforma pentru Iniţiative de Securitate şi Apărare (PISA) [et al.]. – Chişinău: [S. n.], 2024 (CEP UPSC). – 264 p. Aut. indicaţi pe verso f. de tit. – Referinţe bibliogr. în subsol. – [100] ex. ISBN 978-9975-46-878-7.


Raportul Guvernării Sectorului de Securitate oferă o analiză independentă, obiectivă și cuprinzătoare asupra sectorului de securitate din Moldova și asupra stadiului implementării reformelor din acest domeniu, analizând atât perfomanța instituțiilor furnizoare de securitate, cât și a instituțiilor responsabile pentru controlul executiv și supravegherea democratică. Raportul pune în centrul analizei principiile fundamentale ale guvernării democratice, care sunt explicitate și folosite drept indicatori de analiză a performanței procesului de guvernare în sectorul de securitate: responsabilitatea, transparența, legalitatea (supremația legii), participarea, receptivitatea, eficiența, eficacitatea. Aplicarea acestor principii în toate etapele actului de guvernare, de la formularea politicilor și alocarea resurselor la evaluarea performanței și raportarea către public, sunt esențiale într-un stat dedicat securității umane, care prioritizează drepturile și libertățile cetățenilor și este atent la bunele practici ale Uniunii Europene.

Raportul a fost elaborat prin efortul colaborativ al unui grup multidisciplinar de experți din societatea civilă, selectați de PISA și DCAF în urma unui apel public la candidaturi. Având la dispoziție o diversitate amplă de perspective și competențe, autorii au definit structura și direcția analizei, marcând o schimbare semnificativă de la metodele tradiționale, ierarhice de elaborare a rapoartelor.

Publicarea acestui document își propune să stimuleze un dialog constructiv între guvernanți, societatea civilă și cetățeni, cu scopul de a identifica modalități de îmbunătățire și consolidare a practicilor democratice în sectorul de securitate și de a contribui la o mai bună gestionare a riscurilor și amenințărilor la care Moldova trebuie să răspundă.

***

327.7 / E-41,  II-729553

EJOVA, Cristina. Rolul organizațiilor internaționale interguvernamentale în combaterea terorismului în Europa : Monografie / Cristina Ejova; [ed. : Constantin Manolache ; consultant șt. : Victor Saca ; red. : Ion Vârțanu].- Chișinău : Biblioteca Ştiinţifică (Institut) "Andrei Lupan", 2023.- 336 p. : tab.
Anexe : p. 304-335
Bibliogr. : p. 236-303 (800 tit.)

ISBN: 978-9975-62-551-7


Noutatea și originalitatea științifică a lucrării rezidă în efectuarea unei analize politologice complexe a terorismului, în general și a terorismului internațional, în particular. 
Sunt cercetate, cu predilecție, bazele legislativ normative internaționale și politicile organizațiilor internaționale interguvernamentale privind contracararea acestui flagel în Europa. 
Fiind utilizat un spectru larg de resurse, este analizată activitatea organizațiilor și instituțiilor internaționale europene în domeniul elaborării bazelor conceptuale ale strategiilor antiteroriste, aplicării diferitor mecanisme de contracarare a terorismului, cercetării și evaluării eficienței eforturilor comune globale și regionale în realizarea politicii antiteroriste.
 În particular, o atenție deosebită se acordă cercetării activităților multiaspectuale ale ONU, UE, NATO, OSCE,și OCS de prevenire a pericolelor teroriste, care permanent își schimbă conținutul. De asemenea, este analizată detaliat cooperarea Republicii Moldova cu organizațiile internaționale interguvernamentale în combaterea flagelului terorismul internațional, în general și în Europa, în particular.


Capitolul al III-lea, Activități ale unor organizații regionale în domeniul combaterii terorismului în Europa, conține analiza politicilor Uniunii Europene privind contracararea eficientă a tentativelor de acest gen și combaterea lor prin edificarea unui sistem european modern de securitate colectivă. Respectiv, autorul monografiei recenzate accentuează diverse componente ale reglementării politico-juridice a proceselor de contracarare a fenomenului terorismului în cadrul Consiliului Europei și a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. 

Capitolul al IV-lea, Participarea Republicii Moldova la procesele de contracarare a terorismului: metode preventive și colaborare internațională, abordează eforturile de implicare a Republicii Moldova în procesele complexe de combatere a terorismului internațional. Se procedează la analiza actelor normative naționale în domeniu, sunt elucidate modalitățile de cooperare a statului cu organizațiile internaționale interguvernamentale în domeniul combaterii terorismului în Europa.


342.7 / P-93

Protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în procesul asigurării ordinii și securității publice : (Ediția a 3-a) : Materialele Conferinței științifice cu participare internațională din 07 decembrie 2023 / Comitetul șt. : Dinu Ostavciuc [et al.].- Chişinău : Departamentul editorial-poligrafic al Academiei "Ștefan cel Mare", 2024. - 382, [1] p.

ISBN: 978-9975-135-84-9

http://dspace.academy.police.md/xmlui/bitstream/handle/123456789/954/Mater_conf_Protect_dr_si_liber_omului_ed.-3_07_12_2023.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Din cuprins
  • Standarde internaționale de protecție a drepturilor omului./ Igor BANTUŞ, 
  •  Protecția drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în procesul utilizării tehnologiei recunoaşterii facial/ Nicolae VASILIŞIN,
  • Vulnerabilități ale canalelor de comunicare online în Republica Moldova și capacitatea limitată de reglementare/ Casiadi Oleg , Soltan Mihai
  • Dreptul de azil și protecția refugiaților /  Belecciu Ştefan , Golban Iurie
  • Сonsасrаreа juridiсă а prinсipiului preсаuției în сontextul proteсției drepturilor și libertăților fundаmentаle аle omului lа un mediu înсonjurător sănătos/ Gugulan Evghenia 
  • Problematica asigurării drepturilor și libertăților umane în mediul on-line/  Bulai Iurie, Bulai Rodica 

338.5 /E-81
ŠUŠTERŠIČ, Janez. Estimarea costurilor acțiunilor aferente procesului de aderare la Uniunea Europeană : Ghid pentru practicieni / elaborare : Janez Šušteršič [et al.].- Chișinău : Arc, 2023 ((Bons Offfices). - 23 p. : tab. color.
Antetitlu : Ministerul Afacerilor Externe și integrării Europene al Republicii Moldova
Referințe bibliogr. în subsol
ISBN: 978-9975-0-0788-7



338.5 / M-26  IV-66791

Manual privind estimarea costurilor documentelor de politici publice din Republica Moldova  / Red. : Inga Druță ; elab. : Janez Šušteršič.- Chişinău : Arc, 2023 (Bons Offices).- 133 p. : fig., tab.
ISBN: 978-9975-0-0790-0
https://cancelaria.gov.md/sites/default/files/ghid_de_estimare_a_costurilor.pdf











338.5 / M-26    IV-66789

Manual for the costing of public policy documents in the Republic of Moldova  / Elaborat : Janez Šušteršič [et al.].- Chişinău : Arc, 2023 (Bons Offices). - 133 p. : fig., tab. color.
Antetitlu : State Chancellery of the Republic of Moldova
ISBN: 978-9975-0-0789-4

338.5 / S-83;  IV-66793
Costing of actions related to the EU accession process : a practitioner's giude  / [elaborare] : Janes Šušteršič [et al.].- Chişinău : Arc, 2023 ((Bons Offices). - 23 p. : tab. color.
ISBN: 978-9975-0-0787-0













316.3 / R-44 IV-66857

CENUŞĂ, Denis. Economia Moldovei în contextul integrării europene MACRO : Raport de stare a țării 2023 / Denis Cenușă, Adrian Lupușor, Stas Madan [et al.]ș Centrul Analitic Independent "Expert-Grup" în parteneriat cu Friedrich-Ebert Stiftung (FE.- Chișinău : [s. n.] , 2023. - 42 p.


Anul 2023 a marcat o etapă istorică nouă pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, odată cu recomandarea Comisiei Europene privind începerea negocierile de aderare. Această decizie vine ca o continuare logică după obținerea de către Republica Moldova, în iunie 2022, a statutului de țară-candidată pentru aderarea la UE.


În același timp, Moldova începe procesul complex de negocieri cu UE și de aliniere la Aquis-ul comunitar pe fundalul unei administrații publice slabe, al unei economii vulnerabile, al unui buget deficitar și al unui suport popular insuficient pentru vectorul european. Analiza retrospectivă a dinamicii relațiilor politice și economice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană denotă faptul că aceasta, de facto, a fost mai mereu impulsionată de constrângeri/șocuri externe (ex.: înrăutățirea relațiilor diplomatice cu Federația Rusă, embargourile comerciale aplicate de Moscova față de Chișinău, iar, mai nou, și războiul din Ucraina) și într-o măsură mai mică de calitatea reformelor sau de creșterea competitivității economiei naționale. Acest proces integraționist european de conjunctură, determinat mai curând de factori geopolitici, decât de îmbunătățiri structurale interne, nu poate dura la nesfârșit (la fel cum nu putem miza la nesfârșit pe finanțarea deficitului bugetar din contul suportului partenerilor de dezvoltare). 

Prin urmare, Moldova se află într-un punct istoric de cotitură, când are șansa veritabilă (și ultima, probabil) de a valorifica pe deplin creditul de încredere oferit de Uniunea Europeană. Prioritatea zero în acest sens este fortificarea autorităților publice prin stabilirea unor salarii mai mari, cuplate la mecanisme de bună guvernanță (transparență, indicatori de performanță, flexibilitate instituțională, responsabilizare etc.), în paralel cu îmbunătățirea substanțială a mecanismelor prin care statul implică la modul practic societatea civilă în procesul decizional. Fără îmbunătățiri reale în aceste două domenii critice, procesul de integrare europeană a țării va rămâne de conjunctură, fiind mai curând unul lent și cu numeroase oportunități ratate



316.3 / R-44 IV-66853
 Republic of Moldova 2023 : State of the Country Report  / Denis Cenusă, Adrian Lupușor, Stat Madan [et al.].- Chișinău : [s. n.] , 2023. - 42 p. 
Pe cop. : The Moldovan Economy in the Context of European Integration (MACRO) : State of the Country Report 2023

2023 marked a new historical stage in the Republic of Moldova’s European integration process, with the European Commission's recommendation on launching accession negotiations. This decision comes as a logical continuation after the Republic of Moldova obtained, in June 2022, candidate country status in relation to accession to the European Union (EU). At the same time, Moldova is about to embark on a complex process of negotiations with the EU and alignment with the Community Acquis against a background of weak public administration, a vulnerable economy, a large budgetary deficit and insufficient popular support for the European path. An analysis of the dynamics of political and economic relations between the Republic of Moldova and the EU shows that it has, de facto, always been driven by external constraints/shocks (e.g. the worsening of diplomatic relations with Russia, trade embargoes imposed by Kremlin and, more recently, the war in Ukraine) and, to a lesser extent, by reforms or improved competitiveness of the national economy. However, the European integration process cannot be driven forever by geopolitical factors amid slow domestic reforms (just as we cannot count indefinitely on financing the budget deficit based on development partners’ support). Therefore, Moldova is at a historical turning point: it has a real (and probably a last) chance to capitalize on the credit of trust offered by the EU. So, number one priority under these circumstances is related to strengthening the public administration by raising wages for public servants along with improving governance mechanisms: decision making transparency, performance indicators, institutional flexibility, accountability and, last but not least, effective engaging with civil society. Without real improvements in these critical areas, the country's European integration process will remain reversible, slow, and full of missed opportunities



343.5 / K-64,       II-729543  E8/ 2023/KO

Конвенция Совета Европы о предотвращении и борьбе с насилием в отношении женщин и домашним насилием = Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice= 
Council of Europe Convention on Preventing and Combating Violence Against Women and Domestic Violence  / Составитель : Александру Сосна ; директор проекта : Елена Савина.- Chişinău : [Print-Caro], 2023. - 119 p.

Texte paral. : lb. rom., engl., rusă

ISBN: 978-9975-175-95-1

Disponibil:







37 / E-25   III-144889
Educație interculturală : Ghid metodologic și suport de curs pentru viitorii pedagogi : Ciclul I (Licență), Domeniul 011 Științe ale Educației  / [Diana Antoci, Valentina Ciobanu, Vasile Crețu etc.]; [dir. proiect : Rima Bezede ; coord. proiect : Cristina Bujac ; expertă proiect : Viorica Goraș-Postică]ș Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău ; Centrul Educațional "Pro Didcatica".- Chișinău : [s. n.] , 2023 ((Bons Offices). - 208 p. : fig., tab. - (Biblioteca Pro Didactica. Seria Aici şi Acum)

ISBN: 978-5-36241-142-8



Competențele interculturale formate vor constitui dovada comportamentelor proiectate armonios pentru rezolvarea adecvată a unor situații de interacțiune interculturală. Prin activitățile planificate studenții își vor exprima opinia, aducând argumente pro sau contra unor idei diferite de convingerile personale; vor realiza, la alegere, proiecte individuale; vor descoperi prejudecăți și stereotipuri raportate la modul de abordare individuală a diverselor etnii; vor conștientiza și accepta deosebirile culturale între diferite naționalități etc. 
Varietatea anexelor care completează spațiul informațional al conținuturilor interculturale vor deveni sursă de motivare pentru studiu individual și pentru cercetarea valorilor în planul conexiunilor inter- și transdisciplinare.

37 / E-25

Educație interculturală : Ghid metodologic și suport de curs : Ciclul II (Master), Domeniul 011 Științe ale Educației  / [Ludmila Darii, Dumitru Dodul, Viorica Goraș-Postică etc.]; [dir. proiect : Rima Bezede ; coord. proiect : Cristina Bujac ; expertă proiect : Viorica Goraș-Postică]; Universitatea de Stat din Moldova ; Centrul Educațional "Pro Didcatica".- Chișinău : [s. n.] , 2023 ((Bons Offices). - 136 p. : fig., tab. - (Biblioteca Pro Didactica. Seria Aici şi Acum)

Referințe bibliogr. la sfârșitul compartimentelor
ISBN: 978-5-36241-136-7





008(478) / Ţ-52         II-729399


ȚÎBULEAC-CIOBANU, Mariana. Relațiile culturale dintre Republica Moldova și România în perioada anilor 1991-2005 / Mariana Țîbuleac-Ciobanu.- Chișinău : Pontos , 2023. - 300 p. : fig., tab.
Anexe : p. 273-300
Bibliogr. : p. 241-272
ISBN: 978-9975-72-804-1  /

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti