Faceți căutări pe acest blog

Metode şi instrumente de participare activă într-o societate responsabilă. Seminar de instruire


La 3 august 2015, la Chişinău, a avut loc seminarul de instruire ”Metode și instrumente de participare activă într-o Europă responsabilă”, organizat de Secretariatul Platformei societății civile „Pentru Europa”, în colaborare cu Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare, Centrul pentru Dezvoltare Democratică și Fundația Dignitas din România.

Subiectele principale ale discuției, la care au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale şi ai bibliotecilor publice din Republica Moldova, în special din teritoriu, au constituit locul societății civile în promovarea valorilor europene, sursele europene de informare pentru societatea civilă, participarea activă a organizaţiilor neguvernamentale la decizia comunităţii și problematica dialogului intercultural.

În cadrul dezbaterilor, Secretarul Platformei Lilia Snegureac a accentuat faptul că societatea civilă, în special cea din teritoriu, joacă un rol esențial în diseminarea informațiilor de orice gen către public, inclusiv a celor ce țin de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, având în vedere că reprezentanții societății civile din teritoriu au mai multă autoritate la nivel local, decât organizațiile de la Chișinău.

”Prin urmare, organizațiile neguvernamentale din teritoriu trebuie să conștientizeze rolul pe care îl au în
acest proces de europenizare și democratizare a Republicii Moldova și să dea dovadă de cât mai multă inițiativă pentru a determina cetățenii să se implice activ în soluționarea problemelor din localitate. Astfel, vom putea aduce mai aproape de cetățeni și valorile europene”, se arată convinsă Lilia Snegureac

De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a menționat faptul că societatea civilă trebuie să se implice activ în monitorizarea implementării Acordului de Asociere și a Agendei de Asociere. ”În acest sens, este extrem de importantă experiența altor state. Trebuie să vedem care a fost rolul societății civile și care este gradul de implicare a acesteia în procesul decizional atât la nivel local, cât și central”, a spus Secretarul Platformei.

În continuare, Elena Carauș, specialist principal la Centrului Pro-European de Servicii şi Comunicare al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.a prezentat o comunicare la tema "Politici europene pentru societatea civilă: surse de informare", care a prezenat interes pentru cei prezenţi, mai ales că printre aceştia s-au aflat bibliotecari din diverse raioane ale ţării: Soroca, Ungheni, Şoldăneşti, Donduşeni, Străşeni, Cimişlia.



Participanții la seminar au făcut cunoștință cu instrumentele elaborate de UE și Consiliul Europei pentru susținerea societății civile, fiind încurajați să le studieze și să le utilizeze pentru a putea beneficia astfel de experiența și expertiza europeană care vizează implicarea societății civile în procesul decizional. ”Este foarte important să diseminați această informație și să o transmiteți mai departe societății civile din teritoriu pentru a afla ce fac în acest sens partenerii din alte state”, a menționat Elena Carauș.

UE a elaborat diverse instrumente de participare pentru societatea civilă cum ar fi Parteneriatul Estic, care oferă posibilitatea de a face reforme și încurajează societatea civilă să se implice în procesul decizional, sau Forumul societății civice care încearcă să influențeze actul decizional. Cei prezenţi au aflat unde pot găsi informaţii relevante pentru societatea civilă. În special au fost prezentate masive informaţionale ale Uniunii Europene şi Consiliului Europei, Portalul "Moldova Europană", Portalul de bloguri al Centrului Pro-European de Servicii şi Comunicare, pe care pot consulta online sau descărca gratuit diverse documente oficiale, texte de referinţă, manuale, ghiduri, dosare care ar ajuta societatea civilă să se implice mai activ în viaţa comunitară şi în procesul decizional.

”Cine face cetățeanul responsabil activ? În acest sens, societatea civilă are un rol determinant. Ea trebuie să educe tineretul cum să învețe să-și manifeste opțiunea de a se face auzit, cum să poată schimba lucrurile, cum să fie activ. UE și Consiliul Europei oferă o serie de instrumente care trebuie doar studiate și aplicate. Documentele europene reprezintă baza pe care trebuie să ne fundamentăm acțiunile”, a spus Elena Carauș, îndemnând participanții să încurajeze organizațiile neguvernamentale din teritoriu să realizeze activități concrete la nivel local menite să stimuleze activismul cetățenilor. Mai ales bibliotecarii au fost îndemnaţi să disemineze aceste informaţii ONGurilor locale, instituţiilor de învăţământ, autorităţilor locale şi să se implice în constituirea punctelor locale de acţiune.

Expertul Mariana Nițelea a menționat că ONG-urile din România sunt dispuse să-și împărtășească experiența în domeniul implicării societății civile în actul decizional, pentru a ajuta Republica Moldova să dezvolte o societate activă.

”România a parcurs o cale lungă în acest proces, cu bune și cu rele. Noi suntem gata să împărtășim această experiență pentru a vă ajuta să nu faceți aceleași greșeli pe care le-am făcut și noi. Pasul important pe care trebuie să-l faceți este să treceți de la noțiunea de cetățean al țării la noțiunea de cetățean european, iar apoi la cea de cetățean global. Asta presupune că trebuie să ne gândim nu doar la noi și la faptul că putem importa mărfuri mai ieftine din China sau din Africa, dar trebuie să fim atenți și la cetățenii de acolo ca să nu-i exploatăm. Întrebarea esențială este: cum ne dezvoltăm noi și ce pași facem de la cetățenie națională, la cea europeană pentru a putea vorbi de cetățenie globală”, a spus Mariana Nițelea.

Expertul a confirmat faptul că pentru a putea vorbi de o dezvoltare armonioasă a societății este nevoie de o participare activă a cetățenilor. ”Este un drum lung, dar trebuie să înțelegem că el există. Pentru asta este nevoie să gândim critic și să beneficiem de experiența altor state, s-o transpunem în practică, dar nu înainte de a o adapta condițiilor țării”, a spus Mariana Nițelea.


Expertul din România, Luiza Cristea, a menționat că onestitatea organzațiilor neguvernamentale este la fel de importantă ca și misiunea socială pe care și-o asumă acestea. ”Ideea este că ONG-urile trebuie să susțină soluțiile și nu ideologiile. Una este promovarea unui limbaj idelogic, în care se susțin valori și principii, și alta este să vedem ce e bine și ce nu e bine și ce putem face schimba pentru a îmbunătăți lucrurile. Este important să formăm oameni cu gândire critică, indiferent că aceștia vor ajunge în politică, business sau societatea civilă”, a menționat Luiza Cristea.

Participanții la seminar au primit materiale promoționale, dar și câte un set de fişe tematice “Integrarea europeană a Republicii Moldova: Provocări şi soluţii eficiente pentru modernizarea ţării”, realizat de către Centrul de Resurse „Dialog-Pro” pentru Secretariatul Platformei Societății Civile ”Pentru Europa”, cu susţinerea financiară a SlovakAid. Publicația constituie un instrument util în procesul de promovare a valorilor europene.

Seminarul a oferit participanților oportunitatea de a face schimb de experiență, de a stabili noi contacte și a stabili punți de legătură cu asociațiile din România pentru ca împreună să dezvolte în Republica Moldova o societate civilă activă, care să se implice în procesul de luare a deciziilor atât la nivel local, cât și central.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti