Faceți căutări pe acest blog

UE: e-publicații - 20 de ani împreună : 20 de ani de când Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria sunt state membre ale UE

20 de ani împreună : 20 de ani de când Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria sunt state membre ale UE/ Comisia Europeană, Direcția Generală Comunicare. -  Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2024. - 18 p.

Disponibil: https://data.europa.eu/doi/10.2775/26700

Cuprins 

  • Mai multe oportunități pentru cetățeni și o calitate a vieții mai bună 
  • Crearea de creștere economică, locuri de muncă și prosperitate 
  • Stimularea competitivității industriilor și a sectoarelor importante ale Uniunii 
  • Investiții în Uniunea noastră 
  • Promovarea inovării și a cercetării 
  • Solidaritatea 
  • Consolidarea rolului Europei în lume

 La 1 mai 2004, cetățenii din Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria au devenit cetățeni ai UE. 

Peste noapte, Uniunea a devenit o entitate politică, economică și culturală mai mare, întinzându-se de la Tallinn până la Lisabona, de la Valletta până la Stockholm, de la Dublin până la Nicosia.

Câțiva ani mai târziu, cu aderarea Bulgariei, României și Croației, Uniunea Europeană a devenit și mai puternică. 

Ritmul schimbărilor produse în Uniunea Europeană în ultimele două decenii a fost remarcabil.
450 de milioane de europeni se bucură de libertatea de circulație pe teritoriul unei Uniuni extinse. Cetățenii se bucură de drepturi și libertăți sporite. Democrația și statul de drept au fost întărite, deși uneori au fost puse la încercare. 

Au apărut noi oportunități atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi. Odată cu marea extindere din 2004, UE a devenit una dintre cele mai mari piețe unice din lume. 
 În ultimii 20 de ani, în cele 27 de state membre s-au construit infrastructuri și conexiuni moderne la scară continentală datorită investițiilor și fondurilor UE. 

Societatea europeană a beneficiat de mai multe inovații, investiții publice și private, de libera circulație a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor și a persoanelor, de standarde mai ridicate și de oportunități mai bune. 

Nu a fost întotdeauna ușor. Noile state membre au trebuit să se adapteze la norme noi în toate sectoarele. Deși au beneficiat de oportunități și au obținut acces la o piață mai mare, acestea au fost totuși nevoite să facă față unei concurențe sporite. Anumite sectoare din vechile statele membre au trebuit, de asemenea, să se adapteze. Din acest punct de vedere, Uniunea Europeană  dispune de toate mijloacele pentru a asigura echitatea și a atenua impactul acestor schimbări. Diverse fonduri și instrumente de sprijin – inclusiv fondurile de coeziune – au contribuit la asigurarea faptului că nimeni nu este lăsat în urmă. 

Extinderea este o poveste de succes. Grație extinderii, statele membre au făcut mai bine față provocărilor de la nivel european și mondial. Deși criza financiară, pandemia de COVID-19, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și, cel mai recent, războiul din Orientul Mijlociu au pus uneori la încercare unitatea UE, Uniunea noastră extinsă a reușit întotdeauna să găsească un răspuns și să obțină rezultate. Astăzi, Uniunea Europeană este mai puternică cu cele 10 state membre care au aderat acum două decenii și toate o duc azi mai bine datorită aderării la UE



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti