Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Libertatea de exprimare: Fișă tematică

Freedom of expression: Thematic factsheet / Department for the Execution of Judgments of the European Court of Human Rights. - Strasbourg: Council of Europe, 2021. - 23 p. - /Accesat la 19.09.2024/

Disponibil: https://rm.coe.int/thematic-factsheet-freedom-expression-eng/1680a235d0


Conform jurisprudenței stabilite de Curtea Europeană, libertatea de exprimare este unul dintre pilonii esențiali ai unei societăți democratice și una dintre condițiile principale pentru progresul acesteia și pentru dezvoltarea fiecărui individ. Aceasta se aplică nu doar "informațiilor" și "ideilor" care sunt bine primite, considerate inofensive sau care nu trezesc reacții, ci și celor care ofensează, șochează sau deranjează. Libertatea de exprimare implică pluralism, toleranță și deschidere, fără de care nu poate exista o "societate democratică".

Curtea a subliniat că libertatea de exprimare poate fi supusă unor excepții, dar acestea trebuie interpretate strict, iar necesitatea de a o restricționa trebuie dovedită convingător. Termenul "necesar" din Articolul 10, paragraful 2, implică o "nevoie socială urgentă". Această prevedere lasă puțin spațiu pentru restricționarea libertății de exprimare în două domenii: discursul politic și problemele de interes public. Statele semnatare au o anumită marjă de apreciere în evaluarea existenței unei astfel de nevoi, dar aceasta este supravegheată la nivel european, atât în ceea ce privește legea, cât și deciziile de aplicare a acesteia, chiar și atunci când provin de la o instanță independentă.

Această fișă prezintă câteva exemple de măsuri generale și, unde este cazul, individuale, adoptate și raportate de state în contextul punerii în aplicare a hotărârilor Curții Europene pentru a proteja și garanta libertatea de exprimare. Printre acestea se numără siguranța jurnaliștilor, libertatea presei și protecția surselor jurnalistice, pluralismul mass-media și licențele de emisie, libertatea de exprimare comercială și artistică, diseminarea informațiilor în scopuri electorale, protejarea reputației și drepturilor altor persoane, aplicarea proporțională a legii și sancțiunilor, libertatea de exprimare în contextul securității naționale, siguranței publice și luptei împotriva terorismului, și accesul deținuților la informații în instituțiile penitenciare.

Alte fișe informative acoperă subiecte precum mediul înconjurător, drepturile copiilor, violența domestică, libertatea de exprimare și protecția datelor.

Fișele tematice urmăresc să prezinte o imagine de ansamblu a evoluțiilor legislative și jurisprudențiale selectate în statele membre, în urma hotărârilor și deciziilor Curții Europene, când executarea a fost supravegheată și încheiată de Comitetul de Miniștri. Deoarece procesul de executare în cauze aflate pe rol pot evidenția progrese importante, unele fişe pot include, de asemenea, şi cauze relevante aflate pe rol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti