Faceți căutări pe acest blog

O lume fără bariere pentru toţi copiii: lecţie publică


Cu 25 de ani în urmă, la 9 noiembrie 1989, a fost dărâmat Zidul Berlinului şi acest eveniment a adus schimbări cruciale pe continentul european. Germania s-a unit şi reunirea Germaniei a fost un catalizator pentru reunificarea Europei. este un act curajos când un popor a depăşit obstacolele, încecând să instaureze pacea, libertatea, unitatea, democraţia şi bunăstarea, valori înpărtăşite de familia statelor europene.

Evenimentul a fost marcat atât de poporul german, cât şi de lideri europeni. De asemenea, au avut loc manifestări de marcare a aniversării şi în alte state europene. 

La Chişinău, Fundaţia LUMOS Moldova în cooperare cu CPESC au organizat la BNRM o lecţie publică cu tema "O lume fără bariere pentru toţi copiii"


la care au participat peste 30 de tineri: studenţi şi reprezentanţi ai ONGurilor. Mesaje de salut au adresat participanţilor dna Domnica Ginu, manager dezvoltare şi asigurarea calităţii programului, Fundaţia LUMOS Moldova şi  dr. Alexe Rău, Directorul General al Bibliotecii Naţionale a RM. Aceştia au remarcat  importanţa evenimentelor istorice pentru schimbarea societăţii, iar acad. Anatol Petrenco a făcut o incursiune în istoria edificării şi căderii Zidului Berlinului.

Participanţii au vizionat filmul documentar "Căderea Zidului Berlinului" şi au discutat


despre impactul căderii Zidului Berlinului ca simbol al distrugerii barierelor din viaţa oamenilor şi al reunificării acestora.

În acelaşi context, după vizionarea

Filmului "Dincolo de pereţi" a fost abordat impactul instituţionalizării asupra copiilor, precum şi necesitatea de a asigura respectarea drepturilor copilului la familie, educaţie şi protecţie.





25 years after the fall of the Berlin wall




Informaţii suplimentare privind cea de-a 25-a Aniversare de la căderea Zidului Berlinului:

  • Declaraţia Preşedintelui Comisiei Europene cu ocazia celei de-a 25 aniversări de la căderea Zidului Berlinului. - 09 noiembrie 2014.
  • Să dărâmăm zidurile care ne despart: Discursul dnei Anne Brasseur, Preşedintele APCE în ajunul aniversării căderii Zidului de la Berlin. - 07 noiembrie 2014. 
  • Video "Când a căzut Zidul Berlinului" / Parlamentul European. - 10 noiembrie 2014.O incursiune în unul dintre evenimentele cele mai însemnate în istoria modernă a Europei prin prizma viziunii a doi preşedinţi germani şi unui preşedinte francez.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti