Actualizat 30.06.2021
Pandemia a demonstrat cât de rapid se răspândesc online informațiile false. Cu ajutorul acestui set de instrumente, profesorii din învățământul secundar își pot ajuta elevii să separe ceea ce este real de ceea ce este fals atunci când navighează online.
Setul de instrumente cuprinde o prezentare care poate fi editată și o broșură cu instrucțiuni.
Disponibil : https://europa.eu/learning-corner/sites/default/files/files/disinformation-booklet_ro.pdf
Acest set de instrumente își propune să ofere profesorilor din învățământul secundar resursele necesare pentru a iniția conversații cu elevii lor despre aspectele generate de amenințarea informațiilor greșite. Printre acestea se numără aspecte legate de sănătatea publică, democrație, precum și de normele culturale și juridice care stau la temelia societăților noastre. Nu există răspunsuri absolute la întrebările care apar inevitabil atunci când ne gândim mai profund la cum putem distinge adevărul de minciună. Totuși, trebuie să îi încurajăm pe tinerii noștri să își dezvolte tocmai această capacitate de a gestiona ambiguitatea și de a face propriile aprecieri prin gândire critică.
Disponibil :https://europa.eu/learning-corner/sites/default/files/files/disinformation-presentation_ro.pdf
PPT - https://europa.eu/learning-corner/sites/default/files/files/disinformation-presentation_ro.pptx
Acest set de instrumente este conceput pentru a familiariza tinerii cu fenomenul dezinformării, arătându-le ce amenințări implică el, cum pot obține informații suplimentare și cum se pot proteja. De asemenea, le permite să analizeze în mai mare profunzime exemple concrete. Setul de instrumente este de tip deschis și este disponibil cu titlu gratuit pentru orice instituție de învățământ. Deși poate fi ajustat și adaptat pentru orice grupă de vârstă, principalul grup țintă este format din adolescenți cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani.
[Accesat: 26.02.2021]
Disponibil:
Setul de instrumente explică
De asemenea, oferă linkuri către alte surse și instrumente de încredere (teste și jocuri), care pot fi utilizate în timpul procesului de predare-învățare.
Setul de instrumente este alcătuit dintr-o
GUIDELINES FOR TEACHERS : How to spot and fight disinformation : EC DISINFORMATION TOOLKIT/European Commission - 2021. - 20 p.
Setul de instrumente conține:
Identifică și combate dezinformarea
Spațiul de învățare al UE/ EU Learning Corner a lansat un nou set de instrumente privind „Identificarea și combaterea dezinformării” pentru profesorii din liceu, în ai ajuta pe elevi să separe ceea ce este real de ceea ce este fals atunci când navighează online.
Setul de instrumente explică
- ce este dezinformarea,
- cum funcționează și
- cum ar trebui să răspunzi la aceasta.
De asemenea, oferă linkuri către alte surse și instrumente de încredere (teste și jocuri), care pot fi utilizate în timpul procesului de predare-învățare.
Setul de instrumente este alcătuit dintr-o
- prezentare Power Point editabilă, care include exemple din viața reală și exerciții de grup, https://europa.eu/learning-corner/sites/teachers2/files/files/teacher_toolkit_ppt_final.pptx
- precum și o broșură de instrucțiuni pentru profesori.
În prezent este disponibil numai în limba engleză, dar în curând va fi disponibil în toate limbile europene.
GUIDELINES FOR TEACHERS : How to spot and fight disinformation : EC DISINFORMATION TOOLKIT/European Commission - 2021. - 20 p.
[Accesat: 26.02.2021]
Linii directoare pentru profesori. Cum se identifică și se combate dezinformarea: KIT DE INSTRUMENTE privind dezinformarea
Acest set de instrumente este conceput pentru a introduce tinerii în fenomenul dezinformării - transmițând o înțelegere a amenințărilor pe care le prezintă, explicând modul în care elevii pot afla mai multe și se pot proteja de aceasta și oferă, de asemenea, o oportunitate de a privi în profunzime exemple specifice. Setul de instrumente este deschis și gratuit pentru orice instituție de învățământ. Deși poate fi ajustat și adaptat pentru orice grup de vârstă, principalul grup țintă reprezintă adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani.
Setul de instrumente își propune să ofere resurse cadrelor didactice din instituțiile de învățământ secundar pentru a începe conversații cu elevii lor despre subiectele care rezultă din amenințarea informațiilor proaste.
Printre acestea se numără problemele legate de de sănătatea publică, democrație, precum și normele culturale și juridice care stau la baza societăților noastre. Nu există răspunsuri absolute la întrebările care apar inevitabil, atunci când ne gândim mai profund la modul de a discerne adevărul de minciună. Cu toate acestea, trebuie să încurajăm tinerii noștri în a-și dezvolta capacitatea de negociere a ambiguității și de a ajunge la judecată prin gândire critică.
Având în vedere acest lucru, acest set de instrumente de lecții nu oferă o serie de prescripții sau axiome. Mai degrabă materialele furnizate sunt concepute pentru a inspira discuții. Prin dezbateri și schimburi de opinii, elevii vor avea șansa să experimenteze în a desluși natura multifațetată a informațiilor atât în mod individual, cât și ca parte a unei conversații cu colegii. Acestea reprezintă competențe cheie pentru a deveni cetățeni responsabili în mediul online și în societate într-un sens mai larg.
Setul de instrumente conține:
1. Prezentare introductivă (în format PPT)
3. Sfaturi (jocuri interactive, ghiduri și resurse) pentru a afla mai multe
- Videoclipurile YouTube încorporate sunt în limbile engleză / rusă, dar sunt disponibile și subtitrările traduse
- Explicații și descrieri sunt disponibile în secțiunea Note sub fiecare diapozitiv/slide
3. Sfaturi (jocuri interactive, ghiduri și resurse) pentru a afla mai multe
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu