Faceți căutări pe acest blog

Expoziție ”Crimele împotriva umanității: Lecțiile trecutului pentru viitor”

”Dreptul la memorie” este titlul expoziţiei-eveniment, inaugurată joi, 26 ianuarie 2017, în spaţiul expoziţional al Bibliotecii Naţionale. Expoziţia cuprinde materiale ce prezintă descrierea uciderii a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler. La evenimentulul inaugurat de Vicedirectorul BNRM a participat Marina Lecarţeva, reprezentant al Asociaţiei evreilor din Moldova. Prezentarea expoziției a fost însoțită de proiectarea filmelor documentare: Holocaustul şi Infernul de la Auschwitz.

Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare al BNRM a prezentat, în cadrul Compartimentului ”Crimele împotriva umanității: Lecțiile trecutului pentru viitor”,

documente și publicații elaborate de Consiliul Europei și Uniunea Europeană cu privire la politicile europene de transmitere a memoriei Holocaustului și de prevenire a crimelor împotriva umanități.


Publicul poate lua cunoștință cu diferite materiale didactice, în format tradițional și electronic, elaborate în cadrul Programului Consiliului Europei privind transmiterea memoriei Holocaust-ului și prevenirea crimelor împotriva umanității.


Cadrul instituțional în care se înscrie Programului transversal privind transmiterea memoriei Holocaust-ului și prevenirea crimelor împotriva umanității este Convenția culturală europeană din 1954 și Recomandarea 2001(15) relativă la predarea istoriei în Europa în sec. XXI.

Ar trebui, odată cu punerea în evidență a rezultatelor pozitive care au marcat sec. XX, cum ar fi utilizarea științei în scopuri pașnice pentru ameliorarea condițiilor de viață și dezvoltarea democrației și a drepturilor omului, să întreprindem toate măsurile educative care ar permite prevenirea repetării sau negării evenimentelor devastatoarecare au marcat acest secol, mai exact Holocaustul, genocidele și alte crime împotriva umanității, purările etnice, încălcările masive ale drepturilor omului și ale valorilor fundamentale la care este atașat în mod special Consiliul Europei”, a menționat Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

Astfel, se recomandă:
- De a ajuta elevii să cunoască și să conștientizeze faptele - și cauzele lor – care au marcat, în cea mai tristă modalitate, istoria Europei.

- De a asigura punerea în aplicare, respectarea și monitorizarea Declarației miniștrilor Educației de a consacra, în școli, o ”Zi dedicată memoriei Holocaustului și prevenirii crimelor împotriva umanității”, aleasă potrivit istoriei fiecărui Stat membru;

- De a prevedea activități în domeniul predării istoriei în scopul consolidării relațiilor de încredere și de toleranță în cadrul și între State, și de a face față provocărilor secolului XXI.

Cu această ocazie sunt expuse și materiale elaborate în cadrul proiectelor FRA (Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE).
 
 La expozitie sunt prezentate o serie de  resurse și instrumente online care ar putea facilita studierea Holocaustului

  • Lectii interactive / Institutul național pentru studierea holocaustului din România "Elie Wiesel http://www.old.inshr-ew.ro/uploads/lectii
  • Infrastructura europeană de cercetare a Holocaustului https://www.ehri-project.eu
  • Set de instrumente privind educația holocaustului și drepturile omului în UE  http://fra.europa.eu/frawebsite/toolkit-holocaust-education/index.htm
  • Set de instrumente al Agenției pentru drepturi fundamentale a UE (FRA) privind drepturile fundamentale și învățarea din Holocaust Modul de formare pentru consolidarea capacității instituționale

Acestea ar putea inspira în special învățătorii, animatorii, lucrătorii din domeniul cultural și membrii societății civile la organizarea diferitor activiăți care ar ajuta, mai ales tinera generație, să cunoască și să conștientizeze faptele, și cauzele lor, care au marcat, în cea mai tristă modalitate, istoria Europei.
 
Expoziția este vernisată în perioada 23-26 ianuarie 2017 în spațiul expozițional de la parterul BNRM, iar între 27 ianuarie - 3 februarie 2017 poate fi vizionată în spațiile Centrului Pro-European de Servicii și Comunicare.



Pentru informații suplimentare consultați: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti