Faceți căutări pe acest blog

Europeana : Strategia 2020-2025. Împuternicirea schimbării digitale

Europeana: Strategia 2020-2025. Împuternicirea schimbării digitale= Europeana strategy 2020-2025. Empowering digital change. - Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2020. – 47 p.
[Accesat 10.08.2020] 

 Disponibil :

https://pro.europeana.eu/files/Europeana_Professional/Publications/Europeana%20Strategy%202020%20-%202025.pdf

Europeana este rezultatul unei idei inspiratoare, susținută de o scrisoare din partea a șase șefi de stat către Președintele Comisiei Europene, potrivit căreia Europa ar trebuie să își asume dreptul de prorpietate și responsabilitate a trecutului său și să o facă parte integrantă a viitorului său. 

Astăzi, Europeana abilitează instituțiile de patrimoniu cultural să își împărtășească colecțiile cu lumea întreagă.

Până în prezent, peste 58 de milioane de obiecte de patrimoniu cultural de la aproximativ 4000 de instituții din Europa sunt disponibile online prin intermediul Europeana. Doar că aceste cifre, nu spun întreaga istorie.

Cel mai important rezultat al Europeana – este introducerea unor politici și standarde care evoluează în conformitate cu directivele UE și care permit alinierea digitalizării patrimoniului cultural în toată Europa.

Începând cu 2020, păstrând componentele de bază ale activităților care au făcut din Europeana un agent important al schimbării în ultimul deceniu, Europeana se va concentra pe o singură sarcină: sprijinirea transformării digitale a sectorului de patrimoniu cultural al Europei.

Această strategie are 3 proirități, fiecare susținută de un set de obiective-cheie.

1. Consolidarea infrastructurii - Inițiativa Europeana va investi în sprijinirea activităților de inovare care să mențină infrastructura aliniată la tehnologiile de ultimă generație.
2. Îmbunătățirea calității datelor - Inițiativa Europeana va investi resurse în activități legate de metadate și îmbunătățirea conținutului. Aceasta va folosi noi tehnologii precum algoritmi de învățare automată pentru a îmbogăți înregistrările de metadate.
3. Creșterea capacității - Inițiativa Europeana va sprijini instituțiile în transformarea lor digitală. Aceasta va prezenta importanța și valoarea adăugată a digitalizării, adoptarea standardelor, a celor mai bune practici și soluții comune. 

Viziunea acestei strategii, un sector al patrimoniului cultural alimentat digital și care își are locul în centrul societății, este mai important ca niciodată. 

Fiind atât punctul comun de acces multilingv la moștenirea digitală europeană, cât și o platformă puternică de povestire, Europeana va permite instituțiilor de patrimoniu cultural să depășească frontierele culturale și naționale și să își plaseze colecțiile lor în contextul european - să facă parte din istoria Europei. 

Europeana va fi consolidată, susținută și revigorată ca o organizație puternică de rețea, cu accent pe susținerea transformării digitale a sectorului larg și difuz al patrimoniului cultural european.

Cuprins

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti