Council of Europe Counter-Terrorism Strategy (2023-2027) / Council of Europe Committee on Counter-Terrorism. - Strasbourg, 8 February 2023. - 32 p. - [Accesat la 09.02.2023].
tradaptare bnrm.md
Strategia de combatere a terorismului 2023-2027
Răspunzând creșterii amenințărilor teroriste în Europa, Consiliul Europei a adoptat, la 8 februarie 2023, o nouă strategie de combatere a terorismului pentru perioada 2023-2027, care oferă noi instrumente și răspunsuri concrete la provocările continue și emergente cu care se confruntă autoritățile statului.
Strategia urmărește să consolideze eforturile de combatere a terorismului în Europa și dincolo de hotarele ei prin abordarea nu doar a manifestărilor terorismului, ci și a cauzelor sale fundamentale și a factorilor determinanți din peisajul geopolitic actual. Aceasta își propune să abordeze amenințarea tot mai mare din partea extremismului violent în Europa, creșterea abuzurilor noilor tehnologii în transmiterea mesajelor, recrutare și instruire și interacțiunea dintre actele de terorism și încălcarea regulilor conflictelor armate (crime de război) observate recent în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Aceasta urmărește o serie de eforturi depuse în cadrul Strategiei precedente de combatere a terorismului 2018-2022, cum ar fi raportul privind amenințările teroriste emergente în Europa și Recomandarea privind utilizarea informațiilor culese în zonele de conflict ca probe în cadrul procedurilor penale legate de infracțiunile teroriste. Strategia reflectă, de asemenea, înțelegerea că, deși amenințările teroriste inspirate de ISIL/Daesh sau Al-Qaida s-ar fi diminuat în ultimii ani, este nevoie de a găsi mijloace eficiente și cuprinzătoare pentru a preveni reapariția lor.
Pentru a soluționa aceste probleme complexe, strategia prevede o abordare completă constând din 24 de acțiuni care vizează consolidarea capacităților de prevenire, pedepsire și de protecție ale autorităților naționale prin
- dezvoltarea unui set de standarde juridice obligatorii și neobligatorii,
- rapoarte analitice și
- instrumente model.
- urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a încălcărilor grave ale dreptului internațional umanitar comise în contextul unui conflict armat, precum și
- privind (re)integrarea femeilor și copiilor repatriați și a altor persoane afectate de terorism, printre alte probleme.
Strategia subliniază necesitatea respectării drepturilor omului și a statului de drept, precum și luarea în considerare a victimelor terorismului. De asemenea, subliniază necesitatea cooperării transsectoriale și transfrontaliere în abordarea diferitelor fațete ale terorismului, luând în considerare efectele pe care acestea le au asupra diferitelor aspecte ale vieții noastre de zi cu zi, inclusiv fluxul de informații, libertatea de mișcare și securitatea.
Noua strategie va fi implementată de către Comitetul de luptă împotriva terorismului al Consiliului Europei (CDCT), în strânsă cooperare și coordonare cu alte organisme relevante ale Consiliului Europei și ale Națiunilor Unite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu