Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Accesul la arhive în era digitală

Friedewald M. Access to archives in the digital age: Implementation of the Committee of Ministers of the Council of Europe Recommendation No. R (2000) 13 on a European policy on access to archives / Michael Friedewald, Iván Székely, Murat Karaboga. - Strasbourg: Council of Europe Publishing, 2024. - 72 p. 
ISBN 978-92-871-9362-9


Accesat la 17.07.2024

Recomandarea nr. R (2000) 13 privind o politică europeană asupra accesului la arhive a fost adoptată de Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei la 13 iulie 2000, pe baza faptului că arhivele constituie un element esențial și de neînlocuit al culturii. Recomandarea a fost primul standard internațional în acest domeniu și a formulat mai multe principii cu scopul de a inspira politici solide în statele membre privind accesul la arhive, prin legislație sau prin aliniera legislației existente la recomandare.

În urma adoptării recomandării, a fost inițiat un sondaj pan-european privind conformitatea statelor europene cu recomandarea. Rezultatele sondajului au fost publicate de Consiliul Europei în 2005, Accesul la arhive – Un manual de orientări pentru implementarea Rec nr. R (2000) 13 privind o politică europeană asupra accesului la arhive.

Două decenii mai târziu, un nou studiu a explorat și evaluat situația privind accesul la arhive în statele membre ale Consiliului Europei. Această publicație rezumă cele mai importante rezultate ale unui sondaj la nivel european asupra situației accesului la arhive în general și asupra implementării Recomandării nr. R (2000) 13 în special. 

Cartea evidențiază provocările actuale și viitoare care apar din digitizare și schimbarea așteptărilor utilizatorilor, oferind astfel cunoștințe de bază pentru funcționarii publici și factorii de decizie, autoritățile arhivistice și arhiviști, comunitatea științifică și organizațiile societății civile.

CUPRINS:

CAPITOLUL 1 – INTRODUCERE
1.1. Context și istorie
1.2. Noi dezvoltări
1.3. Obiectivul studiului

CAPITOLUL 2 – METODOLOGIE
2.1. Abordare generală
2.2. Grupurile țintă ale sondajului
2.3. Chestionar
2.4. Muncă pe teren
2.5. Rate de răspuns
2.6. Analiza datelor
2.7. Interviuri

CAPITOLUL 3 – STADIUL IMPLEMENTĂRII RECOMANDĂRII
3.1. Conștientizare și compatibilitate cu legislația națională
3.2. Excepții de la reglementare
3.3. Valabilitate la nivel național
3.4. Accesul ca drept
3.5. Autorizare
3.6. Reguli pentru grupuri specifice de utilizatori
3.7. Costurile accesului și reproducerii documentelor
3.8. Perioade generale de închidere
3.9. Documente cu acces restricționat
3.10. Instrumente de căutare
3.11. Permisiuni speciale pentru accesul la documente restricționate
3.12. Acces parțial la documente restricționate
3.13. Refuzul accesului și opțiuni de apel
3.14. Arhive private
3.15. Rezumat intermediar

CAPITOLUL 4 – DEZVOLTĂRI TEHNICE ȘI PROVOCĂRI
4.1. Digitalizare și servicii online
4.2. Provocări actuale și viitoare pentru accesibilitatea arhivelor

CAPITOLUL 5 – CONCLUZII

FIGURI

TABELE

REFERINȚE

*    *     *

Informații suplimentare:

Recomandarea nr. R (2000) 13 privind o politică europeană asupra accesului la arhive


H.2.4/2007 AC L'accès aux archives : manuel pour la mise en oeuvre de la Recommandation n° R (2000) 13 sur une politique européenne en matière de communication des archives / Kecskeméti, Charles. - Strasbourg : Conseil de l'Europe, 2007. – 107 p. - 978-92-871-5823-9.

La începutul anilor 1990, când Europa a încetat să mai fie împărțită în blocuri politice opuse, Consiliul Europei a concluzionat că accesul la arhive era una dintre problemele cheie care trebuiau abordate pentru a fortifica democrația pe întregul continent. O pregătire intensă și profundă a dus la redactarea Recomandării nr. R (2000) 13 privind o politică europeană asupra accesului la arhive, primul standard interguvernamental în acest domeniu. Recomandarea este motivată de convingerea etică că cunoașterea trecutului constituie un drept uman și că, într-o democrație, cetățenii au dreptul de a avea acces la o prezentare imparțială a istoriei lor, bazată pe surse autentice păstrate în arhive. Acest ghid explică principiile care ar trebui să guverneze politica și practica accesului în secolul 21, rezumă principalele constatări ale unui sondaj paneuropean privind situația accesului la arhive și formulează un set de linii directoare pentru implementarea recomandării, destinate funcționarilor publici și factorilor de decizie, autorităților și arhiviștilor, comunității academice și organizațiilor civile.

Publicația poate fi consultată ăn sala de lectură a Centrului Pro-European. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti