Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații recente - Cel de-al 11-lea raport general privind activitățile GRETA

         

11th GENERAL REPORT ON GRETA’S ACTIVITIES covering the period from 1 January to 31 December 2021 / Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings (GRETA) . - Council of Europe, 2021. - 78 p. - [Accesat la 13.07.2022].

Disponibil la: https://rm.coe.int/greta-11th-general-report-of-activities-2022-en/1680a72bb8

În raport, președintele GRETA, Helga Gayer, subliniază că traficul de copii a continuat să crească, în pofida măsurilor legislative și politice luate de statele părți la convenția împotriva traficului. „Pandemia de Covid-19 a făcut copiii și mai vulnerabili la trafic, inclusiv la exploatarea online. Toți actorii implicați în acțiunea împotriva traficului de persoane trebuie să-și intensifice eforturile pentru combaterea traficului de copii și să dezvolte abordări inovatoare pentru protejarea copiilor”, a spus ea.


Raportul conține principalele constatări și recomandări ale unui studiu privind traficul de ființe umane online și facilitat de tehnologie, pe baza informațiilor furnizate de 40 de state părți la Convenția Consiliului Europei privind acțiunea împotriva traficului de ființe umane, 12 ONG-uri și două companii IT.

Studiul evaluează măsura în care tehnologia are impact asupra traficului de persoane, provocările operaționale și juridice în detectarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de trafic de persoane online și facilitate de TIC și conține un set de recomandări. Studiul explorează, de asemenea, strategiile, instrumentele și bunele practici adoptate de statele părți pentru a depăși astfel de provocări. Acestea includ monitorizarea Internetului, instrumentele de web-scraping și analiza rețelelor sociale. Implicarea și cooperarea unei game largi de agenții și schimbul de cunoștințe sunt cruciale, la fel ca și cooperarea transfrontalieră în asigurarea dovezilor electronice.

Instrumentele bazate pe tehnologie pentru identificarea victimelor traficului, cum ar fi recunoașterea facială și crawlerele web, pot fi valoroase în reducerea datelor și gestionarea unor volume mari de informații; cu toate acestea, studiul subliniază că acestea ridică preocupări etice și ar trebui să fie angajați numai de operatori bine pregătiți și cu cunoștințe despre traficul de persoane. Mecanismele online de auto-raportare și liniile de asistență permit victimelor să caute asistență și să disemineze informații către comunitățile aflate în pericol. Studiul recomandă îmbunătățirea mecanismelor de raportare confidențială online și colaborarea cu companii private pentru a stabili mecanisme de semnalare a activităților și reclamelor suspecte. De asemenea, țările ar trebui să dezvolte proceduri de partajare a datelor și protocoale de cooperare cu companiile care dețin date relevante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti