Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei: Raportul Guvernatorului 2023

Report of the Governor 2023 / Council of Europe Development Bank. - Paris, 2024. - 56 p.

Disponibil: https://coebank.org/media/documents/CEB_Report_of_the_Governor_2023_rev3.pdf


Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) este o bancă multilaterală de dezvoltare cu un mandat exclusiv social din partea celor 43 de state membre. CEB finanțează investiții în sectoarele sociale, inclusiv educația, sănătatea și locuințele accesibile, cu un accent pe nevoile persoanelor vulnerabile. Împrumutătorii includ guverne, autorități locale și regionale, bănci publice și private, organizații non-profit și alții. Ca bancă multilaterală cu un rating de credit triplu-A, CEB se finanțează pe piețele internaționale de capital. Aproba proiectele conform unor criterii stricte de social, mediu și guvernanță și oferă asistență tehnică. În plus, CEB primește fonduri de la donatori pentru a-și completa activitățile.

CEB a fost inițial înființată ca un fond de relocare în 1956 de opt din cele 15 state membre care făceau parte din Consiliul Europei la acel moment. CEB este cea mai veche bancă multilaterală de dezvoltare din Europa și este o entitate legală și financiară separată de Consiliul Europei.

Potrivit Guvernatorului CEB, Carlo MONTICELLI

În 2023, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a înregistrat o performanță excepțională pentru țările membre și cetățenii lor. Două realizări istorice ies în evidență: prima, aderarea Ucrainei la CEB ca al 43-lea stat membru în iunie; și a doua, restabilirea, după mai mult de un deceniu, a ratingului nostru triplu-A la principalele agenții globale de rating.

Relevanța noastră este evidentă în operațiunile noastre din 2023 – 48 de aprobări de proiecte care răspund nevoilor sociale urgente ale membrilor noștri. Este vizibilă în parteneriatele noastre, în special cu UE și alte bănci multilaterale de dezvoltare (MDB-uri), menite să îmbunătățească eficacitatea noastră comună în abordarea provocărilor interconectate, de la incluziunea socială la dezvoltarea durabilă.

Relevanța noastră poate fi văzută și în instrumentele noastre operaționale, cum ar fi Obligațiunile de Incluziune Socială (SIB-uri), acum un brand CEB pe piețele internaționale de capital, și noul nostru „filtru de vulnerabilitate”, conceput pentru a asigura că investițiile noastre beneficiază celor mai nevoiași.

Fondurile fiduciare CEB la care contribuie donatorii, cum ar fi Fondul de Prevenire și Recuperare în caz de Dezastre creat în urma cutremurelor tragice din Turcia din februarie, oferă, de asemenea, un sprijin suplimentar valoros.

Observarea acțiunilor personalului nostru dedicat pentru a îmbunătăți viața oamenilor este inspiratoare, fie că este vorba de finalizarea unui program de locuințe de succes, de sprijinirea start-up-urilor în comunitățile defavorizate sau de finanțarea educației pentru tinerii din medii defavorizate. Astfel de exemple, descrise în acest raport, ilustrează atenția deosebită pe care CEB o acordă fiecărui proiect, fiecare fiind o verigă critică în țesătura socială a Europei.

Mandatul social al CEB este rar mai relevant, având în vedere consecințele conflictelor, schimbărilor climatice, migrației și altele. Trebuie să ne bazăm pe performanța noastră excepțională, făcând mai mult pentru a promova coeziunea socială în Europa și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă."

Construind pe progres: CEB în 2023

Incertitudinile și dificultățile cauzate de crizele succesive care au afectat Europa și lumea în ultimii ani au continuat să își arunce umbra în 2023. Cu toate acestea, CEB a folosit experiența și expertiza sa pentru a construi pe baza progreselor realizate, acționând ca un bastion pentru țările membre, oferind în același timp câștiguri sociale solide pentru cetățenii și comunitățile din întreaga Europă.

Despre Raportul Guvernatorului 2023

CEB și-a mobilizat resursele și expertiza pentru a sprijini statele membre și cetățenii acestora în răspunsul la provocările interconectate continue. Acest raport prezintă momentele importante ale anului, rezumând proiectele și acțiunile cheie din 2023, pe măsură ce CEB și-a îndeplinit misiunea de promovare a coeziunii sociale.

Banca de dezvoltare socială a Europei în acțiune

Cadrul Strategic al CEB 2023-2027 stabilește drumul pe care Banca își urmează mandatul social. În 2023, volumul total al aprobărilor de împrumuturi al Băncii, în valoare de 4,1 miliarde de euro, pentru 48 de noi proiecte de împrumut, a fost în conformitate cu ținta anuală stabilită pentru perioada de implementare de cinci ani.

Cadrul Strategic al CEB în acțiune: Proiecte aprobate în 2023

Aprobările de împrumuturi ale CEB, în valoare de 4,1 miliarde de euro pentru 48 de noi proiecte de împrumut în 2023, au fost în conformitate cu Cadrul Strategic, care stabilește trei linii de acțiune pentru operațiunile CEB pe parcursul a cinci ani:

  • Investiția în oameni și îmbunătățirea capitalului uman
  • Promovarea mediilor de viață incluzive și reziliente
  • Sprijinirea locurilor de muncă, incluziunii economice și financiare

Genul, schimbările climatice și digitalizarea sunt considerații transversale în toate cele trei linii de acțiune.


Raport Financiar 2023

CEB a înregistrat o performanță financiară solidă, cu rezultate auditate pentru exercițiul financiar 2023 arătând un profit net de 109,2 milioane de euro, cu 37,1% mai mare decât în 2022, datorită în principal mediului cu rate de dobândă ridicate.

Parteneriate

Parteneriatele sunt esențiale pentru modelul de afaceri al CEB, ajutând Banca să opereze mai eficient și să obțină un impact mai mare. Importanța parteneriatelor a fost din nou evidentă în 2023.

CEB și Republica Moldova

Republica Moldova a aderat la CEB la 4 mai 1998 cu o pondere în capital de  0,098%.
Reprezentantul Republicii Moldova în Consiliul de Guvernare este Daniela CUJBĂ, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei, Strasbourg

Reprezentantul în Consiliul Administrativ este Ion GUMENE, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor, Chișinău.




INVESTIȚII ÎN OAMENI ȘI ÎMBUNĂTĂȚIREA CAPITALULUI UMAN

Investiția în sănătatea, bunăstarea și educația oamenilor este esențială pentru promovarea coeziunii sociale și a comunităților incluzive și prospere. CEB a adoptat o abordare holistică pentru a aborda disparitățile în accesul, accesibilitatea și calitatea sistemelor de sănătate și educație, promovând în același timp egalitatea de gen și incluziunea, în special printre migranți și refugiați, precum și sustenabilitatea. Inovația este, de asemenea, importantă. De exemplu, în proiectarea școlilor, aceasta poate permite crearea de spații de învățare eficiente sau poate încuraja implementarea îngrijirii preventive centrate pe persoană pentru serviciile sociale și de sănătate.

Locuințe sociale în Republica Moldova

Creșterea recentă a prețurilor la energie afectează grav populația Republicii Moldova. Conform PNUD, peste 70% din gospodării sunt acum vulnerabile din punct de vedere energetic, cheltuind mai mult de 10% din veniturile lor pe energie.

În răspuns, CEB a aprobat în 2023 un proiect inovator de locuințe sociale. Proiectul constă în conversia a 32 de clădiri existente în locuințe sociale, cămine pentru vârstnici și reședințe pentru studenți în întreaga Republică Moldova. Include investiții substanțiale pentru îmbunătățirea eficienței energetice și producția de energie regenerabilă. Se așteaptă ca acesta să aibă atât beneficii sociale, cât și de mediu, prin îmbunătățirea condițiilor de trai pentru mai mult de 3.000 de persoane cu venituri mici, vârstnici și studenți și reducerea emisiilor de CO2 cu 6.200 de tone pe an.

Pentru a reduce costul proiectului pentru autoritățile moldovene, CEB combină un împrumut de 20 milioane de euro cu un grant de 1 milion de euro din Fondul de Investiții Sociale Verzi. CEB le-a oferit, de asemenea, asistență tehnică pentru a-i ajuta să pregătească proiectul, care a fost finanțat de autoritățile spaniole prin intermediul Contului de Coeziune Socială Spaniol.

Furnizarea de servicii medicale mai bune în Republica Moldova

Sistemul spitalicesc al Republicii Moldova, moștenit din perioada sovietică, este costisitor de întreținut și operat și este caracterizat prin echipamente depășite. Guvernul s-a angajat să reformeze sistemul de îngrijire terțiară și să îmbunătățească furnizarea de servicii medicale de calitate, în special prin descentralizarea îngrijirii terțiare în regiunile de nord și sud.

Împrumutul de 86 de milioane de euro al CEB către Guvernul Republicii Moldova finanțează peste 80% din costurile asociate cu construcția unui nou spital regional în orașul Bălți din nord, ca parte a acestui proces mai amplu de reformă. Noul spital regional va oferi îngrijiri terțiare și specializate, inclusiv servicii oncologice, având o capacitate de 340 de paturi de spitalizare și 78 de paturi pentru îngrijiri ambulatorii, precum și instruire medicală pentru aproximativ 150 de studenți la medicină. Servind aproximativ 900.000 de locuitori din nordul țării, spitalul va facilita accesul la servicii medicale extrem de moderne, cu echipamente de ultimă generație, precum și timpi de răspuns îmbunătățiți pentru pacienți.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti