Faceți căutări pe acest blog

UE: e-publicații - „Ura nu își are locul aici – o Europă unită împotriva urii”

UE s-a născut din hotărârea privind ralierea după război în jurul valorilor care stau la baza unei societăți favorabile incluziunii, diverse și democratice. Cu două războaie în vecinătatea noastră și având dovezi zilnice ale dezbinării în casele și în comunitățile noastre, Europa trebuie să își demonstreze hotărârea de a respecta și de a promova aceste valori.

Ura nu își are locul aici: o Europă unită împotriva urii =No place for hate: a Europe united against hatred: JOINT COMMUNICATION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL. - Brussels, l6.12.2023. -JOIN(2023) 51 final. - 21 p. [Accesat 02.01.2023]

Disponibil:  

Comisia și Înaltul Reprezentant au adoptat o comunicare intitulată „Ura nu își are locul aici – o Europă unită împotriva urii”. Este vorba despre un apel la acțiune adresat tuturor europenilor: să luăm atitudine împotriva urii, să milităm pentru toleranță și respect.

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell a declarat: „În mod tragic, istoria se repetă. Conflictele și dezinformarea din numeroase părți ale lumii împrăștie sămânța urii. Fiecare om trebuie să fie protejat și respectat, indiferent de religie sau convingeri, cetățenie sau naționalitate, gen, rasă sau orice alt pretext folosit în mod abuziv pentru a incita la discriminare, ură sau violență. Se împlinesc în curând 75 de ani de la adoptarea Declarației universale a drepturilor omului. Nu putem repeta greșelile din trecut. Îndemn comunitatea internațională să ni se alăture: să apărăm pretutindeni drepturile tuturor oamenilor, să combatem intoleranța și prejudecățile!”

Prin comunicarea, Comisia și Înaltul Reprezentant își intensifică eforturile de combatere a urii sub toate formele sale, prin consolidarea acțiunilor din cadrul a numeroase politici precum securitatea, digitalizarea, educația, cultura și sportul. De exemplu, se vor acorda fonduri suplimentare pentru protejarea lăcașurilor de cult și se vor desemna reprezentanți speciali cu un mandat explicit de maximizare a potențialului politicilor UE de combatere a urii.


Cuprins
1. Intensificarea acțiunilor împotriva urii
2. Protejarea persoanelor și a locurilor
• Protecția împotriva amenințărilor fizice
• Protecția împotriva amenințărilor online
3. Implicarea societății în ansamblu
• Uniți prin educație, cultură, mass-media și sport
• Protejarea democrației împotriva urii
4. Uniți în diversitate împotriva urii
5. Colaborarea cu principalele părți interesate
6. Concluzii

Să protejăm oamenii, să protejăm spațiile publice

Protecția persoanelor și a spațiilor publice reprezintă o prioritate. De aceea, Comisia va lansa mai devreme cererea de propuneri din cadrul Fondului pentru securitate internă, programată inițial pentru 2024. Cererea va fi lansată deci în 2023 și va pune un accent deosebit pe lăcașurile de cult evreiești, cu un buget majorat. Programul PROTECT va fi consolidat în 2024 și i se vor aloca fonduri suplimentare pentru protecția spațiilor publice și a lăcașurilor de cult ale tuturor religiilor. Din aceste fonduri, 5 milioane EUR vor fi dedicate contracarării amenințărilor reprezentate de creșterea antisemitismului.

Pentru a proteja mai bine oamenii împotriva amenințărilor online, Comisia va depune eforturi pentru ca, până în februarie 2024, să se încheie actualizarea Codului de conduită privind combaterea discursului ilegal de incitare la ură din mediul online. În cadrul acestei actualizări vor fi incluse în cod noile obligații orizontale pe care Regulamentul privind serviciile digitale le prevede în sarcina platformelor online. De asemenea, Comisia își va consolida cooperarea cu organizațiile societății civile, cu experții, cu notificatorii de încredere și cu autoritățile publice pentru a detecta discursurile de incitare la ură în mediul online.

Implicarea societății în ansamblu

Coordonatorii Comisiei pentru combaterea rasismului, pentru combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești și pentru combaterea urii împotriva musulmanilor au jucat un rol important în implicarea comunităților și a cetățenilor. Activitatea lor va fi consolidată, iar poziția de coordonator se va transforma în cea de reprezentant special. Reprezentanții speciali vor avea un mandat specific de aprofundare a coordonării (inclusiv prin proiecte dedicate finanțate de UE) și de maximizare a potențialului politicilor UE de combatere a urii, online și offline.

Pentru a putea fi toleranți și a simți respect reciproc, trebuie să ne cunoaștem mai bine unii pe alții. Iar instrumentele cele mai utile în acest sens sunt deja la îndemâna noastră: mass-media, educația, cultura și sportul. De aceea, Comisia va susține formarea jurnaliștilor în direcția respectării standardelor în domeniul mass-mediei și a recunoașterii discursurilor de incitare la ură și va încuraja proiectele de promovare a incluziunii și a diversității în educație, cultură și sport.

În plus, Uniunea Europeană își va intensifica sprijinul acordat verificatorilor veridicității informațiilor, atât în cadrul UE, cât și în lumea vorbitoare de arabă.

Combaterea urii reprezintă o preocupare globală, iar cooperarea internațională este o necesitate. Colaborarea strânsă cu responsabilii cu promovarea drepturilor de la nivel mondial, regional și național consolidează credibilitatea și eficacitatea acțiunilor UE în interiorul și în afara Uniunii: Comisia și Înaltul Reprezentant își vor întări angajamentul și vor consolida rețelele de la toate nivelurile, valorificând activitățile diplomatice, acțiunile concrete și parteneriatele externe ale UE.


La începutul anului 2024, Comisia va organiza o conferință la nivel înalt împotriva urii, cu participanți importanți implicați în lupta împotriva urii și a discriminării. Conferința va fi urmată de dialogurile europene pentru reconciliere, care vor reuni cetățeni din întreaga UE, în special tineri, cu factori de decizie, experți și membri ai comunităților celor mai afectate. Procesul va culmina cu recomandări de clădire a unor punți între comunitățile divizate și de a transforma în realitate deviza UE de a trăi „uniți în diversitate”.


 Vezi de asemenea
 
Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată de pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați. 
Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană



* * *
* * *
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti