tradaptare bnrm.md
European Heritage Days 2023. Living Heritage: A join action of the Council of Europe and the European Union: Brochure / Council of Europe; European Union, 2023. - 24 p. - (Accesat la 28.02.2023).
Această broșură include informații utile despre ce este și ce înseamnă Patrimoniul Viu.
Alte compartimente conțin linkuri la exemple și resurse online suplimentare care să ajute la realizarea unei planificări reușite, oferind în acest scop peste 50 de idei de evenimente, de la concursuri de realizare a filmulețelor video până la festivaluri muzicale și chiar ateliere de observare a fenomenelor astronomice!
Zilele Europene ale Patrimoniului (EHD), o acțiune comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene, includ cele mai celebrate evenimente culturale la care participă populația din Europa. Natura paneuropeană a evenimentelor contribuie la reunirea oamenilor și la evidențierea dimensiunii europene și a valorii patrimoniului cultural în statele semnatare ale Convenției Culturale Europene. Mii de evenimente sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare a moștenirii comune a Europei și a necesității continue de protecție a acestuia, precum și pentru a crea experiențe comune de patrimoniu cultural, pentru a promova incluziunea și a stimula creativitatea și imaginația. În fiecare an există o temă pentru Zilele europene ale patrimoniului, pe care toate țările participante sunt încurajate să o reflecte în programul lor anual. Această broșură vă va ajuta să vă gândiți cum să vă prezentați programul 2023 bazat pe tema Patrimoniului Viu.
Patrimoniul Viu este tema pentru 2023.
Tema va explora practicile, locurile și obiectele care fac parte din patrimoniul nostru cultural de astăzi. Organizatorii evenimentelor sunt bineveniți să schimbe formularea pentru a se potrivi cu o abordare unică, potrivită propriei culturi și limbi.
Patrimoniul cultural imaterial, înțeles aici ca un sinonim pentru moștenirea vie, este transmis din generație în generație și remodelat constant de către comunități și grupuri ca răspuns la mediul lor și nevoile de astăzi.
Moștenirea comună și modul în care este împărtășită oferă un sentiment de identitate și continuitate, promovând respectul pentru diversitatea culturală și creativitate.
Acest proces este mereu în mișcare și, alegându-l ca temă anuală, organizatorii EHD speră să îl exploreze în profunzime. Autorii publucației și-au propus să creeze oportunități pentru ca programele locale și naționale să reconsidere și să extindă ceea ce oferă vizitatorilor, ajungând și lucrând cu un public mai divers. Tema propusă îi va ajuta pe coordonatorii și profesioniștii din domeniul patrimoniului să elaboreze împreună programe naționale pentru a planifica evenimente și activități, să ia în considerare modul de extindere a EHD-urilor lor la grupuri și persoane subreprezentate și să-i întâmpine pe cei care nu sunt incluși în mod normal ca participanți. Moștenirea vie se regăsește în valorile, credințele și modurile de viață pe care le moștenim de la generațiile trecute, pe care încă le folosim pentru a înțelege prezentul și a face alegeri pentru viitor.
Este recreat în mod constant de comunități și grupuri, adaptându-se la culturile lor în schimbare și la peisajele și locurile pe care le locuiesc. Moștenirea vie a urmărit populațiile de-a lungul istoriei, iar astăzi practici, reprezentări, expresii, cunoștințe și artefacte unice pot fi găsite atât în locurile de unde au provenit, cât și în întreaga lume.
Patrimoniul Viu se referă, de asemenea, la practicile și formele în care trecutul este păstrat în memoria colectivă și, de asemenea, cuprinde evenimente și forme de cunoaștere care fac parte din istoria comunității. Prin amintirea și realizarea activităților sau ritualurilor legate de aceste evenimente și cunoștințe, comunitatea le selectează și le redefinește de-a lungul timpului, menținând și chiar recreând scopul și sensul moștenirii sale vii. Relația oamenilor cu localitatea și natură este, de asemenea, centrală pentru această temă.
Tema se concentrează pe rolul patrimoniului în abordarea provocărilor societale, în conformitate cu abordarea Consiliului Europei cu privire la patrimoniu.
Patrimoniul Viu face legături între recunoașterea, protejarea și promovarea bunurilor patrimoniului cultural imaterial, precum și transmiterea acestora către generațiile viitoare într-o lume în schimbare rapidă.
Se adresează atât patrimoniului în sine, cât și mijloacelor prin care îl folosim astăzi pentru a răspunde nevoilor de astăzi. În acest fel, se bazează pe munca dezvoltată de organizatorii de evenimente ca parte a celor mai recente teme anuale precedente, Patrimoniul durabil și Patrimoniul,inclusiv și încurajează organizatorii de evenimente să exploreze întregul spectru de mijloace prin care ne amintim trecutul în prezent.
Vezi
- https://cpescmd2.blogspot.com/2023/03/zilele-europene-ale-patrimoniului-2023.html
- https://www.europeanheritagedays.com/Shared-Theme
- https://www.europeanheritagedays.com/EHD-Programme/Press-Corner/News/Creative-Event-Ideas-for-the-Living-Heritage-Theme
- https://www.europeanheritagedays.com/EHD-Programme/Press-Corner/News/6-Top-Tips-for-Planning-Living-Heritage-Events
- Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2022
- Zilele Europene ale Patrimoniului 2022. Patrimoniul durabil. Idei și exemple: Broșură
- Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2021
- Zilele Europene ale Patrimoniului – set de instrumente a evenimentelor incluzive http://cpescmdlib.blogspot.com/2021/02/e-publicatii-recente-zilele-europene.html
- Convenția de la Faro: calea de urmat privind patrimoniul cultural- http://cpescmdlib.blogspot.com/2020/09/coe-e-publicatii-recente-conventia-de.html
- Zilele Europene ale Patrimoniului ediția 2020 „Patrimoniul și educația: să învăţăm pentru viaţă" http://cpescmd2.blogspot.com/2020/09/zilele-europene-ale-patrimoniului-2020.html
- Zilele Europene ale Patrimoniului 2020 - 101 idei de evenimente
- Zilele Europene ale Patrimoniului, ediţia 2019: „Artă și divertisment” http://cpescmd2.blogspot.com/2019/08/zilele-europene-ale-patrimoniului.html
- Zilele Europene ale Patrimoniului 2019-101 idei de evenimente
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu