Anexa - 31 p.
Raportul din 2024 include o comunicare, în care este examinată situația per ansamblu în UE, și 27 de capitole consacrate fiecărei țări, în care se analizează evoluțiile semnificative înregistrate în fiecare stat membru. Raportul include, de asemenea, o evaluare a recomandărilor de anul trecut și, pe această bază, prezintă din nou recomandări specifice adresate tuturor statelor membre.
[Accesat 01.08.2024]
Disponibil: europa.eu/!mCHvJf
Raportul privind statul de drept este un instrument preventiv, care face parte din ciclul anual privind statul de drept. Acesta completează alte mecanisme și instrumente la nivelul UE, fiecare având propriul scop și constituind împreună așa-numitul „set de instrumente al UE pentru statul de drept”. Scopul raportului este de a monitoriza și de a analiza evoluțiile semnificative, atât pozitive, cât și negative, în ceea ce privește situația statului de drept.
Prin identificarea provocărilor relevante, raportul urmărește să sprijine statele membre pentru ca acestea să respecte statul de drept, beneficiind în acest demers de asistență din partea Comisiei, a altor state membre și a principalelor părți interesate, cum ar fi Comisia de la Veneția. Raportul a devenit un punct de referință esențial la nivelul UE și la nivel național. Monitorizarea specifică efectuată în cadrul acestui exercițiu a adus o mai bună înțelegere comună a evoluțiilor la nivel național, contribuind la identificarea riscurilor, la dezvoltarea unor posibile soluții și la direcționarea timpurie a sprijinului. Raportul se referă la evoluțiile din patru domenii-cheie:
- sistemele naționale de justiție,
- cadrele anticorupție,
- libertatea și pluralismul mass-mediei
- mecanisme instituționale de control și echilibru
Raportul din 2024 prezintă o evaluare a situației statului de drept în statele membre, inclusiv acțiunile întreprinse ca urmare a recomandărilor din 2023, și a evoluțiilor semnificative la nivelul UE începând din iulie 2023. Acesta cuprinde un raport general și capitole pentru fiecare țară referitoare la statele membre ale UE și, pentru prima dată, la patru țări implicate în procesul de aderare. Pentru statele membre, raportul include, de asemenea, recomandări specifice, cu scopul de a le sprijini în continuare în eforturile de a menține reformele în curs și de a le ajuta să identifice domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri.
Statul de drept este un aspect esențial pentru fiecare cetățean și fiecare întreprindere din UE, deoarece reprezintă o condiție prealabilă pentru respectarea altor valori. Acesta garantează că drepturile fundamentale sunt respectate în conformitate cu un set de valori democratice fundamentale, asigură aplicarea legislației UE și sprijină un mediu de afaceri favorabil investițiilor. Statul de drept face parte integrantă din însăși identitatea UE.
Raportul privind statul de drept, publicat anual, este rezultatul unui dialog strâns cu autoritățile naționale și cu părțile interesate și analizează situația din toate statele membre și din patru țări implicate în procesul de aderare pe baza aceleiași metodologii obiective și transparente, examinând același set de aspecte în fiecare țară. Evaluarea calitativă realizată de Comisie se concentrează pe evoluțiile semnificative care au avut loc de la adoptarea celui de al patrulea raport anual privind statul de drept, în iulie 2023, si rămâne proporțională cu evoluțiile înregistrate.
Raportul constituie elementul central al ciclului anual privind statul de drept. Acest ciclu anual este preventiv, fiind menit să promoveze statul de drept și să prevină apariția sau agravarea problemelor. Acesta este distinct de celelalte elemente din setul de instrumente ale UE pentru asigurarea respectării statului de drept și completează, fără a le înlocui, mecanismele de care dispune UE în temeiul tratatelor pentru a rezolva problemele mai grave legate de statul de drept cu care se confruntă statele membre. Printre aceste instrumente se numără procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și procedura de protejare a valorilor fondatoare ale Uniunii, prevăzută la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană.
Cea de a cincea ediție a raportului cuprinde recomandări specifice pentru toate statele membre, practică care a fost introdusă în 2022. Analiza conține, de asemenea, o evaluare calitativă a progreselor înregistrate de statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor din 2023, ținând seama de contextul general din statele membre. În funcție de progresele înregistrate cu privire la diferitele subpărți ale fiecărei recomandări, Comisia și-a încheiat evaluarea în fiecare caz, urmărind evoluțiile pe baza următoarelor categorii: niciun progres, unele progrese, progrese semnificative și punere deplină în aplicare.Prezentul raport nu cuprinde recomandări pentru țările implicate în procesul de aderare, deoarece recomandările pentru aceste țări sunt formulate exclusiv în contextul pachetului anual privind extinderea.
Raportul din 2024 include o comunicare, în care este examinată situația per ansamblu în UE, și 27 de capitole consacrate fiecărei țări, în care se analizează evoluțiile semnificative înregistrate în fiecare stat membru. Raportul include, de asemenea, o evaluare a recomandărilor de anul trecut și, pe această bază, prezintă din nou recomandări specifice adresate tuturor statelor membre.
DETALII / DOCUMENTE
- Raportul din 2024 privind statul de drept
- Raportul din 2024 privind statul de drept – Situația statului de drept în Uniunea Europeană
- Raportul din 2024 privind statul de drept – Recomandări
- Raportul din 2024 privind statul de drept – Capitolele consacrate fiecărei țări
- Raportul din 2024 privind statul de drept – Rezumatul capitolelor consacrate fiecărei țări și recomandări
- Raportul din 2024 privind statul de drept – Metodologie
- Ciclul anual privind statul de drept – Fișă informativă
- Setul de instrumente ale UE privind statul de drept – Fișă informativă
- Raportul din 2024 privind statul de drept – Întrebări și răspunsuri
- Eurobarometrul special 553 privind statul de drept
- Sondajul Eurobarometru 584 privind atitudinea cetățenilor față de corupție în UE
- Sondajul Eurobarometru 542 privind atitudinea întreprinderilor față de corupție în UE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu