Faceți căutări pe acest blog

Masă Rotundă ”Educația participativă a tinerilor. Rolul și impactul în societate

Agenda
Modalitățile implicării studenţilor în dezvoltarea şi menţinerea unei culturi democratice care ar permite instituţiilor democratice să funcţioneze eficient au fost discutate în cadrul unei Mese Rotunde organizată la 17 noiembrie 2016, ora 15.00, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Evenimentul a avut la bază publicația ”Implicarea studenților în Europa: societatea, învățământul superior și guvernarea studenților”, din seria Consiliului Europei dedicată învățământului superior. Acest volum aniversar, cel de-al XX-lea, este unul interesant și stimulator care ar putea inspira studenții să participle mai activ în procesul de administrare a instituțiilor superioare și să se angajeze în sfera publică în folosul tuturor cetățenilor.



”Implicarea studenților este esențială pentru dezvolarea și menținerea unei culturi democratice. Competențele democratice, comportamentul și atitudinile nu pot fi dezvoltate doar în sălile de clasă. Învățământul superior trebuie să încurajeze studenții să participle activ în administrarea și viața instituțiilor sale, dar și să se implice în viața întregii societăți.”, - a menționat în prefața la această ediție aniversară, Snežana Samardžić-Marković, Directorul General pentru Democraţie al Consiliului Europei.

Volumul vizează trei dintre cele mai puțin cercetate domenii ale implicării studenților: în societate prin participare politică și implicare civică; în procesul și structurile decizionale ale învățământului superior; și în cadrul uniunilor studenților, cea mai importantă formă organizată și instituționalizată de implicare a studenților.

Un grup de studenți de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Universitatea de Stat, fiind îndrumați de profesoara Cristina Morari, au pregătit mai multe prezentări în baza acestei publicații, care au fost expuse colegilor de la alte Instituții de învățământ superior: Universitatea Tehnică din Moldova, Institutul de Relații Internaționale, Universitatea ”Perspectiva”, Universitatea Pedagogică de Stat ”I.Creangă”.

Directorul general al BNRM, dna Elena Pintilei, a salutat tinerii prezenți la eveniment și i-a încurajat să devină cititori activi și să participe la evenimentele culturale organizate de BNRM, rolul acestei instituții fiind nu doar unul de prezervare a colecției de carte națională, dar și un spațiu deschis tuturor membrilor comunității.

Invitații de onoare la acest eveniment, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, dl Jose-Luis Hererro și Managerul rețelei Cluburilor pentru Cetățenie Activă, dna Lilia Snegureac, au adresat cuvinte de încurajare tinerilor cetățeni.

Dl Hererro a apreciat prezența tinerilor la acest eveniment, mai ales că aceștia veneau de la diferite instituții de învățământ, deci tinerii sunt viitori specialiști nu doar în domenii umanitare, dar și tehnice, și exacte. Unii fiind deja antrenați în acivități comunitare și de voluntariat, au manifestat interes față de organizațiile tineret din Spania, țara de origine a invitatului. Dl Hererro a menționat că tineii în Spania sunt într-o măsură mai mare antrenați în ONGuri, și a invitat tinerii din Moldova să participe mai activ la procesul de democratizare a societății, mai ales prin intermediul ONGurilor care sunt în același timp mecanisme, dar și oportunități de participare la schimbarea lucrurilor în țară. ”Republica Moldova este foarte bine amplasată din punct de vedere geografic, astfel încât voi ar trebui să profitați din plin atât de dezvoltarea vectorului european, cât și de cel asiatic. Această abordare dublă nu ar trebui să vă dezbine, dar din contra să vă unească pentru beneficiul țării. Sunteți mult mai instruiți, educați, informați decât generația mea și implicarea voastră în procesul decizional este, în primul rând, importantă pentru voi, pentru că voi sunteți viitoarea generație care va trăi în această țară”, a menționat șeful Oficiului CoE la Chișinău.

Referindu-se la recenta campanie prezidențială, tinerii și-au explicat rata scăzută de participare prin faptul că nu și-au regăsit problemele și interesale sale pe agendele electorale ale candidaților, la care oficialul european i-a îndemnat să să implice mai mult în viața partidelor, poate chiar să-și creeze propriile partide și să înainteze candidați care le-ar reprezenta interesele și care ar putea contribui cu fapte reale la dezvoltarea țării.

În încheierea discuției, dl Hererro le-a dorit tinerilor să fie mai toleranți, mai proactivi, mai practici, mai dinamici și mai întreprinzători.

Dna Valentina Teosa, Șefa Departamentului pentru Relații Internaționale al FRIȘPA a apreciat ideia organizării acestei activități în momentul în care instituțiile de învățământ superior ar trebui să creeze nu doar specialiști buni, dar și cetățeni activi. În acest sens, a fost menționată colaborarea FRIȘPA cu Universitățile din SUA și implementarea programului CEPO (Civic Engagement Programme Office) care încurajează organizarea, în cursul efecturăii studiilor superioare, a acțiunilor sociale și civile pentru studenți ,deoarece atunci când sunt încadrați în câmpul muncii, tinerii specialiști trebuie să posede deja o poziție civică formată. Prin urmare, la USM sunt prevăzute pentru cadrele didactice activități cu ieșire în spațiul public, cu implementarea proiectelor concrete pentru comunitate. În acest sens, dna Teosa s-a adresat conducerii BNRM de a organiza astfel de evenimente pentru lectorii și cadrele didactice de la toate instituțiile de învățământ superior și de specialitate, pentru a încuraja asemenea activități de formare civică a studenților, deosebit de importante în acest sens fiind crearea parteneriatelor între profesori și studenți. Doar împreună poate fi făcută modenizarea societății, începând de la modernizarea instituțiile de ănvățământ, unde nu trebuie să existe doar dominația cadrelor didactice, dar și a studenților, cum este în cazul FRIȘPA.

”Studenții la etapa actuală, sunt mult mai avansați și dezvoltați decât generația noastră și ei reprezintă elita spirituală a Republicii Moldova și trebuie să fie conștienți de acest fapt”, a menționat dna Teosa.



 

Mai multe imagini de la eveniment găsiți pa pagina noastră de Facebook.





În contextul desfășurării Mesei Rotunde, în spațiile Centrului Pro-European a fost vernisată o expoziție tematică care a inclus publicațiile care reflectă politicile europene de susținere a tineretului. Un compartiment al expoziției a cuprins seria Consiliului Europei dedicată învățământului superior, volumul XX din aceasta fiind la baza Mesei Rotunde.



TINERII AU CUVÂNTUL !
Acțiunile Consiliului Europei și Uniunii Europene în domeniul tineretului



Masa Rotundă a fost organizată în cadrul Săptămânii Educației Globale, de Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare (CPESC) al BNRM în cooperare cu Centrul de Resurse ”Dialog-Pro” și FRIȘPA a USM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti