Faceți căutări pe acest blog

UE: e-publicații - Cum participarea cetățenilor la activități culturale sporește implicarea civică, democrația și coeziunea socială


Hammonds, William. Culture and Democracy: the evidence. 
How citizens’ participation in cultural activities enhances civic engagement, democracy and social cohesion Lessons from international research//Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture (European Commission) , ECORYS; William Hammonds, . - Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2023. - 134 p.
 
Disponibil:


Cultură și democrație: evidențe. Cum participarea cetățenilor la activități culturale sporește implicarea civică, democrația și coeziunea socială. Lecții din cercetarea internațională.

Un nou raport despre cultură și democrație demonstrează că participarea cetățenilor la activități culturale are un impact clar și pozitiv asupra implicării civice, democrației și coeziunii sociale, independent de mediul socio-economic sau nivelul de educație al unei persoane.

Acest raport analizează legătura concretă dintre democrație și cultură. Publicația descrie modul în care cetățenii care participă la activități culturale sunt mult mai susceptibili să se implice în viața civică și democratică. Inegalitățile persistă în întreaga UE în ceea ce privește participarea cetățenilor la activități culturale, cu un impact clar asupra participării democratice. Și aceasta este încă o motivare pentru ca activitățile culturale să fie incluzive și accesibile. Mai mult, investițiile în participarea culturală pot sprijini, de asemenea, o serie de alte obiective sociale - de exemplu, în domenii precum sănătatea, educația și incluziunea socială. Simplu spus, cultura este importantă pentru democrațiile sănătoase și angajate.

Acest raport și abordarea problemelor identificate în cadrul acestuia fac parte din munca pe care Comisia Europeană o desfășoară pentru a consolida democrația, pentru a promova o societate incluzivă și angajată și pentru a susține sustenabilitatea sectorului cultural. În Planul de lucru pentru Cultură 2023-2026, ne concentrăm în mod special pe legătura dintre cultură și democrație și dorim să aducem factorii politici de decizie și părțile interesate împreună pentru a lucra în comun la conceptul de cetățenie culturală în UE. Prezentul raport face parte din acest proces. Sper că vă va face plăcere să-l citiți, - a menționat Margaritis Schinas, Vicepreședinte al Comisiei pentru Promovarea Modului nostru European de Viață.

Există o corelație clară și pozitivă între ratele de participare a cetățenilor la activitățile culturale și indicatorii de implicare civică, democrație și coeziune socială.
 Participarea la activități culturale consolidează democrația și coeziunea socială în multe moduri diferite. 
Printre beneficiile participării la activitățile culturale se numără: 
 creșterea probabilității de a vota, de a face voluntariat și de a participa la activități, proiecte și organizații comunitare; 
 dezvoltarea unor atitudini sociale pozitive asociate cu valori și identități civice și democratice, cum ar fi sentimentele de apartenență la comunitate, de toleranță, de încredere și de empatie pentru persoane de origini diferite; 
 dezvoltarea aptitudinilor și competențelor personale și sociale care sunt esențiale pentru democrațiile active, deoarece le permit persoanelor să fie cetățeni mai eficienți – cum ar fi exprimarea de sine, capacitatea de a-i asculta pe ceilalți, de a înțelege diferite perspective și de a facilita soluționarea conflictelor. 
Activitățile culturale contribuie la construirea capitalului social, liantul care consolidează comunitățile; ele contribuie la crearea încrederii, a toleranței, a solidarității și a coeziunii. Participarea culturală influențează atitudinile și comportamentele civice și democratice independent de mediul socioeconomic sau de nivelul de educație al unei persoane. Atât formele active, cât și cele mai pasive de participare artistică sunt asociate pozitiv cu atitudinile și rezultatele civice. Cu toate acestea, se constată că efectele sunt mai pregnante în cazul formelor mai active de participare artistică. Pe lângă consolidarea democrației, activitățile culturale pot sprijini realizarea unei serii de obiective mai ample de politică socială, în domenii care includ sănătatea și asistența socială, educația și incluziunea socială. Există inegalități importante în ceea ce privește participarea culturală în UE, cu consecințe grave. 

Promovarea democrației și a coeziunii sociale în UE necesită abordarea acestor inegalități. Caracterul incluziv și abordabil al activităților și organizațiilor culturale locale este fundamental pentru valoarea lor socială, civică și democratică. Densitatea ofertei culturale locale într-o zonă și volumul finanțării publice directe și indirecte pentru oportunitățile culturale sunt corelate pozitiv cu ratele de participare culturală și cu modelele de comportament civic și democratic. Investițiile în participarea culturală a cetățenilor sunt esențiale pentru orice efort de promovare a angaja mentului civic și a rezultatelor democratice în UE, la nivel european, național, regional și local 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti