"Ziua Europei aniversează semnarea „Declarației Schuman” la 9 mai 1950. Un plan ambițios de asigurare a păcii pe termen lung în Europa postbelică, care este considerat începutul a ceea ce reprezintă acum Uniunea Europeană. Importanța eforturilor pentru pace în Europa este cu atât mai evidentă acum, când subliniem unitatea și solidaritatea noastră cu Ucraina. Pagina UE Ziua Europei 2022 https://europeday.europa.eu
Expozitia cu genericul “Solidari cu Ucraina” abordează tema solidarității organismelor europene, a Uniunii Europene și a Consiliului Europei în contextul crizei din Ucraina, combaterea acțiunilor de agresiune militară în țara aflată în vecinătatea estică a UE, asistența UE acordată Ucrainei și Republicii Moldova, cea din urmă fiind implicată în susținerea și primirea refugiaților, precum și evoluția procesului de integrare europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova.
Expoziția cuprinde diverse fișe informative, resurse și documente ce pot fi consultate prin scanarea QR-codurilor afișate pe respectivele publicații
Expoziția este structurată în felul următor:
Compartimentul "Unitate și solidaritate: abordarea europeană pentru criza din Ucraina" reflectă resurse informaționale ale organismelor europene privind modul în care UE și Consiliul Europei susțin Ucraina: informații privind asistența financiară, măsuri și sancțiuni, combaterea dezinformării, informații practice pentru refugiați, etc. Marea majoritate a acestor resurse le puteți accesa pe blogul dosare tematice al CPESC http://cpescmd2.blogspot.com/2022/03/impreuna-pentru-ucraina-ue-si-coe.htmlCompartimentul "Reflecții europene privind răspunsul UE la agresiunea militară rusă în Ucraina" reflectă ultimele analize, publicații și comentarii recente ale multor think tank-uri internaționale despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, implicațiile acestuia pentru cele două țări, pentru Europa și pentru întreaga lume. Măsurile de sancțiune aplicate Rusiei, activarea mecanismului de protecție civilă a UE, sprijinul efectiv acordat Ucrainei de către instituțiile europene reprezentative, dar și de statele membre și multe alte aspecte sunt reflectate în publicațiile prezentate.
Compartimentul "Ucraina și Republica Moldova: împreună pentru un viitor european pașnic, democratic și prosper" conține o serie de publicații și fișe informative privind cooperarea dintre UE și aceste țări vecine pe dimensiunea progresului implementării Acordului de Asociere și evoluția procesului de integrare europeană a Ucrainei și Republicii Moldova (în mod special, dialogul accelerat privind posibilitatea acordării statutului de țară candidată la UE, Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei).
(Cu mai multe informații privind consolidarea asocierii politice și aprofundarea integrării economice a Ucrainei și Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, puteți de asemenea, să Vă familiarizați cu expoziția BNRM “Republica Moldova – Ucraina: 30 de ani de relații diplomatice “ https://tinyurl.com/ywa9za4y, http://cpescmdlib.blogspot.com/2022/04/blog-post.html prin compartimentele "𝐶𝑜𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒 𝑑𝑖𝑚𝑒𝑛𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒𝑎 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑔𝑟𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑒𝑢𝑟o𝑝𝑒𝑛𝑒"și "𝑃𝑟𝑜𝑐𝑒𝑠𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑎𝑠𝑜𝑐𝑖𝑒𝑟𝑒 𝑐𝑢 𝑈𝐸". Aceste compartimente conțin o serie de publicații privind cooperarea dintre UE și aceste țări vecine pe dimensiunea progresului implementării Acordului de Asociere, preluării reciproce a bunelor practici și procesului de apropiere dintre Ucraina și UE).
Pe parcursul perioadei de desfășurare a expoziției, conținutul acesteia va fi actualizat și completat cu materiale / resurse noi în permanență, în măsura în care vor apărea și deveni disponibile și alte informații.
Perioada de expunere a expoziției 8 mai – 8 decembrie 2022, aula CPESC, etajul 3, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”)
Cu același generic “Solidari cu Ucraina”, pe parcursul lunii mai în cadrul Zilelor Europei 2022 se preconizează organizarea mai multor acțiuni pentru refugiații din Ucraina: excursii, activități interactive (ateliere, jocuri, etc.) care vor fi desfășurate atât în spațiul special amenajat pentru familiile refugiaților, cât și în spațiile diferitor subdiviziuni ale BNRM (Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare, Muzeul Cărții, Secția Arte și hărți, , etc.)
VEZI
Zilele Europei 2022 la BNRM https://cpescmdlib.blogspot.com/2022/05/blog-post.html
Expoziția "Acces la titluri recente ale Consiliului Europei" https://tinyurl.com/ym87w25x
VEZI de asemenea
Activități interactive cu tematica europeana pentru copii din Ucraina si Republica MoldovaDETALII https://tinyurl.com/sfdc94mr
VIDEO https://youtu.be/bZafI5ZICAg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu