Faceți căutări pe acest blog

Reformele și revizuirea politicilor înainte de extindere

 

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliului European și Consiliu
privind reformele și revizuirea politicilor înainte de extindere. - COM/2024/146 final. - 24 p.

Disponibil : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=COM:2024:146:FIN&qid=1711101480977

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM%3A2024%3A146%3AFIN&qid=1711101480977

Accesat 22.03.2024


Prezenta comunicare reprezintă contribuția Comisiei la discuțiile care au condus la adoptarea de către lideri, până în vara anului 2024, a unei foi de parcurs pentru viitoarele acțiuni privind extinderea și reformele. Comunicarea pune bazele revizuirilor politicii premergătoare extinderii anunțate de președinta von der Leyen în discursul său din 2023 privind starea Uniunii. Comunicarea ia în considerare impactul extinderii asupra politicilor UE aflate deja în evoluție, precum și necesitatea de a dota țările candidate și potențial candidate cu instrumentele necesare pentru a se adapta, iar UE – cu instrumente pe măsura ambiției sale.

 Documentul analizează implicațiile unei Uniuni Europene mai mari în 4 domenii principale – 

  1. Valori, 
  2. Politici, 
  3. Buget 
  4. Guvernanță


Valori - 
Respectarea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale reprezintă piatra de temelie a UE. Aceasta trebuie să însoțească o transformare profundă în țările implicate în procesul de aderare. Aceste valori continuă să le ghideze în acest sens. UE își consolidează instrumentele pentru a se asigura că statul de drept este respectat în mod consecvent în întreaga Uniune și după aderare.

Politici - Deși pot apărea provocări, o Uniune mai mare multiplică numeroasele avantaje ale pieței unice. Pentru ca aceste avantaje să se materializeze în favoarea cetățenilor și a întreprinderilor, procesul de extindere trebuie însă să fie bine pregătit.

Comunicarea  pune accentul pe următoarele elemente:
  • îmbunătățirea conectivității:
  • respectarea angajamentelor noastre în materie de climă și mediu: 
  • îmbunătățirea calității și securității alimentelor: 
  • crearea condițiilor necesare pentru convergența socială, economică și teritorială: 
  • punerea în aplicare a unor angajamente ferme în materie de securitate, migrație și gestionare a frontierelor: 
Buget - nImpactul financiar precis al extinderii va depinde în primul rând de calendarul și amploarea extinderii, precum și de rezultatul negocierilor de aderare pe baza meritelor. În orice caz, extinderea ar trebui luată în considerare în reflecțiile privind următorul buget pe termen lung. Următoarele programe de cheltuieli ale UE ar trebui elaborate ținând seama de viitoarea extindere. În paralel, va fi necesar totodată să se analizeze modul în care instrumentele de preaderare pot fi ajustate pentru a fi mai bine pregătite pentru aderare și pentru tranziția către participarea la fondurile UE.

Guvernanță Începând din 2022, s-a reflectat cu privire la reformele instituționale ale UE. Având în vedere perspectiva extinderii, această dezbatere a căpătat un nou caracter de urgență. Comisia și-a exprimat sprijinul pentru modificarea tratatului „dacă și acolo unde este necesar”, însă aceasta consideră că guvernanța UE poate fi îmbunătățită rapid prin utilizarea la maximum a potențialului tratatelor actuale, recurgându-se, de exemplu, la „clauzele pasarelă” care permit trecerea de la unanimitate la votul cu majoritate calificată în cadrul Consiliului în domenii-cheie. De asemenea, va trebui să se țină seama de viitorul volum de lucru în materie de asigurare a respectării legislației, care este esențial pentru menținerea integrității și a funcționării Uniunii Europene și a pieței sale unice.

Comunicarea  lansează activitatea de revizuire aprofundată a politicilor, anunțată de președinta von der Leyen în discursul său din 2023 privind starea Uniunii. Comisia va efectua aceste revizuiri la începutul anului 2025. Revizuirile pot lua forme diferite în funcție de sectoare și vor beneficia de contribuțiile părților interesate cu privire la impactul specific al unei Uniuni mai mari asupra politicilor individuale. În funcție de rezultatul revizuirilor, o a doua etapă a acestui proces ar putea consta în prezentarea de propuneri substanțiale de reformă în fiecare sector, inclusiv pregătirea propunerii Comisiei pentru următorul buget pe termen lung.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti