Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații - Ghid privind alfabetizarea în domeniul sănătății

Guide to health literacy contributing to trust building and equitable access to healthcare / Directorate General of Human Rights and Rule of Law; Steering Committee for Human Rights in the fields of Biomedicine and Health (CDBIO). - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 65 p . - [Accesat la 07.08.2023].

Disponibil: https://rm.coe.int/inf-2022-17-guide-health-literacy/1680a9cb75

Ghid pentru alfabetizarea în domeniul sănătății, pentru a contribui la construirea încrederii și accesul echitabil la îngrijirea medicală


Alfabetizarea în domeniul sănătății aduce o contribuție fundamentală la protejarea principiului drepturilor omului referitor la accesul echitabil la îngrijirea medicală, mai ales atunci când resursele existente în domeniul sănătății sunt mai puțin accesibile anumitor populații din cauza circumstanțelor lor.

Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății a oamenilor și a sistemelor are potențialul de a îmbunătăți siguranța și calitatea îngrijirii medicale, de a reduce disparitățile în rezultatele privind sănătatea, promovând astfel societăți mai prospere și mai echitabile. Este un activ pentru îngrijirea medicală, prevenirea bolilor și promovarea sănătății. Generează un randament al investițiilor sociale și economice, care ajută să economisiți timp, costuri și vieți.

Comitetul Director pentru Drepturile Omului în domeniile biomedicinei și sănătății (CDBIO) îndeamnă statele membre să își consolideze și să dezvolte eforturile de alfabetizare în domeniul sănătății - cu scopul de a asigura echitatea în accesul la îngrijirea medicală și de a reduce disparitățile în sănătate - în special prin:

► sprijinirea utilizatorilor sistemelor de sănătate, inclusiv îngrijitorii lor și reprezentanții asociațiilor, să acceseze informații valabile despre sănătate și îngrijiri adecvate, precum și să participe activ la luarea deciziilor împreună cu profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile de sănătate în ceea ce privește tratamentul și îngrijirea;

promovarea accesului la spațiile digitale pentru a înțelege și, astfel, a folosi serviciile de sănătate, astfel încât indivizii să poată beneficia pe deplin de ele;

mobilizarea factorilor de decizie și a autorităților de sănătate pentru a avansa în domeniul alfabetizării în sănătate în colaborare cu părțile interesate non-statale, cum ar fi mediul academic, industria și ONG-urile;

efectuarea evaluărilor nevoilor de alfabetizare în domeniul sănătății la diferite niveluri. Se încurajează factorii de decizie și furnizorii de sănătate să adopte o abordare bazată pe dovezi în ceea ce privește alfabetizarea în sănătate;

creșterea capacității de alfabetizare în domeniul sănătății, cum ar fi în proiectarea sistemelor de sănătate, formarea și educația forței de muncă și a liderilor, conștientizarea alfabetizării în sănătate ca oportunitate și cerință în domeniul muncii și dezvoltarea alfabetizării în sănătate ca abilitate profesională.

Eficiența sistemelor de sănătate depinde în mare măsură de modul în care sunt percepute, înțelese și încredințate, precum și de accesibilitatea serviciilor pe care le oferă, asigurând în același timp respectarea drepturilor omului. Aceste elemente sunt puternic influențate de alfabetizarea în domeniul sănătății a oamenilor. Alfabetizarea limitată în domeniul sănătății este strâns legată de rezultatele negative în sănătate, unde alfabetizarea în sănătate devine un determinant social critic al sănătății. Acest lucru are un impact asupra utilizării serviciilor de sănătate, costurilor pentru sănătate și modului în care oamenii interacționează cu sistemul de sănătate. În ciuda investițiilor în serviciile de sănătate, mulți oameni adesea nu sunt sprijiniți în accesarea, înțelegerea, evaluarea și aplicarea informațiilor pentru a naviga în sistemele complexe de sănătate și în medii.

Sistemele de sănătate europene se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv reducerea finanțării, îmbătrânirea populației, creșterea imigrației, diversitatea culturală, deficitul de personal, liste de așteptare pentru pacienți, îngrijirea la domiciliu, îngrijirea pe termen lung, utilizarea tot mai mare a tehnologiei și a serviciilor și instrumentelor de sănătate digitale și amenințări pentru sănătate. Pandemia de Covid-19 a demonstrat clar că alfabetizarea în domeniul sănătății este o problemă de interes public. Alfabetizarea în domeniul sănătății este strâns legată de conținut și context și se aplică atât în țările cu venituri scăzute, medii și ridicate.

SCOP

Acest ghid este destinat factorilor de decizie, profesioniștilor din domeniul sănătății și furnizorilor de sănătate pentru a-i ajuta să identifice nevoile indivizilor în accesarea îngrijirii medicale și să își asume responsabilitățile corespunzătoare, și anume:

► sprijinirea dezvoltării unor sisteme de sănătate mai accesibile și mai incluzive, în care alfabetizarea în domeniul sănătății să servească ca o bază profundă în ceea ce privește buna guvernare. 
► factorii de decizie și furnizorii de sănătate au un rol central în prioritizarea și implementarea alfabetizării în domeniul sănătății printr-un abord cuprinzător al guvernării și al întregii societăți, în moduri care să îmbunătățească alfabetizarea în domeniul sănătății a populațiilor, precum și reactivitatea organizațiilor care furnizează servicii de sănătate și sociale. 
► îmbunătățirea politicilor, cercetării și practicilor de alfabetizare în domeniul sănătății în țările lor ca parte a agendei drepturilor omului, identificând nevoile naționale și dezvoltând soluții țintite de alfabetizare în domeniul sănătății, cum ar fi pentru persoanele aflate în situații vulnerabile, și colaborând cu comunitățile de alfabetizare în domeniul sănătății în cadrul și în afara statelor membre ale Consiliului Europei.

Ghidul este conceput să fie:

► o resursă informativă și acționabilă online; 
► ilustrativ prin utilizarea practicilor bune; 
► gata de utilizat și ușor de utilizat.

În abordarea alfabetizării în domeniul sănătății, ghidul explică de ce este importantă în ceea ce privește economisirea de timp, costuri și vieți. Furnizează exemple de obstacole și facilitatori ai alfabetizării în domeniul sănătății pentru acces echitabil la îngrijirea sănătății. Ghidul se concentrează asupra provocărilor și oportunităților în implementarea alfabetizării în domeniul sănătății în politică și practică. De asemenea, sugerează modalități prin care factorii de decizie și furnizorii de sănătate pot implementa alfabetizarea în domeniul sănătății la diferite niveluri individuale, organizaționale și politice pentru a ajuta la monitorizarea progresului pe baza strategiilor, obiectivelor și măsurătorilor.

DOMENIU

Ghidul se concentrează asupra alfabetizării în domeniul sănătății în ceea ce privește indivizii și sistemele de sănătate, inclusiv îngrijirea medicală, prevenirea bolilor și promovarea sănătății.

DIN CUPRINS:
  • Alfabetizarea în domeniul sănătății - o fundamentală pentru un sistem de sănătate eficient și de încredere
    • Ce este alfabetizarea în domeniul sănătății și de ce este importantă?
    • Alfabetizarea în domeniul sănătății, inechitățile în sănătate și impactul economic
    • Drepturile omului legate de alfabetizarea în domeniul sănătății
    • Alfabetizarea în domeniul sănătății pentru a construi încredere în sistemele de sănătate
  • Alfabetizarea în domeniul sănătății pentru a permite echitatea și încrederea în sistemele de sănătate
    • Acces la informații valabile despre sănătate
    • Acces la îngrijiri adecvate
    • Comunicarea între indivizi, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile sanitare
    • Luarea deciziilor împărțite privind tratamentele și îngrijirile
    • Acces la spații digitale pentru a înțelege și utiliza serviciile de sănătate
  • Politici de alfabetizare în domeniul sănătății, mobilizare și dezvoltare a capacităților
    • Mobilizarea comunităților de alfabetizare în domeniul sănătății și a „campionilor”
    • Dezvoltarea capacităților în autoritățile și sistemele de sănătate
    • Alfabetizarea în domeniul sănătății ca abilitate profesională - creșterea capacității de alfabetizare în domeniul sănătății a forței de muncă
Informatii suplimentare:

Pagina tematica a Consiliului Europei "Drepturile Omului si Biomedicina"
Colecții CoE: M.1.5. Bioetica
Achizitii noi: Biomedicine and human rights - The Oviedo Convention and its additional protocols
CoE: Recomandare privind accesul echitabil la medicamente și echipamente medicale
CoE: E_publicatii 2017: Drepturile copiilor în biomedicină
Cărţile unesc Europa: Intrări noi (CoE): Sănătate publică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti