Pe scurt despre CPT
CINE SUNTEM?
Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane ori Degradante (CPT) este un mecanism de monitorizare non-judiciar al Consiliului Europei, creat pentru a preveni tortura și relele tratamente și pentru a consolida protecția persoanelor private de libertate în Europa.
Mandatul nostru
Mandatul CPT întărește sistemul de protecție a drepturilor omului prevăzut de articolul 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care stipulează:
„Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante.”
CPT își desfășoară activitatea în statele semnatare ale Convenției Europene pentru Prevenirea Torturii (ECPT) și se adresează persoanelor private de libertate.
Nu soluționează cazuri individuale, ci urmărește prevenirea abuzurilor sistemice.
Organizarea noastră internă
CPT are un număr de membri egal cu cel al statelor părți la ECPT, toți fiind experți independenți – juriști, medici, specialiști în penitenciare sau poliție – aleși de Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei.
Aceștia nu reprezintă guvernele țărilor lor. CPT este sprijinit de un Secretariat al Consiliului Europei.
CE FACEM?
Monitorizarea respectării standardelor europene prin vizite în locuri de detenție
Unde?
CPT vizitează închisori, instituții pentru tineri, secții de poliție, centre de detenție pentru străini, spitale psihiatrice, cămine de îngrijire socială și orice alt loc de privare de libertate.
Ce?
CPT evaluează condițiile de viață, tratamentul, contactul cu lumea exterioară, proporționalitatea măsurilor de securitate și aspectele legate de îngrijirea medicală în detenție.
Cine?
Vizitele sunt efectuate de delegații formate din membri CPT, personal din Secretariat, experți suplimentari și interpreți.
Când?
CPT efectuează anual între 15 și 20 de vizite în statele părți ale Convenției. O vizită poate dura până la 15 zile.
Raportarea constatărilor în urma vizitelor, în consultare cu autoritățile naționale și publicarea documentelor
După fiecare vizită, CPT transmite guvernului un raport care include constatări, recomandări, comentarii și solicitări de informații.
Guvernul are obligația să răspundă printr-un document detaliat.
După primirea răspunsului, atât raportul, cât și replica guvernului sunt, de regulă, făcute publice.
Deși nu este obligatorie, majoritatea statelor acceptă publicarea acestor documente, în spiritul transparenței.
Elaborarea de standarde
Ca rezultat al activității sale de monitorizare, CPT elaborează standarde și ghiduri privind protecția drepturilor persoanelor private de libertate, în conformitate cu normele internaționale și europene.
CUM LUCRĂM?
Acces nelimitat
Membrii delegațiilor de vizită ale CPT au acces nelimitat în toate locurile de privare de libertate și dreptul de a se deplasa liber în interiorul acestora.
Ei au acces la toate documentele necesare desfășurării activității lor.
Interviuri private
Delegațiile CPT discută cu persoanele private de libertate, fără martori, și au libertatea de a contacta orice persoană care le poate oferi informații relevante, cum ar fi personal medical, tehnic sau de securitate.
Membrii colectează informații în mod confidențial, pentru a proteja indivizii de eventuale represalii.
Cooperare și confidențialitate
Convenția care instituie CPT consacră principiile cooperării și confidențialității.
CPT colaborează cu statele într-un spirit de cooperare, pentru a spori protecția persoanelor private de libertate, formulând recomandări pentru îmbunătățiri, și nu pentru a condamna.
Constatările Comitetului, rapoartele și răspunsurile guvernelor sunt strict confidențiale până când statele autorizează publicarea lor.
DATE CHEIE
- Mai 1949 – Crearea Consiliului Europei
- Noiembrie 1950 – Adoptarea Convenției Europene a Drepturilor Omului
- Ianuarie 1959 – Înființarea Curții Europene a Drepturilor Omului
- Noiembrie 1987 – Adoptarea Convenției Europene pentru Prevenirea Torturii și a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane ori Degradante (ECPT)
- Februarie 1989 – Intrarea în vigoare a ECPT
- Martie 2002 – ECPT este deschisă statelor care nu sunt membre ale Consiliului Europei
- Mai 2007 – Al 47-lea stat parte aderă la ECPT
- Iulie 2020 – Revizuirea Regulilor Europene ale Penitenciarelor de către Comitetul Miniștrilor
- Mai 2023 – A 500-a vizită efectuată de CPT
PENTRU DOCUMENTARE SUPLIMENTARĂ
- Rapoartele vizitelor CPT, răspunsurile guvernelor, declarațiile publice și rapoartele generale sunt disponibile pe site-ul CPT: cpt.coe.int
- Standardele CPT privind tratamentul persoanelor private de libertate pot fi consultate aici: cpt.coe.int/standards
- Toate resursele și jurisprudența relevante pentru activitatea CPT sunt disponibile la: coe.int/web/cpt/database
CARE ESTE IMPACTUL NOSTRU?
Prin aducerea la lumină a practicilor care nu ar trebui să aibă loc, CPT sprijină guvernele în luarea de măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor din locurile de detenție.
Recomandările Comitetului duc la schimbări legislative, îmbunătățiri în domeniul sănătății și securității interne, dar și la transformări profunde în practici și atitudini, contribuind la combaterea impunității.
Succesul CPT depinde de implementarea acestor recomandări de către guverne, cu sprijinul altor actori implicați în promovarea drepturilor persoanelor private de libertate – inclusiv societatea civilă și organizațiile interguvernamentale – prin elaborarea de standarde și instrumente de orientare.
CPT întărește activitatea Curții Europene a Drepturilor Omului și a altor organisme ale Consiliului Europei mandatate să promoveze respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
Tortura și relele tratamente continuă să existe, iar monitorizarea constantă și dialogul sunt esențiale pentru a sprijini statele în eforturile lor de a eradica aceste forme de violență.
https://t.ly/vii_6
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu