34th General Report: Activities 2024: 1 January - 31 December 2024 / European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment . - Strasbourg: Council of Europe, 2025. - 8 p - [Resursă electronică]. URL: https://rm.coe.int/34th-general-report-activities-2023/1680b57a68
Comitetul Consiliului Europei pentru Prevenirea Torturii (CPT) și-a exprimat îngrijorarea profundă față de creșterea semnificativă a supraaglomerării din închisori în 2024, în special în unele țări din Europa de Vest, și a îndemnat guvernele să adopte măsuri ferme pentru a aborda această problemă. Comitetul a solicitat, de asemenea, mai multor state să eradicheze ierarhia informală din penitenciare, fenomen care persistă în diverse forme în sistemele lor penitenciare de la destrămarea Uniunii Sovietice.
Totodată, Comitetul a subliniat necesitatea de a îmbunătăți tratamentul pacienților internați involuntar în instituțiile psihiatrice din întreaga Europă. Deși în cadrul vizitelor sale CPT a observat multe practici pozitive, persistă provocări importante, în special în ceea ce privește consimțământul pentru tratament și practicile restrictive precum izolarea și contenția mecanică sau chimică. În opinia CPT, se acordă prea multă importanță tratamentului medicamentos și prea puțină terapiilor psiho-sociale, esențiale pentru recuperarea pacienților și reintegrarea lor în comunitate.
În raportul său anual pentru 2024, CPT oferă o imagine de ansamblu asupra activității desfășurate pentru a preveni tortura și relele tratamente în locurile de detenție din Europa.
Președintele CPT, Alan Mitchell, a declarat:
Odată cu raportul anual, CPT publică un nou standard care oferă o analiză detaliată a ierarhiei informale din închisori și formulează recomandări concrete pentru eradicarea acesteia. În cei 35 de ani de vizite, Comitetul a constatat că astfel de structuri informale continuă să existe în nouă țări foste membre ale Uniunii Sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Federația Rusă și Ucraina.
Comitetul consideră esențial ca administrațiile penitenciare să combată existența acestor ierarhii informale pentru a proteja deținuții vulnerabili expuși violenței și exploatării și pentru a împiedica liderii acestor structuri să își continue practicile infracționale în detenție.
„Influența acestor ierarhii scade lent în unele țări, dar continuă să reprezinte un risc serios pentru drepturile omului și buna gestionare a închisorilor. În timp ce unele state au progresat construind închisori moderne fără dormitoare comune și angajând suficient personal, altele par să fi renunțat la lupta împotriva fenomenului”, a declarat președintele CPT.
Ierarhia informală din închisori a fost, în perioada sovietică, o politică intenționată menită să ajute la gestionarea unei populații carcerale extrem de mari, cu rădăcini ce pot fi urmărite până în Rusia țaristă. Răspândirea ei a fost favorizată de dormitoarele cu capacitate mare, unde s-a dezvoltat un sistem informal de autoguvernare între deținuți. Acesta a dus la clasificarea lor în „caste” – deținuți de rang înalt, casta de mijloc și casta inferioară sau „de neatins”, aceștia din urmă fiind stigmatizați, izolați, obligați să presteze munci umilitoare și adesea supuși intimidării și violenței.
În mai multe rapoarte, CPT a pledat pentru eliminarea dormitoarelor colective, întrucât acestea facilitează menținerea și coeziunea rețelelor infracționale. Comitetul a mai precizat că situația deținuților din casta inferioară poate fi considerată tratament inuman sau degradant. În două hotărâri recente privind tratamentul aplicat acestor persoane, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea articolului 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care interzice toate formele de tratament inuman sau degradant.
În 2024, CPT a efectuat 20 de vizite în: Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franța, Georgia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia, Spania, Elveția și Turcia. Au fost vizitate 181 de locuri de detenție, inclusiv:
- 58 de penitenciare
- 75 de secții de poliție
- 18 spitale psihiatrice
- 14 centre de detenție pentru imigranți
- 4 instituții de îngrijire socială
Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane ori Degradante (CPT) vizitează locuri de detenție din statele părți la Convenția Europeană pentru Prevenirea Torturii, pentru a evalua modul în care sunt tratate persoanele private de libertate, cu scopul de a întări, atunci când este necesar, protecția acestora împotriva torturii și a tratamentelor inumane sau degradante.
Republica Moldova este parte la Convenția Europeană pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane ori Degradante
- Semnare – 2 mai 1996
- Ratificare – 2 octombrie 1997
- Intrarea în vigoare în Moldova – 1 februarie 1998
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu