Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Jurnalul rezilienței pentru adolescenți

Husic, Sabiha. Jurnalul rezilienței pentru adolescenți / Sabiha Husic; Proiectul Consiliului Europei ”Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova”. - Consiliul Europei, iunie 2024. - 92 p. - (Accesat 08.11.2024).


Versiunea în limba ucraineană - https://rm.coe.int/-/1680b08004
Versiunea în limba engleză - https://rm.coe.int/resilience-journal-for-adolescents/1680b08003

Adolescenții se confruntă cu diverse situații stresante, cum ar fi dificultățile legate de angajamentele și cerințele școlare, provocările legate de maturizare și violența din partea colegilor sau a adulților. Adesea, ei se confruntă cu dificultăți de adaptare la noi persoane, mediu și obiceiuri.

Aceștia și-ar fi pierdut casele, părinții sau prietenii atunci când au plecat din localitatea lor de origine. În timpul strămutării, călătorind prin țări pentru a ajunge într-un loc sigur, precum și la sosire în țara de destinație, ei sunt deosebit de sensibili și vulnerabili.

Jurnalul rezilienței pentru adolescenți își propune să îi ajute pe tineri să își recunoască emoțiile, precum și să își câștige încrederea și respectul de sine. Cu ajutorul jurnalului, ei pot să își antreneze abilitățile de comunicare, să își valorifice realizările și să știe unde să caute sfaturi sau ajutor.

Prin recunoașterea sentimentelor lor și prin promovarea gândirii pozitive, adolescenții își pot dezvolta reziliența în viața de zi cu zi, astfel încât să facă față în mod eficient situațiilor stresante cu care se confruntă.

REZILIENȚA este abilitatea de a te „recupera” după situații și momente dificile, de a încerca lucruri noi, de a recunoaște punctele forte, capacitățile, emoțiile, de a îmbunătăți abilitățile de comunicare și de a învăța cum să ceri ajutor de la alții atunci când este necesar. Reziliența nu se dobândește la naștere, ci mai degrabă se învață și se dezvoltă.
JURNALUL nu este doar un spațiu pentru scris, ci și un instrument care îi ajută pe copii să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și să își dezvolte reziliența emoțională, încrederea și respectul de sine.
DE CE ESTE IMPORTANT JURNALUL REZILIENȚEI? Jurnalul rezilienței pentru adolescenți îi ajută pe aceștia să se descopere, să se înțeleagă și să se accepte pe ei înșiși precum și să învețe cum să facă față provocărilor și situațiilor din viață într-un mod pozitiv și util. În acest fel, adolescenții își recunosc propriile reacții care au loc în corpul, emoțiile și gândurile lor, care le afectează adesea starea de spirit și comportamentul. În timpul utilizării Jurnalului, adolescenții își recunosc propriile forțe și emoții în fiecare pas pe care îl fac, în fiecare cuvânt pe care îl scriu, simbol pe care îl desenează, propoziție pe care o finisează, în fiecare poveste scrisă, precum și în timpul liber și în timpul relaxării.

CUM SE UTILIZEAZĂ JURNALUL REZILIENȚEI? 

• Cadrele didactice, psihologii și alte persoane de încredere care înțeleg noțiunea de stres și traumă le prezintă adolescenților importanța utilizării Jurnalului rezilienței. 

• Metodologia Jurnalului recunoaște faptul că fiecare adolescent este unic, deoarece poate răspunde la aceleași întrebări, instrucțiuni, sarcini, în felul său unic, recunoscându-și propriile reacții și puncte forte, căutând soluții care i se potrivesc. În cadrul acestuia se utilizează un limbaj și simboluri care să îi descrie.

 • Adolescenții pot folosi Jurnalul cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână, sau chiar mai frecvent, în funcție de nevoile, motivația și disponibilitatea lor. 

• Este necesar să se asigure un timp dedicat conversațiilor cu adolescenții despre realizările și schimbările lor în timpul procesului de utilizare a Jurnalului rezilienței, pentru a-i încuraja să continue și pentru a-i felicita.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti