Faceți căutări pe acest blog

Când afișele vorbesc – Ilustrând misiunea Consiliului Europei

When posters speak out: Illustrating the Council of Europe’s mission = Quand les affiches prennent la parole: Illustrer la mission du Conseil de l’Europe. - Strasbourg: Council of Europe, January 2025. - 61 p. (Accesat la 14.01.2025).


Publicația bilingvă engleză-franceză "Când afișele vorbesc – Ilustrând misiunea Consiliului Europei" este o colecție unicat care prezintă moștenirea de 75 de ani a Consiliului Europei printr-o gamă impresionantă de afișe, fiecare reprezentând valorile fundamentale ale drepturilor omului, democrației și statului de drept.

Publicația a fost editată și lansată în cadrul Președinției Luxembourgului la Comitetul Miniștilor al Consiliul Europei. 

În prefața la această lucrare, Patrick Engelberg, Reprezentant Permanent al Luxemburgului la Consiliul Europei, a transmis către cititori un mesaj prin care pune în evidență importanța transmiterii misiunii și valorilor Consiliului Europei prin utilizarea afișelor - acestui instrument simplu, dar puternic de comunicare.

Printre altele, acesta a menționat următoarele:

Anul 2024 a marcat cea de-a 75-a aniversare a Consiliului Europei, o organizație internațională fondată la Londra pe 5 mai 1949 de către 10 state. De la începuturile sale, Organizația cu sediul la Strasbourg a urmărit să schimbe modul în care europenii își percep relațiile cu vecinii lor, astfel încât să îi vadă ca parteneri și aliați, și nu ca adversari sau dușmani. Consiliul Europei lucrează pentru a promova și apăra valorile fundamentale, mai degrabă decât acorduri comerciale libere sau alianțe militare. Acesta a fost fondat cu scopul de a construi o pace durabilă în Europa, care în istoria sa nu cunoscuse niciodată o generație fără război.

Lecții au fost trase din greșelile trecutului – inclusiv că democrațiile pluraliste nu ar trebui să lanseze războaie de agresiune împotriva vecinilor lor. De acum înainte, principiul apărării drepturilor omului urma să fie promovat, iar exercitarea efectivă a acestor drepturi în statele membre să fie garantată. Această nouă dinamică se contura deja în mai multe țări: unele aboliseră pedeapsa cu moartea, în timp ce altele introduseseră un sufraj universal autentic, iar presa se elibera treptat de controlul autorităților. Privind dincolo de astfel de inițiative la nivel național, Organizația a profitat de contextul favorabil pentru a promova, mai întâi între statele sale membre și apoi întreaga Europă, ceea ce aveau să devină cei trei piloni fundamentali ai Consiliului Europei: drepturile omului, statul de drept și democrația.

Această publicație își propune să crească gradul de conștientizare asupra impactului pe care Consiliul Europei l-a avut și continuă să-l aibă asupra vieții de zi cu zi a milioane de europeni, chiar dacă rolul său nu este larg cunoscut.

După tragediile din prima jumătate a secolului XX, primul pas a fost promovarea a ceva ce unise europenii timp de secole. Încă din primele zile ale noii entități internaționale, cultura și diversele sale manifestări au fost din ce în ce mai recunoscute ca instrumente indispensabile pentru construirea păcii în Europa. Convenția Culturală Europeană din 1954, a doua convenție majoră a Consiliului Europei elaborată după Convenția Europeană a Drepturilor Omului, încă urmărește să promoveze această legătură astăzi. Aceasta îmișcă să sprijine înțelegerea reciprocă între popoarele Europei, să promoveze respectul pentru diversitatea lor culturală și să evidențieze contribuțiile naționale la patrimoniul cultural comun al Europei.

Aceasta a necesitat, evident, dezvoltarea unui nou set de standarde, un forum pentru dialog interguvernamental și campanii și inițiative direcționate. De asemenea, a fost esențial să se găsească instrumente eficiente de comunicare pentru a evidenția numeroasele inițiative ale Consiliului Europei implementate în statele membre și chiar dincolo de acestea.

Într-o epocă anterioară televiziunii și rețelelor sociale, afișul era instrumentul preferat de comunicare. Utilizarea acestui mediu puternic și mainstream asigura că mesajul ajungea la toată lumea, fără distincție.

Afișele au apărut inițial ca un mijloc de comunicare în masă în secolul al XIX-lea. De la începuturile lor ca formă de publicitate în epoca industrială, au cucerit treptat sfera politică. De-a lungul secolului XX, istoria afișului a fost marcată de o serie de tendințe și evenimente semnificative. Mai întâi au venit Anii '20, când au apărut stiluri artistice inovatoare, cel mai notabil fiind Art Deco. Apoi, între războaie, regimurile fasciste și totalitare au folosit afișele ca instrumente de propagandă politică. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, afișele au jucat un rol crucial în mobilizarea populației și promovarea efortului de război. După acel conflict global, utilizarea afișelor în scopuri de propagandă a fost larg răspândită, reflectând lupta ideologică dintre comunism și capitalism și divizarea continentului european în două blocuri. Din anii '50, afișele au devenit un mediu foarte popular de comunicare politică. Competiția de afișe organizată de Organizația pentru Cooperare Economică Europeană în 1950 pe tema cooperării intra-europene pentru un standard de viață mai bun este un exemplu în acest sens.

În anii '60 și '70, afișele au fost adoptate de mișcarea contraculturii ca un mijloc preferat de exprimare. Ele au fost folosite pentru a promova mișcări sociale de amploare, festivaluri de artă și muzică și cauze politice, cum ar fi avansarea drepturilor femeilor, pacea și protecția mediului. Odată cu apariția internetului și a media online în anii '90, au fost dezvoltate formate digitale și interactive, dar afișele au rămas parte din viața de zi cu zi.

Scopul principal al afișelor este de a transmite un mesaj, dar estetica vizuală este la fel de importantă. Marketingul și brandingul pot ajuta la sporirea impactului mesajului. Totuși, există și momente când astfel de distrageri ar trebui reduse la minimum. Indiferent de stil, afișele sunt o formă esențială de comunicare, permițând oamenilor să înțeleagă un subiect anume dintr-o privire.

Privind înapoi la acest instrument simplu, dar puternic de comunicare, este o modalitate eficientă de a revizui momentele de referință din istoria Organizației și de a evidenția activitățile sale cheie. Selecția de afișe ale Consiliului Europei inclusă în această publicație poate părea arbitrară, dar alegerea a doar 100 de afișe din peste o mie care ilustrează 75 de ani de activitate este dificilă, dacă nu imposibilă. O selecție inițială a fost realizată pentru expoziția organizată de Președinția Luxemburgheză a Comitetului Miniștrilor la Palais de l'Europe în noiembrie 2024. Aceasta a fost extinsă și îmbogățită cu texte suplimentare pentru această publicație. Rezultatul este o reflecție asupra celor mai remarcabile campanii și activități din cei 75 de ani de existență ai Consiliului Europei. Accentul pe impactul artistic și vizual al afișelor surprinde importanța evenimentelor promovate, semnificația lor la momentul respectiv și relevanța lor astăzi.

La sfârșitul anului 2004, am adus un omagiu Convenției Culturale Europene la cea de-a 70-a aniversare a deschiderii sale pentru semnare. Sperăm că această selecție particulară de afișe va reflecta preambulul convenției, care ilustrează patrimoniul comun al statelor membre. Patruzeci și șase este numărul de state membre ale Consiliului Europei astăzi. Patruzeci și șase de țări unite de idealuri și principii comune, atașate, mai presus de toate, diversității lor culturale și istoriei unice, dar și dialogului intercultural, reflectând apartenența lor la o civilizație comună tuturor.

Astăzi, în ochii publicului larg, afișele continuă să picteze o imagine a evenimentelor trecute, servind ca surse istorice pentru a stabili ce s-a întâmplat și ce i-a inspirat pe cei care au venit înaintea noastră. Răsfoind arhivele, curând și organizând expoziția și producând această publicație subliniază angajamentul nostru de nezdruncinat față de această organizație vibrantă, care, la 75 de ani, rămâne atât de activă în susținerea principiilor fundamentale ale drepturilor omului, statului de drept și democrației.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti