Faceți căutări pe acest blog

UE: e-publicații - Politica sectoarelor culturale și creative ale UE - prezentare generală și perspective de viitor

EU culture and creative sectors policy - overview and future perspectives: Research for CULT Committee/ /European Parliament, Policy Department for Structural and Cohesion PoliciesIDEA Consult, imec-SMIT-VUB, KUL-CiTIP, Isabelle DE VOLDERE, Eva DE SMEDT, Tille PETERS, Heritiana RANAIVOSON, Marlen KOMOROWSKI, Sylvia AMANN, Joost HEINSIUS, Aleksandra KUCZERAWY, Jozefien VANHERPE. -  Brussels, 2024. - 118 p..


Politica sectoarelor culturale și creative ale UE - prezentare generală și perspective de viitor

Obiectivul acestui studiu este de a oferi o imagine de ansamblu clară și o înțelegere a principalelor probleme actuale și viitoare care se preconizează în domeniul politicii sectoarelor culturale și creative ale UE (SCC) pentru perioada 2024-2029, când va fi activ noul Parlament European.

Deși competențele legislative în domeniul politicilor culturale și creative sunt în mare parte în sarcina statelor membre, UE joacă un rol important de sprijin și completare. UE promovează cooperarea între statele membre și sprijină acțiuni în domeniul creației artistice și literare, inclusiv în sectorul audiovizual, conform Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Parlamentul European, împreună cu Consiliul UE și Comisia Europeană, sunt actori principali în formarea politicilor și inițiativelor legate de SCC în cadrul UE. Aceștia colaborează strâns cu diverse alte instituții relevante, organizații internaționale și organisme UE implicate în dezvoltarea politicilor SCC în Europa.

Pentru a valorifica întregul potențial al SCC, studiul subliniază 4 domenii principale de politică care necesită atenție strategică din partea Comisiei pentru Cultură (CULT) în noul mandat 2024-2029:

1. Sprijinirea SCC
Oferirea de sprijin pentru SCC ca investiție pentru un viitor mai bun, integrând SCC în politicile de transformare, recunoscând puterea povestirii și a exprimării artistice în promovarea schimbărilor sociale și îmbunătățind capacitățile de cooperare între sectoare.

2.Actualizarea ecosistemelor SCC
Actualizarea ecosistemelor SCC pentru sustenabilitate, prin abordarea deficitelor structurale, asigurarea unor condiții de muncă echitabile și oferirea unui finanțare durabilă și a unei recunoașteri corespunzătoare pentru profesioniștii din SCC.

3. Asigurarea unor spații sigure
Asigurarea unor spații sigure pentru interacțiunea culturală și coeziune, prin investiții în spații sigure pentru creație artistică și interacțiune comunitară, eliminarea barierelor de acces și prevenirea agresiunilor și a daunelor în spațiile digitale și hibride.

4. Valorificarea oportunităților de guvernanță cooperativă
Folosirea mai eficientă a oportunităților de guvernanță cooperativă pentru o implementare mai eficientă a politicilor, prin îmbunătățirea cooperării între instituțiile UE, promovarea guvernanței la mai multe niveluri cu parteneri strategici și optimizarea resurselor financiare pentru a crește impactul politicilor SCC ale UE.

Este important să continuăm să abordăm provocările structurale ale sectoarelor culturale și creative prin politicile UE pentru SCC, în timp ce profităm de noile oportunități pentru ca SCC să contribuie la un viitor european vibrant, incluziv și sustenabil. Acest lucru va presupune nu doar menținerea mecanismelor de sprijin actuale, ci și îmbunătățirea cooperării între sectoare, promovarea inovației și asigurarea pregătirii SCC pentru viitoarele crize și transformări sistemice.







Mai mult




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti